آتنا دائمی و گلرخ ایرایی در هشتمین روز اعتصاب؛ افزایش نگرانی ها، بی توجهی مسئولین

 مورخ ۴ بهمن‌ماه آتنا دائمی و گلرخ ابراهیمی دو فعال مدنی محبوس در بند زنان اوین همراه با ضرب و شتم به زندان قرچک ورامین تبعید شدند. این دو کنشگر مدنی در اعتراض به این تبعید غیر قانونی از ۱۴ بهمن‌ماه در اعتصاب غذا بسر می‌برند. در این بین آتنا دائمی بدلیل نوسانات فشار خون در وضعیت نامناسب جسمی قرار گرفته است. اعتصاب فعلی کبد های این زندانی را تحت تاثیر قرار داده، بنا به گفته پزشک زندان در صورت تداوم اعتصاب بخصوص خودداری از نوشیدن مایعات، خطرات جانی و جسمی این زندانی را تهدید می کنند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، آتنا دائمی به همراه دیگر کنشگر مدنی گلرخ ایرایی در تاریخ ۱۴ بهمن‌ماه در اعتراض به تبعید غیر قانونی خود از زندان اوین به زندان قرچک ورامین دست به اعتصاب غذا زده است، تداوم این اعتصاب آتنا دائمی را با مشکلات عدیده ای از جمله مشکلات پزشکی روبه رو کرده و خودداری وی از دریافت سرم نمکی وضعیت سلامتی این کنشگر مدنی را خطرات جدی مواجه ساخته است.

در زمان اعتصاب فشار خون وی با نواسانات زیادی رو به رو شده که بنا بر گفنه پزشک زندان، خودداری خانم دائمی از دریافت سرم نمکی موجب می‌شود تا وخامت حال وی تشدید شود.

در اعتصاب دیگری که این زندانی به تازگی پشت سر گذاشته بود مشکلات کلیوی وی شدت یافت، در حال حاضر پزشک زندان قرچک معتقد است که اگر به همین منوال پیش رود امکان ایست قلبی یا مشکلات حاد جسمی مشابه وجود خواهد داشت.

مادر آتنا دائمی ضمن ابراز نگرانی از وضعیت سلامتی دخترش در گفتگو با گزارشگر هرانا گفت: “از هفته گذشته بصورت مستمر هر روز برای ملاقات با حاج مرادی، دادیار زندان به دادسرای اوین مراجعه کردم ولی هربار با رفتار های تند و تحقیر آمیز مسئولین دادسرا رو به رو شدم”.

او در ادامه افزود: “در خصوص اعتصاب غذای آتنا و گلرخ که به اعتصاب خشک تبدیل شده نوشتم و وضعیت بد پزشکی شان را به حاج مرادی شرح دادم ولی کوچکترین اعتنایی نکرد و در جواب گفت که به من ربطی ندارد”.

مادر این کنشگر مدنی در ادامه افزود: “چهارشنبه این هفته متوجه شدم معاون دادستان نیز در دادسرا حضور دارد و پس از ساعت ها انتظار تنها توانستم با مسئول دفتر وی ملاقات کنم و درخواست خودم را از دادستان مبنی بر بازگرداندن آتنا و گلرخ بنویسم اما معاون دادستان تهران پس از تحویل گرفتن برگه، درخواست مرا پاره کرده و به سطل زباله انداخت”.

وی در ادامه تشریح کرد “مسئولین دادسرا از اعتراض من خشمگین شدند و تهدید کردند اگر اعتراضات خودم را ادامه دهم من را نیز به زندان قرچک ورامین میفرستند و با این سخن ماموران حفاظت دادسرا و نیروی انتظامی با توهین من را از دادسرا بیرون کردند”.

از سوی دیگر، در مورد وضعیت گلرخ ایرایی نیز لازم به اشاره است او پیش از ورود به زندان از بیماری جدی رنج می برد که حتی اجازه حضور در جلسه دادرسی را به او نداده بود. با اینحال بدون طی دوره درمان راهی زندان شد و بطور خاص اعتصاب فعلی وضعیت او را نیز در شرایط پیچیده و نگران کننده ای قرار می دهد.

لازم به ذکر است، در روز چهارشنبه مورخ ۴ بهمن‌ماه آتنا دائمی و گلرخ ابراهیمی ایرایی دو تن از فعالان حقوق بشر محبوس در بند زنان اوین پس از مقاومت در برابر بازجویی در خصوص پرونده جدیدی که علیه آنان مفتوح شده همراه با ضرب و شتم به زندان قرچک ورامین تبعید شدند، در واکنش به این واقعه آرش صادقی دیگر کنشگر مدنی و همسر گلرخ ایرایی که در زندان رجایی شهر کرج گذران حبس می‌کند، از روز شنبه ۷ بهمن‌ماه سال جاری جهت اعتراض به رفتار غیرانسانی ماموران زندان نسبت به همسرش دست به اعتصاب غذا زده بود، اعتصاب غذا این زندانی در حالی بود که خود از بیماری و ضعف جسمانی شدید رنج می برد.

آرش صادقی پس از ۱۱ روز اعتصاب غذا بدلیل درخواست همبندیان خود به اعتصاب غذای خود پایان داد.

آتنا دائمی و گلرخ ایرایی نیز ضمن اعتراض به انتقال غیرقانونی خود با نگارش نامه ای سرگشاده در تاریخ ۱۴ بهمن‌ماه سال جاری اعلام اعتصاب غذا کردند.

در این خصوص سازمان عفو بین الملل نیز با انتشار بیانیه ای از مقامات ایران آزادی آتنا دائمی،‌ گلرخ ابراهیمی و آرش صادقی از زندان را خواستار شد.

 آتنا (فاطمه) دائمی ۲۹ ساله، پیش‌تر بیست‌ و‌ نهم مهرماه سال ۱۳۹۳، بازداشت و ۸۶ روز در سلول انفرادی بند دو الف تحت بازجویی بود. وی در تاریخ ۲۸ دی‌ماه ۱۳۹۳ پس از پایان بازجویی ها به بند زنان زندان اوین منتقل شد.

این زندانی پس از چندین بار به تعویق افتادن جلسه دادگاه نهایتا در تاریخ ٢٣ اسفندماه ٩٣، در دادگاهی به ریاست قاضی مقیسه، قاضی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران با حضور وکیل خود و دیگر متهمین این پرونده مورد محاکمه قرار گرفت. وی به دلیل فعالیت های مدنی مسالمت آمیز، به اتهام «تبلیغ علیه نظام، اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، توهین به رهبری، توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی و اختفای ادله جرم» به ۱۴ سال زندان محکوم شد. این حکم در دادگاه تجدید نظر به ٧ سال حبس تقلیل یافت.

آتنا دائمی اندکی بعد در زمان دستگیری برای اجرای حکم از بابت محکومیت، به همراه خواهران خود به توهین به ماموران متهم شده بود و بر این اساس در شعبه ۱۱۶۲ مجتمع قضایی قدس تهران در مرحله بدوی هر سه نفر به سه ماه و یک روز حبس محکوم شده بودند. در اعتراص به این محکومیت خانم دائمی اعتصاب غذای خود را آغاز کرد.

نهایتا روز شنبه ۶ خردادماه ۱۳۹۶، دادگاه تجدید نظر خواهران دائمی (آتنا، انسیه و هانیه) در شعبه ۴۸ تجدیدنظر استان به ریاست قاضی میراحمدی برگزار شد و حکم تبرئه آتنا به مثابه تحقق شرط پایان اعتصاب ۱۰ خردادماه ۱۳۹۶ به روئیت وی و اعضای خانواده اش رسید و این فعال مدنی پس از ۵۴ روز به اعتصاب غذای خود پایان داد.

خانم دائمی در مدت اعتصاب حدود ۱۹ کیلوگرم کاهش وزن و افت شدید فشار خون را تجربه کرد، معده او امکان جذب کامل آب را از دست داده بود و در این مدت با واسطه داروهای بی حس کننده امکان نوشیدن برای او فراهم بود با اینحال هیچگاه وضعیت او مورد رسیدگی پزشکی جدی قرار نگرفت.

در پی تبعید این زندانی به قرچک ورامین، خانواده آتنا دائمی با نگارش نامه ای به گزارشگر ویژه حقوق بشر نسبت به انتقال فرزندشان واکنش نشان داده بودند.

در رابطه با گلرخ ابراهیمی ایرایی نیز لازم به ذکر است این مدافع حقوق بشر در تاریخ ۱۵ شهریور ۱۳۹۳ به همراه همسرش (آرش صادقی) بازداشت شد. سپس در اردیبهشت ماه ۹۴ به اتهام توهین به مقدسات و تبلیغ علیه نظام در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ۶ سال حبس تعزیری محکوم شد که این حکم در در شعبه ۵۴ دادگاه تجدیدنظر بدون حضور وی تایید شد.

خانم ابراهیم ایرایی، ۳ آبان ماه ۱۳۹۵ بدون دریافت احضاریه کتبی توسط ماموران امنیتی جهت اجرای حکم ۶ سال حبس تعزیری بازداشت و به زندان اوین منتقل شد.

این فعال حقوق بشر با استناد به داستانی منتشر نشده در نقد سنگسار و با درنظرگرفتن سنگسار به عنوان مقدسات به توهین به مقدسات متهم شد. از دیگر مصادیق اتهامی وی میتوان به کشف حجاب و ترویج بی حجابی از طریق گذاشتن عکس های بدون روسری در کنار همسرش در فیسبوک، مخالفت با حکم قصاص، امضای بیانیه هایی در مخالفت با مجازات اعدام، شرکت در تجمعات حمایت از زندانیان سیاسی و دیدار با زندانیان سیاسی اشاره کرد.

خانم ایرایی که پیش تر از بیماری دشواری رنج می برد بدون طی کامل دوره درمان راهی زندان شد و هم اکنون نیازمند رسیدگی پزشکی است.

او در حال حاضر مشغول گذراندن محکومیت خود در زندان است. با احتساب کاهش حبس به مناسبت عید نوروز، حکم او از ۶۰ ماه به ۳۰ ماه کاهش یافت.