تخریب بناهای تاریخی در پایتخت ادامه دارد

در پی تخریب و ساخت و سازهای غیر مجاز در اطراف بناهای تاریخی ثبت‌شده‌ی پایتخت در فهرست میراث فرهنگی، به ویژه تبدیل بنای تاریخی “خانه نصیرالدوله” یا اتاق آئینه‌خانه به محل پارک موتورسیکلت‌ها و زباله‌دان، علی اصغر مونسان، رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری امروز اعلام کرد که پس از پیگیری‌های لازم، اداره کل میراث فرهنگی استان تهران ملزم به مرمت این بناها و ارائه گزارش کامل در این رابطه شده است.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از ایلنا، امروز چهارشنبه ۵ دی‌ماه ۱۳۹۷، اداره کل میراث فرهنگی تهران ملزم به ارائه گزارش در مورد تخریب بناهای تاریخی این استان و مرمت این بناها شد.

تخریب بناهای تاریخی پایتخت ادامه دارد. از یک سو ساخت و سازهای غیر مجاز در مجاورت کاخ گلستان انجام می‌شود و با وجود تاکید رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مبنی بر توقف، همچنان ساخت و سازها ادامه می‌یابد؛ از دیگر سو ۱۷ روز پس از ثبت خانه تاریخی فرد شیشه (یزدگرد) در فهرست میراث ملی شاهد تخریب آن با بیل مکانیکی هستیم. البته این‌ها تنها تخریب‌هایی نیستند که این روزها پایتخت به خود می‌بیند. چنان که خانه نصیرالدوله یا اتاق آئینه خانه که سال‌های گذشته در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده بود و مالک آن در حال حاضر سازمان میراث فرهنگی است در حال تخریب و ویرانی است.

خانه‌ی میرزا عبدالوهاب خان شیرازی نصیرالدوله (ملقب یه آصف الدوله) که در گذشته خانه‌ای مجلل و عظیم بود، در دوره‌های مختلف بخش‌هایی از آن تخریب شده است. بخشی از این خانه عظیم در غرب و در کوچه مدرس قرار دارد، بخشی از آن در زمان پهلوی دوم به عنوان دبستان بدر مورد استفاده قرار گرفت و بخشی دیگر تخریب و  بوستان شهری شد و بخش کوچکی از آن در شرق، که یک عمارت شاه‌نشین و دارای آیینه‌کاری بود. البته بخش غربی در بهمن ماه سال ۱۳۸۲ به نام خانه نصیر الدوله (آصفی) ثبت شده است و قرار بود توسط صندوق احیا و بهره برداری از بناها و اماکن تاریخی و فرهنگی برای تعریف کاربری جدید واگذار شود که تاکنون چنین امری محقق نشده است.

این روزها نیز این بنای تاریخی تبدیل به محل پارک موتور سیلکت و مامنی برای نخاله‌ها و زباله‌ها شده است. این در حالی است که تمام دیوارها و سقف این بخش از بنا مملو از گچ‌بری‌های زیباست.

در پی ادامه‌ی این تخریب‌ها و ساخت و سازهای غیرمجاز، علی اصغر مونسان، معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری طی یادداشتی مدعی شد: “موضوع پیگیری شد. علاوه بر درخواست ارائه گزارش کامل اداره کل استان تهران راجع به این موضوع، مقرر شد به سرعت کار مرمت آن انجام شود”.

البته تمام این تاکیدات درحالی مطرح می‌شود که مسئولان میراث فرهنگی در پی‌خبری از تخریب میراث ملی به سر می‌برند و اگر از آنها در خصوص چرایی تخریب آثار ثبتی و خانه‌های تاریخی پرس و جو کنیم، پاسخی جز، اطلاع ندارم و پیگیری می‌کنم، نمی‌شنویم.

خانه ظهیرالاسلام خانه‌ای تاریخی متعلق به ابتدای قرن بیستم است که به گفته برخی کارشناسان همانند آن تنها هفت خانه دیگر در تهران وجود دارد. ابتدای سال ۹۵ سازمان تامین اجتماعی به عنوان مالک این ساختمان اعلام کرد که ترمیم این بنا با هزینه ۷ میلیارد تومان آغاز خواهد شد. مراحل این ترمیم با وجود گذشت دو سال هنوز به پایان نرسیده و بر اساس مشاهدات صورت گرفته این عملیات با کندی زیاد و با کیفیتی نامطلوب صورت می‌گیرد”.