رکنی حائریزاده هنرمند نقاش با صدور یک بیانیهی تصویری مدعی فروش غیرقانونی یکی از تابلوهایش با عنوان «اِن ول آب» در دهمین دوره «حراج تهران» شد که به گفته وی به گنجینه موزه هنرهای معاصر تعلق دارد. این تابلوی رکنی حائریزاده در «حراج تهران» ۳۶۰ میلیون تومان به فروش رفته است.
او با انتشار ویدئویی در فضای مجازی گفته که این تابلو در سال ۱۳۸۲ توسط غلامرضا نامی مسئول خرید سابق موزه هنرهای معاصر (در دوران مدیریت سمیعآذر) خریداری شده و منظور از فروش آن، نگهداری در موزه هنرهای معاصر بوده است.
این نقاش سرشناس ایرانی با اظهار تاسف از افتادن سرنوشت کار به دست دلالهای هنر و حراجیها، فروش تابلوی خود را غیرقانونی و آن را متعلق به مردم ایران دانسته است.
رکنی حائریزاده خواستار بازگرداندن این تابلو به مجموعه موزه هنرهای معاصر شده و گفته که «اگر موزه آن را خریداری نکرده، خواهان بازگشت آن هستم.»
این در حالیست که احسان آقایی رئیس موزه هنرهای معاصر اعلام کرده که این تابلو اصلا متعلق به موزه هنرهای معاصر نیست، بلکه «موسسه هنرهای تجسمی معاصر» مالک آن است.
آنگونه که آقایی به روزنامه ابتکار توضیح داده، به دلیل عدم مجوز خریداری آثار هنری توسط موزه هنرهای معاصر به عنوان بخشی از دولت و پروسه طولانی قانونی آن، «موسسه هنرهای تجسمی معاصر» از موسسات زیر نظر موزه و مرکز هنرهای تجسمی اقدام به خریداری آثار هنری میکند.
رئیس موزه هنرهای معاصر تهران خریداری تابلوی حائریزاده توسط «موسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر» را در جهت حمایت از هنرهای تجسمی دانسته و گفته که «موسسه به صورت قانونی این اجازه را داشته که اثر را بفروشد. هیچکس نمیتواند اثری را از گنجینه موزه خارج کند.»
آقایی درباره روش خریداری تابلو برای گنجینه موزه گفت که «سالیانه افراد بسیاری برای اهدای اثر به موزه هنرهای معاصر مراجعه میکنند اما موزه نمیپذیرد. در واقع ورود اثری به گنجینه موزه، شرایط خاصی دارد، اینگونه نیست که هر کسی خواست به راحتی بتواند اثری را وارد گنجینه کند.»
با این وجود، غلامرضا نامی مسئول خرید سابق موزه هنرهای معاصر در واکنش به اعتراض حائریزاده به ایسنا گفته که در زمان خریداری این تابلو، مسئول خرید موزه نبوده بلکه مشاور خرید و کارشناس و دبیر اجرایی بیینال بوده!
وی با بیان اینکه «این خرید در دفتر موزه نبوده بلکه در فضای موزه بوده»، گفته که «ما بنا داشتیم هر نمایشگاهی برگزار میشود آثار برندگان را برای کمک خریداری میکردیم بعدا تصمیم گرفته میشد که اثر در موزه قرار بگیرد یا نه. هزینه خرید این آثار را «موسسه توسعه هنرهای تجسمی» میپرداخت و آثار در اختیار آنها قرار میگرفت. این یک موسسه غیرانتفاعی است و میتواند آثار را بفروشد.»
نامی میگوید: «در جریان خرید این اثر با نام «اِن ول آب» به حائریزاده گفته نشده قرار است این اثر برای موزه خریداری شود» و «نحوه آگاهیرسانی وزارت ارشاد خیلی مناسب نبوده است و در این زمینه سوء تفاهمهایی پیش آمده است.»
رکنی حائریزاده، نقاش متولد ۱۳۵۷ آثارش در مجموعههایی مانند موزه بریتانیا، موزه تیت، بنیاد دووی و ساعتچی در لندن نگهداری میشود.