ملک‌مطیعی با فیلم زنجانی به سینما بازگشت

ناصر ملک‌مطیعی» پس از ۳۲ سال، با «نقش‌ونگار» به پرده‌ سینماها و بیل بوردهای تبلیغاتی کشور در حالی بازگشت که تصویرش از پوستر اصلی که بر سر در سینماها قرار گرفته است حذف شده است. اما تصویر  بازیگر قدیمی و نام آشنای سه دهه از سینمای ایران، با چهره‌ای شکسته، موهایی سفید و شالی قرمز از قاب پوسترهای این فیلم  مخاطبان را به دیدن فیلمی دعوت می‌کند که از روز کلید خوردن تا رسیدنش به پرده سینماهای تهران با افت و خیزهای بسیاری رو به رو شد. در حالی که کم تر کسی گمان می‌کرد این فیلم اکران شود، در گروه سینمایی «آزاد» با تعداد محدود سینما به پرده رسید.

فرستنده : آقای علی تبریزی

اما مشکل «نقش و نگار» برخلاف تصورها، حضور چند دقیقه‌ای ناصر ملک‌مطیعی ۸۵ ساله نبود؛ مساله سرمایه‌گذاری بود که در یکی از جنجالی‌ترین پرونده‌های اقتصادی سال‌های اخیر نامش بر سر زبان‌ها است و برخلاف روز آغاز فیلم برداری، نیست تا افتتاحیه‌ای باشکوه برای فیلمش بگیرد. این سرمایه‌گذار کسی نیست جز «ب.ز» معروف یا «بابک زنجانی»، متهم اصلی پرونده اختلاس بزرگ بانکی جمهوری اسلامی؛ سرمایه‌گذاری که نزدیک بود فیلمش به دلیل حضور مجدد ملک‌مطیعی بعد از سال ها، با چالش توقیف مواجه شود.

آخرین فیلمی که ملک‌مطیعی بازی کرد، «برزخی‌ها» به کارگردانی «ایرج قادری» بود که در سال ۶۱ ساخته شد. فیلم با این که رکورد فروش را شکست، توقیف شد و او به همراه «فردین» و «سعید راد» برای سال‌ها از حضور در سینما منع شدند. در میان این جمع، تنها فردین بود که آرزوی دوباره درخشیدن روی پرده سینما را به قطعه هنرمندان برد.

«نقش و نگار» آخرین ساخته «علی عطشانی»، فیلم ساز جوانی است که با ساخت فیلم جنجالی چون «آقای الف و تلفن آقای رییس جمهور»، نامش بر سرزبان‌ها افتاده بود. نقش و نگار به نسبت کارهای قبلی عطشانی، موضوعی جنجالی نداشت. داستان فیلم، ماجرای شخصی به نام «فرزاد» است که بدون هماهنگی با پدرش، قصد ازدواج با«نگار» را دارد. رضايت موقت پدر همه چيز را برای مراسم خواستگاری محيا می كند اما گذشته نگار همه شرايط را به هم می ریزد.

فیلم «نقش‌ونگار» با بازی «بهرام رادان»، «الهه حصاری»، «آتیلا پسیانی»، «سعید چنگیزیان»، «گوهر خیراندیش» و «ناصر ملک مطیعی» با سر و صدای زیادی کلید خورد. عطشانی اهالی سینما و رسانه را در افتتاحیه‌ای دعوت کرد که تا کنون برای کم تر فیلمی گرفته شده بود. بسیاری از کسانی که برای این افتتاحیه رفته بودند، به این بهانه جمع شدند که قرار است بعد از سال‌ها محرومیت از کار، شاهد هنرنمایی ناصر ملک‌مطیعی باشند. اما در کمال تعجب، با بابک زنجانی رو به رو شدند که آن روزها اخبار ثروت افسانه‌ای‌اش بر سر زبان‌ها افتاده بود.

زنجانی در آن شب پس از بریدن کیک بزرگی که نام «نقشونگار» روی آن شکل گرفته بود،‌ هزینه ساخت این فیلم را یک میلیارد تومان عنوان و البته تاکید کرد که مجموعه تحت مدیریت وی به جایی بدهکار نیست بلکه یکی از پاک ترین مجموعه ها است؛ ادعایی که البته دادگاه ایران باید در مورد آن توضیح دهد.

زنجانی آن شب هم البته در پاسخ به سوالی در مورد احتمال ایجاد مشکل برای فیلم به دلیل حاشیه‌های اقتصادی که داشت، ادعا کرد :«من سرمایه گذار هستم و قرار نیست در فیلم بازی کنم تا برایم حاشیه به وجود آید. اما می دانم هیچ اتفاقی نمی افتد چراکه مجموعه ما یکی از پاک ترین مجموعه ها است که در کشور فعالیت می کند. همه مجموعه های کشور در جریان کار ما هستند، با حرف و حدیث نمی توان برای کاری، اتفاقی را رقم زد.»

زنجانی در هولدینگی که برای سرمایه‌گذاری این فیلم راه‌اندازی کرده بود، دوربین‌های گران قیمت فیلمبرداری را با دور زدن تحریم‌ها به ایران آورد و «نقشونگار» با این دوربین‌ها درست زمانی به پایان رسید که بابک زنجانی به حکم دادگاه، به زندان منتقل شده بود. همین چالشی بزرگ برای فیلم میلیاردی او شد. «نقشونگار» قرار بود در سی و سومین «جشنواره فیلم فجر» به نمایش در آید اما با توجه به حاشیه‌های اطراف آن، از جشنواره کنار گذاشته شد اگرچه قرار شد عید نوروز امسال به اکران برسد. ولی پرونده سنگین اقتصادی بابک زنجانی، اکران آن را تحت تاثیر قرار داد و مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای اکران آن صادر نشد و اعلام شد که فیلم باید با ممیزی به پرده نقره‌ای برسد. موضوع ممیزی هم حضور ملک‌مطیعی بود، هرچند که خیلی زود معلوم شد مشکل آقای سرمایه‌گذار است.

تیرماه امسال بود که «داریوش باباییان»، مدیر پخش «نقش و نگار» گفت که فیلم مشکل ممیزی ندارد و با حضور ملک‌مطیعی اکران می‌شود. اما زمانی برای اکران این مشخص نشد و این نکته که نام بابک زنجانی به عنوان سرمایه‌گذار مشکل این فیلم است، جدی‌تر شد. اما سرانجام چندی پیش با اعلام رای دادستانی تهران، این مشکل فیلم هم حل شد. براساس حکم دادستانی، مالکیت فیلم کلا از بابک زنجانی گرفته شده و به «محمود دینی»، مدیر موسسه «یاسین فیلم» و هم چنین علی عطشانی واگذار شده است. نکته جالب این بود که محمود دینی که بسیاری در دهه ۶۰ با مجموعه «آیینه عبرت» او را می‌شناسند، مدیریت هولدینگ «سورینت فیلم» را بر عهده داشت که شریک زنجانی و وارد کننده همان دوربین‌های گران‌قیمت بود. حالا با اکران «نقش و نگار» در روزهایی که پرونده زنجانی در دادگاه در جریان است، تصویر ملک مطیعی در سر در سینماها به نمایش در آمده است؛ فرمان سینمای ایران که بارها خبر درگذشتش در رسانه‌های مجازی دست به دست شده است به سینمای ایران بازگشته است.