چه ضمانتی هست که دوباره تعطیل نشویم؟!

از روز گذشته که خبر بازگشایی  تئاتر و سینما منتشر شده است، مدیران سالن‌ها مشغول رایزنی با گروه‌های در نوبت اجرا هستند اما همه این گروه‌ها یک سوال مشترک دارند؛ چه ضمانتی وجود دارد که اجرای ما دوباره تعطیل نشود.

این پرسش البته پرسش مدیران سالن‌ها هم هست ضمن اینکه می‌دانند هیچ کس نمی‌تواند پاسخ قاطعی به آنان بدهد.

به گزارش ایسنا، باز  شدن سالن‌های سینما و تئاتر از اسفند سال گذشته به این سو به موضوعی تکراری ، بی‌نتیجه و حتی مضحک تبدیل شده است.

روز گذشته 20 دی ماه و در شرایطی که حدود سه هفته تا برگزاری جشنواره‌های فجر فاصله داریم، اعلام شد سالن‌های سینما و تئاتر بازگشایی می‌شوند. سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد که این بازگشایی به دلیل تغییر وضعیت تهران از نارنجی به زرد است.

این موضوع البته واکنش‌های گوناگونی را در پی دارد. با توجه به اینکه سالن‌های سینما و تئاتر از روز 11 بهمن ماه میزبان جشنواره‌های فجر خواهند بود، طبیعتا در این زمان باقی مانده کمتر گروهی را در تئاتر می‌توان پیدا کرد که بتواند با چنین سرعتی، نمایش خود را برای اجرا آماده کند و از سوی دیگر رضایت بدهد که اجرای نمایشش به دلیل برگزاری جشنواره تئاتر فجر نیمه کاره بماند.

از سوی دیگر تغییر وضعیت تهران به لحاظ شرایط کرونایی و حتی آلودگی هوا، موضوعی است که هم فعالان هنری و هم صاحبان سالن‌ها را دچار تردید و نگرانی کرده و در مجموع شرایط دشواری را پیش روی آنان قرار داده است.

نباید شتاب‌زده تصمیم گرفت …  

در همین زمینه، محمد دشت گلی مدیر پردیس تئاتر «شهرزاد» به ایسنا می‌گوید: نه تنها هیچ چشم‌انداز مشخصی مقابل خود نمی‌بینیم بلکه این وضعیت نگران‌کننده است.

او توضیح می‌دهد: قانون منع تردد بعد از ساعت 9 شب از یک طرف و متغیر بودن شرایط تهران از طرف دیگر ، تصمیم‌گیری را دشوار می‌کند و شخصا معتقدم در این وضعیت نباید شتاب‌زده عمل کرد.

او اضافه می‌کند: اگر قانون منع تردد از ساعت 9 شب به بعد همچنان ادامه داشته باشد، بسیاری از مجموعه‌های تئاتری مانند شهرزاد تنها می‌توانند میزبان یک گروه نمایشی باشند که اجرایش راس ساعت 8 به پایان برسد. از طرف دیگر رعایت پروتکل‌های بهداشتی و فاصله گذاری هم باعث بالا رفتن هزینه‌ها می‌شود.

دشت گلی ادامه می‌دهد: در این مدت وضعیت تهران از نظر شیوع کرونا مدام تغییر کرده و در این چند وقت اخیر نیز که آلودگی هوا هم به آن اضافه شده و آن گونه که گفته می‌شود هوای تهران از نظر آلودگی هوا در وضعیت قرمز است. با این حساب اولا چه تضمینی وجود دارد که شرایط کرونایی پایدار بماند و بتوان برای اجرای آثار نمایشی برنامه‌ریزی کرد؟! چراکه ستاد ملی مقابله با کرونا مدام تاکید می‌کند وضعیت تهران شکننده است. از طرف دیگر چقدر می‌توان امیدوار بود که مردم در این شرایط به سالن‌های تئاتر مراجعه کنند.

او خاطرنشان می‌کند: به جز اینها ضد عفونی کردن سالن بعد از هر نوبت اجرا، چیدمان اجراها به طوری که ورود و خروج گروه‌های نمایشی با یکدیگر تداخل نکند و خالی ماندن نیمی از ظرفیت سالن، کار را برای سالن‌ها بویژه سالن‌های خصوصی سخت می‌کند و این چنین است که نمی‌توان به سرعت تصمیم گرفت.

دشت گلی در پایان متذکر می‌شود: شاید در نگاه اول بازگشایی سالن‌ها اتفاق خوبی به نظر برسد ولی نمی‌توان جوانب آن را نادیده گرفت. شخصا معتقدم  بهتر است تدبیر دیگری بیندیشند و به جای باز و بسته کردن مداوم سالن‌ها، بودجه‌ای را برای حمایت از گروه‌ها و سالن‌ها در نظر بگیرند، بویژه اینکه تنها دو ماه تا پایان سال باقی مانده و بودجه تئاتر هزینه نشده است.

گروه‌های هنری را بدبین کرده‌اند

شاهین چگینی مدیر تماشاخانه «مشایخی» و عضو هیات مدیره انجمن صنفی تماشاخانه‌های تهران هم در آغاز گله خود را این چنین بیان می‌کند: هر بار که سالن‌ها باز و بسته شده‌اند، ما از طریق رسانه‌ها متوجه شده‌ایم و هرگز این گونه نبود که بخش‌نامه یا اطلاعیه‌ای را مستقیما به مجموعه‌ها ابلاغ کنند.

او ادامه می‌دهد: همیشه هم این تعطیلی و بازگشایی، ناگهانی بوده است. در صورتی که صرف بازگشایی سالن‌ها مساله نیست بلکه آماده‌سازی یک اجرا برای روی صحنه رفتن، دست‌کم نیازمند یک هفته زمان است.

چگینی از مشکلی دیگر هم سخن می‌گوید: واقعیت این است که تعطیلی‌ها و بازگشایی‌های پیاپی، گروه‌های تئاتری را بدبین کرده است. از روز گذشته با هر گروهی که تماس گرفتیم، پرسشش این بود که چه ضمانتی هست بعد از چند روز دوباره اجرای ما تعطیل نشود؟! و من نمی‌دانستم چه پاسخی به این پرسش بدهم، چون خود من نیز همین پرسش را دارم.

او در پایان می‌گوید: بعد از تعطیلی قبلی، یکسری گروه‌ها که در نوبت اجرا بودند، انصراف دادند و تسویه کردند چراکه اعضای آنان تعهدات دیگری داشتند. به دلیل همه این مشکلات ما هم تصمیم گرفتیم فعلا با گروه‌هایی که نمایش‌هایشان تولید خود سالن است،  وارد گفتگو شویم تا ببینیم از میان آنها چه کسی آماده اجراست.

ایرانشهر آماده میزبانی است

اما حسین مسافر آستانه رییس شورای سیاستگذاری تماشاخانه ایرانشهر که پیش‌تر اعلام کرده بود این تماشاخانه تا پایان سال جاری تعطیل خواهد بود، حالا در تازه‌ترین گفتگوی خود به ایسنا می‌گوید که این مجموعه آمادگی میزبانی گروه‌های نمایشی را دارد.

او توضیح می‌دهد: به دنبال بازگشایی سینماها و تئاترها، تماشاخانه ایرانشهر نیز پذیرای گروه‌های نمایشی خواهد بود. در این مدت باید بررسی کنیم و بعد از تماس با گروه‌هایی که در نوبت اجرا بودند، ببینیم کدام گروه‌ها برای اجرای نمایش‌های  خود آمادگی دارند.

اطلاعیه تئاتر شهر ؛ اگر تهران زرد یا آبی بماند

روابط عمومی مجموعه تئاتر شهر هم اعلام کرده است که اجرای عمومی آثار نمایشی  تعدادی از تالارهای نمایشی مجموعه تئاتر شهر در  صورت استمرار وضعیت زرد و آبی شهر تهران، طی چند روز آینده آغاز خواهد شد.

در ادامه اطلاعیه روابط عمومی این مجموعه آمده است بر اساس جدول زمان‌بندی که طی ماه‌های گذشته برای اجرای عمومی تعدادی از آثار نمایشی در نظر گرفته شده بود، در صورت اعلام و ابلاغ  رسمی مبنی بر بازگشایی مجدد تالارهای اجرای تئاتر در شهرهای وضعیت زرد و آبی کشور نسبت به اعلام برنامه‌های تعدادی از تالارهای نمایشی مجموعه تئاتر شهر طی روزهای آینده اطلاع رسانی رسمی صورت خواهد گرفت.

ایسنا پیگیر تماس با دیگر مجموعه‌های نمایشی است.