رییس صندوق توسعه صنایع دستی و فرش دستباف و احیا و بهرهبرداری از اماکن تاریخی – فرهنگی کشور برای مرمت و احیای طاق کسری اعلام آمادگی کرد و از نامهنگاری با وزارتخانههای میراث فرهنگی و امور خارجه برای این اقدام خبر داد.
به گزارش ایسنا، با ریزش بخش دیگری از طاق کسری در عراق در طول دو هفته گذشته و به دنبال درخواستهایی که از چند سال قبل تا امروز برای توجه و رسیدگی به این بنای تاریخی مطرح شده است، بعد از راه افتادن کارزاری مردمی که هنوز در حال جمعآوری امضا برای ارسال به دفتر وزیر میراث فرهنگی هستند و تا کنون بیش از ۷۰۰۰ نفر آن را امضا کردهاند، تعدادی از هنرمندان و فعالان فرهنگی نیز در نامهای سرگشاده از دو دولت ایران و عراق درخواست کردند تا با مرمت و ایجاد پایگاه حفاظت و پژوهش طاق کسری و ثبت منظر فرهنگی این بنای تاریخی در فهرست میراث جهانی یونسکو «طاق کسری را نجات دهند.»
اکنون نیز صندوق توسعه صنایع دستی و فرش دستباف و احیا و بهرهبرداری از اماکن تاریخی – فرهنگی کشور در نامهنگاری با مونسان، وزیر میراث فرهنگی اعلام آمادگی این صندوق را برای مرمت طاق کسری اعلام کرده است.
به نقل از پایگاه اطلاعرسانی صابتا، هادی میرزائی – رییس صندوق صندوق توسعه صنایع دستی و فرش دستباف و احیا و بهرهبرداری از اماکن تاریخی، فرهنگی کشور – اعلام کرد: در پاسخ به دغدغه متخصصان و علاقهمندان و دوستداران میراث فرهنگی دو کشور ایران و عراق و به ویژه کمپین مردمی که از سوی معماران، شهرسازان و هنرمندان برای نجات طاق کسری به راه افتاده است، صندوق احیا آمادگی مرمت این بنای تاریخی و ارزشمند را دارد.
او ادامه داد: با توجه به سوابقِ صندوق احیا و بهرهبرداری از اماکن تاریخی و فرهنگی در جذب سرمایه و احیای موفق پروژههای ارزشمند تاریخی و با توجه به شرایط پیشآمده در خصوص اتفاقات اخیر در بنای باعظمت و شکوهمند طاق کسری یا ایوان مدائن، این صندوق میتواند نقش موثری در مرمت و احیای طاق کسری، این میراث مشترک جهانی داشته باشد.
به گفته او صندوق احیا بر اساس تفاهمنامههای همکاری علمی با دانشگاههای مطرح کشور و چند دانشگاه مهم جهان و به ویژه تفاهمنامه مستقیمی که بین دانشگاه بغداد و دانشگاه علم و صنعت ایران منعقد شده، میتواند در این موضوع وارد شود.
مدیرعامل صندوق احیا با اشاره به ظرفیت پیشبینیشده در اساسنامه صندوق مبنی بر توسعه ظرفیتهای علمی و حمایت از مرمت و احیای ابنیه تاریخی گفت: ضرورت دارد سازمان برنامه و بودجه تمهیدات و اعتباراتی برای مرمت آثار تاریخی ایران در فراتر از مرزها پیشبینی کند، تا در صورت توافق با کشورهای میزبان، این امکان وجود داشته باشد از نیروهای تخصصی در راستای حفاظت از این آثار فاخر استفاده شود.
او تاکید کرد: برای تسریع در امور حتی میتوان از ظرفیت یونسکو به عنوان نهاد بینالمللی که در قبال آثار تاریخی جهان مسئولیت دارد، برای مرمت طاق کسری بهره برد تا این ثروت میان نسلی که یادگار درخشان فرهنگ و تمدن ایران باشکوه در کشور عراق است حفاظت و استحکامبخشی شده و زمینه حضور باستانشناسان متخصص ایرانی برای پژوهش و کاوشهای دامنهدار باستانشناسی در میراث فرهنگی و تمدنی ایران فراهم شود.
مونسان – وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی – نیز در گفتوگویی از موافقت دولت با تامین اعتبار طرح مرمت طاق کسری خبر داده و گفته است: «به دلیل اهمیت تاریخی این آثار باستانی با آقای نوبخت در دولت صحبتهایی انجام و موافقت وی برای پرداخت هزینه مرمت اعلام و قرار شد پس از برآوردهای مالی، سازمان برنامه و بودجه اعتباراتی برای احیا و مرمت این اثر تاریخی در نظر بگیرد و در اختیار وزارت میراث فرهنگی قرار دهد. کارشناسان میراث فرهنگی ایران به محض تحقق اعتبارات با هماهنگی همتایان عراقی به محوطه طاق کسری اعزام میشوند و عملیات مرمت و احیا را آغاز میکنند. طرح مرمت این بنا به اعتباری حدود ۶۰۰ هزار دلار نیاز دارد.»