رییس دانشکده علوم گردشگری به مناسب روز جهانی راهنمایان گفت: در دنیایی که سفر بهعنوانِ ابزار و وسیلهای برای بازیابی روحی و روانی انسان تلقی میشود، هدایت سفر و گردشگری اهمیت بیشتری یافته است و نمیتوان بیاهمیت از کنار آن عبور کرد.
در یک سال گذشته بیش از ۱۲ هزار راهنمای گردشگری شغل خود را از دست دادهاند، درحالی که بیمه و درآمد حاشیهای دیگری نداشتهاند. منوچهر جهانیان ـ رییس دانشکده علوم گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ و رییس کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازار گردشگری ـ در یادداشتی که به مناسبت ۲۱ فوریه روز جهانی راهنمای گردشگری در اختیار ایسنا قرار داده، تاکید کرده است که دولت، سیاستگذاران و متولیان حوزه گردشگری به نقش راهنما در توسعه فعالیتهای گردشگری بیشتر اهمیت دهند.
در این ادامه این نوشتار آمده است: سالنامه تحقیقات گردشگری در سال ۱۹۸۵ برای اولینبار موضوع نقش و اهمیت راهنمایان گردشگری را مطرح کرد. مطالعات گستردهای درباره اهمیت راهنمایان گردشگری انجام گرفته است، اما باید به این نکته توجه داشت که راهنمایان گردشگری صرفاً راهنمای تور نیستند، راهنمایان محلی و ارگانهای متولی گردشگری نیز خود بهعنوانِ راهنمای گردشگری در نظر گرفته میشوند که به نوعی سفیران فرهنگی و معرف فرهنگ، تاریخ، تمدن، مهماننوازی و زیباییهای یک منطقه هستند و ارائهکننده تصویری جامع و کامل از یک مقصد در یک کشور و یک منطقه جغرافیایی با رنگآمیزی هنرمندانه و خلاقانه تأثیرگذار به شمار میروند که میتوانند هریک از گردشگران را به معرف زیباییها و جاذبههای متنوع گردشگری به هموطنان خود تبدیل کنند و آنان را در سفر به آن مقصد و کشور و یا منطقه جغرافیایی ترغیب و تشویق کنند.
در کنار آن، زبان مادری هم بهعنوانِ گونهای از میراث فرهنگی و دربرگیرنده فرهنگ عامه و فولکلور مناطق گوناگون با لهجهها و گویشهای متنوع و زبان خاص آن منطقه دارای زیباییها و جذابیتهای منحصربهفردی است که باید از سوی مردمان جوامع بومی و محلی، فرهنگدوستان و متولیان میراث فرهنگی مناطق کشور برای حفاظت و نگهداری و صیانت از آن موردتوجه جدی قرار گیرد. این مهم میتواند به تحکیم روابط فرهنگی و همبستگی ملی در مناطق گوناگون کشور منجر شود و همچنین میتواند در ایجاد انگیزه برای جذب گرشگران و رونق گردشگری فرهنگی و اجتماعی نقش و اهمیت ممتازی داشته باشد.
در مطالعات گردشگری، راهنمایان بهعنوانِ یکی از عناصر پایداری فرهنگیاند که برای معرفی و بهتر شناساندن محیط، مقصد و ویژگیهای آن حائز اهمیت است. به نوعی میتوان گفت که راهنمای گردشگری ارائهکننده اطلاعات، تسهیلکننده روابط اجتماعی، میانجی فرهنگی، انگیزاننده، حافظ ارزشها و مفسر محیط طبیعی و فرهنگی هستند و همچنین راهنمای گردشگری نقشهای دیگری از جمله آموزش، روابط عمومی، حلکننده مشکل، مشاور و معتمد برای جوامع میزبان و گردشگران میتواند باشد.