کتاب «فلسفه انگلیسیزبان ۱۷۵۰ تا ۱۹۴۵» از مجموعه «تاریخ فلسفه غرب» نوشته جان اسکوروپسکی با ترجمه یاسر خوشنویس منتشر شد.
به گزارش ایسنا، این کتاب در ۲۳۷ صفحه با شمارگان ۵۰۰ نسخه و قیمت ۲۸ هزار تومان توسط انتشارات سمت منتشر شده است.
کتاب «فلسفه انگلیسی زبان ۱۷۵۰ تا ۱۹۴۵» از شش فصل و یک فصل نهایی برای مطالعه تشکیل شده است: «از هیوم تا میل: رید، بنتام و کااریج»، «اوج لیبرال: میل و عصر وی»، «پایان قرن نوزدهم: ایدئالیستها، پراگماتیستها و علمگرایان»، «مدرنیسم ۱: فرگه و کمبریج»، «مدرنیسم ۲: وین» و «پسگفتار: پس از مدرنیسم».
مترجم در مقدمهای که بر این کتاب نوشته آورده است: «در بسیاری از کلاسهای تدریس فلسفه و نیز در بسیاری از کتابهای فلسفی، دیدگاهها و اندیشهها چنان ارائه میشوند که گویی خصلتی فرازمانی و فرامکانی دارند. معمولاً مشخص نمیشود چرا فیلسوفی در زمانی خاص، برای مثال اوایل قرن نوزدهم، درگیر پرداختن به مسئلهای بخصوص شده است. مطالعه تاریخ اندیشه به طور کلی و تاریخ فلسفه به طور خاص به ما امکان میدهد که خصلت تاریخی اندیشه را دریابیم و درک کنیم چگونه برخی مسائل فلسفی در واکنش به جریانها و تحولات فلسفیِ پیشین و علاوه بر این، در واکنش به تحولاتی در سایر حوزهها همچون علم، فرهنگ و سیاست اهمیت مییابند و برجسته میشوند.»
در همین مقدمه آمده است: «در میان گرایشهای فلسفی مختلف، بیتوجهی به تاریخ فلسفه شاید بیش از همه در فلسفه تحلیلی رواج دارد. شخصاً این موضوع را در دوره تحصیلم و نیز در گفتوگوهایی که با اهل فلسفه تحلیلی داشتهام، تجربه کردهام. از آنجا که دامنه تاریخی این جلد از تاریخ فلسفه غرب شکلگیری فلسفه تحلیلی را نیز در بر میگیرد، میتواند درک ما را از تحولاتی تاریخی که به ظهور و بسط این گرایش فلسفی منجر شد، عمق بخشد.»
نویسنده این کتاب نیز در بخشی از مقدمه نوشته است: «این تاریخی است که یک فیلسوف نوشته است، نه یک مورخ. هنگامی که متفکران گذشته نزد معاصران احضار میشوند، حس آهنگ کُند و شکوفایی تدریجی فلسفه از دست میرود؛ سعی کردهام از این امر پرهیز کنم. البته آرائم را بیشتر از یک مورخ ایدهها در این کتاب دخالت دادهام و بسیار بیشتر گزینشی عمل کردهام. داستان را از یک منظر فلسفی امروزی و بدون انکار کردنِ وقوف بعد از وقوع روایت میکنم.»
همچنین در نوشته پشت جلد کتاب «فلسفه انگلیسیزبان ۱۷۵۰ تا ۱۹۴۵» میخوانیم: «جلد ششم از مجموعه تاریخ فلسفه غرب دورهای حدوداً دویستساله را از میانه قرن هجدهم تا میانه قرن بیستم دربر میگیرد. ابتدا آراء دو نماینده از «روشنگری اسکاتلندی» یعنی تام رید و دیوید هیوم را بررسی میکنیم. سپس، به دیدگاههای جرمی بنتام و نیز ساموئل کالریج که از نقادیهای کانت متأثر است، میپردازیم. اندیشه علمگرا و لیبرال در نیمه قرن نوزدهم با آراء جان استوارت میل اوج میگیرد. پس از بررسی دیدگاههای میل و مساهمتهای برخی از فلاسفه امریکایی، به تحولاتی بنیادین در کمبریج در آغاز قرن بیستم میپردازیم که میتوان آن را سرآغاز فلسفه تحلیلی دانست. آراء مور، راسل و ویتگنشتاین و همچنین، تأثیرات ماخ و فرگه را در این خصوص بررسی میکنیم. در نهایت آراء فلاسفهای چون شلیک و کارناپ را از نظر میگذرانیم که اگر چه انگلیسیزبان نیستند، اما بر فلسفه تحلیلی تأثیرگذار بودهاند.»
بر اساس معرفی ناشر، کتاب حاضر برای دانشجویان رشته فلسفه در مقطع کارشناسی به عنوان منبع اصلی برای درس «فلسفه تحلیلی» به ارزش دو واحد و سایر درسهای تاریخ فلسفه غرب ترجمه شده است.