نجشنبه ۱۷ تیرماه، محمد نوری زاد، فعال مدنی محبوس در زندان اوین با تودیع قرار کفالت به مرخصی استعلاجی اعزام شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، امروز پنجشنبه ۱۷ تیرماه ۱۴۰۰، محمد نوری زاد، فعال مدنی از زندان اوین به مرخصی اعزام شد.
مرخصی آقای نوری زاد ساعتی قبل با تودیع هشتصد میلیون تومان وجه الکفاله صورت گرفته است. محمد حسین آقاسی وکیل دادگستری با تائید این خبر در صفحه شخصی خود نوشت: “جالب اینجاست که کفالت یک نفر را کافی ندانستند بنابراین اینجانب و برادر موکل، کفالت او را برعهده گرفتیم. روز شنبه باید درمان را شروع کند.”
لازم به ذکر است؛ محمد نوری زاد که از بیماریهای زمینهای همچون آسم، مشکلات قلبی و فشار خون رنج میبرد پیشتر در اعتراض به عدم رسیدگی پزشکی، در زمان ملاقات با خانوادهاش سر و صورت خود را زخمی کرده و گفته بود: «هر روز بر خود زخمی عمیق وارد خواهد کرد تا اگر هدف هلاکت اوست، زودتر محقق گردد.»
محمدحسین آقاسی در تاریخ ۵ تیرماه در گفتگو با گزارشگر هرانا گفته بود: “موکلم به دنبال ۱۰۲ روز اعتصاب غذا و ۱۰۵ روز اعتصاب دارو دچار کاهش وزن ۲۵ کیلویی و کاهش شدید شنوایی شده و هر روز به نشان اعتراض تعدادی زخم بر خود وارد می کند و تاکنون ۳۷ بار بیهوش شده است”.
به گفته این وکیل دادگستری، محمد نوریزاد در ملاقات با او گفته است: “نمی خواهم نامم در لیست کسانی باشد که نسبت به امور جاری بی تفاوتند و دراین راه از جانم هم گذشتم”.
پیشتر کارشناسان سازمان ملل طی بیانیهای نگرانی خود را نسبت به وضعیت محمد نوریزاد، فعال مدنی محبوس در زندان اوین ابراز کرده و خواستار آزادی فوری او شدند. در این بیانیه جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر ایران، نیلز ملزر، گزارشگر ویژه در خصوص شکنجه و سایر رفتارها یا مجازاتهای بیرحمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز و شماری دیگر از کارشناسان سازمان ملل بیان کردند که وضعیت سلامتی آقای نوریزاد آنچنان وخیم است که در صورت تداوم محرومیت از درمان و مراقبتهای پزشکی عوارض جدی و مرگ احتمالی سلامت او را تهدید میکند.
اواسط مردادماه ۹۸ نامه ای با امضای ۱۴ تن از کنشگران مدنی مبنی بر استعفای آیت الله خامنه ای منتشر شده بود. با انتشار این نامه شماری از امضاکنندگان بازداشت و برخی دیگر نیز تحت فشار قرار گرفتند. آقای نوری زاد در تاریخ ۲۰ مردادماه ۹۸، همراه با شماری از فعالین صنفی و مدنی در مقابل محل برگزاری دادگاه تجدید نظر کمال جعفری یزدی، استاد دانشگاه، محبوس در زندان مشهد، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و مدتی بعد به زندان وکیل آباد مشهد منتقل شد. او نهایتا سال گذشته از زندان وکیل آباد مشهد به زندان اوین منتقل شد.
آقای نوری زاد در بخش نخست پرونده خود توسط شعبه ۴ دادگاه انقلاب مشهد به ریاست قاضی منصوری از بابت اتهاماتی ازجمله “توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی، توهین به مقدسات، توهین به رهبری، تشویش اذهان عمومی، همکاری با رسانههای خارجی، شرکت در تجمعات غیرقانونی” به ۱۵ سال حبس، ۳ سال تبعید به ایذه و ۳ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد. این حکم در مرحله تجدیدنظر توسط شعبه ۳۵ دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی به ۱۵ سال حبس، ۲ سال تبعید به ایذه و ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور تغییر یافت.
وی مردادماه ۹۹ در بخش دوم پرونده خود توسط دادگاه کیفری دو مشهد به دلیل حضور در مقابل ساختمان محل برگزاری دادگاه تجدید نظر کمال جعفری یزدی، از بابت اتهام “اخلال در نظم عمومی” به ۸ ماه حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق و تبعید به طبس و از بابت اتهام “نشر اکاذیب” به ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد. این حکم نهایتا توسط دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی عینا تایید شد.
آقای نوری زاد اردیبهشت ۹۹ از صدور حکم یک سال زندان دیگر برای خود به دلیل دفاع از حقوق شهروندان بهایی ساکن شهر ایوانکی در استان سمنان توسط دادگاه شهرستان ایوانکی خبر داد.
آقای نوری زاد پیش از این نیز سابقه بازداشت و محکومیت به دلیل فعالیت های مدنی مسالمت آمیز را دارد. محمد نوریزاد کارگردان، فیلمنامهنویس و روزنامهنگار ۶۶ ساله ایرانی است. او از روزنامهنگاران تندرو و مذهبی محسوب میشد که در سالهای پایانی دهه هشتاد به صف منتقدان فعال جمهوری اسلامی پیوست و در سالهای اخیر به جهت فعالیتهای مدنی و ملاقات با خانوادههای زندانیان سیاسی بارها بازداشت و حبس شده است.
در خصوص فرزند وی علی نوری زاد نیز گفتنی است؛ وی روز یکشنبه ۲۲ دی ماه ۹۸، در جریان تجمعات اعتراضی نسبت به ساقط کردن هواپیمای اکراینی توسط پدافند نیروی هوا فضای سپاه و ابراز همدردی با خانواده قربانیان، توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و در تاریخ ۱۳ بهمن ماه ۹۸، با تودیع قرار وثیقه به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از زندان آزاد شد. آقای نوری زاد نهایتا توسط دادگاه انقلاب تهران به ۳ سال و نیم حبس تعزیری محکوم شد و این حکم به تایید دادگاه تجدیدنظر استان تهران رسید. وی در تاریخ ۱۲ مهر ۹۹، پس از حضور در واحد اجرای احکام دادسرای اوین بازداشت و جهت تحمل دوران محکومیت خود به زندان تهران بزرگ منتقل شد.