دعوای دو خبرگزاری مهر و تسنیم بر سر “خزانه خالی کشور”

خبرگزاری تسنیم روز سه‌شنبه ۴ آبان (۲۶ اکتبر) می‌گوید به سندی دست یافته که حسن روحانی رئیس‌جمهوری پیشین، مردادماه امسال خطاب به محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه رسماً اعلام کرده است: «همه موجودی خزانه تخلیه شده است.»


به گزارش دویچه وله، در این سند، محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور در تاریخ ۹ مرداد ۱۴۰۰ طی نامه‌ای به محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه می‌نویسد: «نامه شماره ۱۹۴۶۵۳ مورخ ۲۸ مرداد ۱۴۰۰ جناب‌عالی با موضوع درخواست «پرداخت مبلغ مورد اشاره نزد خزانه به‌منظور تکمیل و بهره‌برداری از پروژه آبرسانی به آبیک» که تصویر آن به‌پیوست ارسال می‌شود، به استحضار ریاست محترم جمهوری رسید، پی‌نوشت فرمودند: «همه موجودی خزانه بر اساس درخواست‌های جناب‌عالی تخلیه شده است، موجودی وجود ندارد.»

تسنیم می‌افزاید، شواهد و قرائن مختلف، مستند به آمارهای مراکز دولتی و غیردولتی نشان می‌داد، چالش‌هایی مانند کسری بودجه، تورم، رکود اقتصادی از جمله “میراث‌های شومی” است که در چند ماه نخست حضور دولت جدید گریبان اقتصاد ایران را گرفته است.

به گزارش تسنیم، اخیراً هم گزارشی منتسب به بانک مرکزی منتشر شد که نشان می‌داد تورم در نیمه نخست سال ۱۴۰۰ به بیش از ۵۰ درصد رسیده است، همچنین گزارش اخیر مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی حاکی از کسری بودجه حداقل ۴۰۰ هزار میلیارد تومانی و عدم تکافوی منابع بودجه در سال جاری است.

تسنیم دولت روحانی را متهم کرده است که در روزهای پایانی حضور دولت دوازدهم، هزینه‌های جدیدی از جمله همسان‌سازی حقوق بازنشستگان و همچنین رتبه‌بندی معلمان آن هم در شرایط سخت کسری بودجه شدید به هزینه‌های جاری دولت اضافه شده است که “همگی این شواهد حاکی از تحویل یک “خزانه خالی” به دولت سیزدهم بود، هرچند سند رسمی برای اثبات آن وجود نداشت”.

انتقاد شدید خبرگزاری مهر

خبرگزاری مهر در پی انتشار این گزارش تسنیم و سند ضمیمه آن، نسبت دادن “تخلیه” خزانه کشور به رئیس‌جمهوری پیشین حسن روحانی را به شدت مورد انتقاد قرار داده است.

مهر می‌نویسد: «در سوال برانگیز بودن این نامه همین بس که علاوه بر ادبیاتی عجیب و فقدان مهر محرمانه، نشان می‌دهد گویا رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور از وضعیت خزانه مطلع نیست و باید رئیس جمهور وضعیت خزانه را به وی اعلام کند؛ حال آنکه علی‌القاعده این رئیس جمهور است که وضعیت خزانه را از رئیس سازمان برنامه و بودجه خود استعلام می‌گیرد!»

به گزارش مهر، در روزهای اخیر این دومین بار است که مکاتبات و گزارشاتی منتسب به “دولت و سازمان برنامه در دولت قبلی” منتشر می‌شود و پیش از این “به غلط و برخلاف همه محاسبات و اصول اقتصادی ادعای رسیدن قیمت دلار به چند صدهزار تومان” را مطرح می‌کرده بودند.

بنا به استدلال خبرگزاری مهر، چگونه ممکن است که خزانه خالی بوده باشد، اما در روزهای اخیر احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد در صفحه شخصی خود در شبکه‌های اجتماعی بارها به صراحت اذعان کند که تأمین بودجه شهریور و مهرماه کل کشور بدون استقراض از بانک مرکزی و در مهرماه حتی بدون فروش اوراق بدهی به نحو مقتضی صورت گرفته است.

روز گذشته عبدالناصر همتی، رئیس پیشین بانک مرکزی با انتشار یک توییت از استقراض “غیرمستقیم” دولت از بانک مرکزی خبر داده بود: «اعلام شد که از شهریورماه هیچگونه استقراضی از بانک مرکزی نبوده است. خوب است بدانیم تامین کسری از طریق فشار به بانک‌ها وصندوق‌های آن‌ها نیز منجر به اضافه برداشت سنگین از بانک مرکزی می‌شود، که شده است. نتیجه، استقراض غیرمستقیم و بسط پایه پولی است.»

خبرگزاری مهر ورود دادستان به عنوان مدعی‌العموم و نیز نهادهای امنیتی و اطلاعاتی برای برخورد با ناشران چنین “گزارش‌های سراسر اشتباهی”، چه درون دولت و چه برون دولت باشند، ضروری دانسته است.