با وجود تبلیغات فراوانی که مسئولان سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر برای قطعی بودن اجراهای آن داشتند یکی از پر مخاطبترین کنسرتهای این جشنواره یعنی کنسرت «کاوه یغمایی» در کمتر از سی ساعت پیش از اجرای آن بدون هیچ دلیل قانعکنندهای لغو شد. این در حالی بود که چند ساعت بعد از آن اعلام شد که کنسرت شجاعت حسین خان نیز لغو شده است. بعد از انتشار این خبر بود که سومین اجرا یعنی گروه تندر به سرپرستی اردوان انزابی هم از جریان جشنواره فجر کنار رفت.
فرستنده : آقای علی تبریزی
کاوه یغمایی که بعد از یک دهه به ایران بازگشته بود قرار بود روز دوشنبه ۲۶ دی ماه در سالن میلاد نمایشگاه بینالمللی تهران به همراه گروهش به صحنه برود. بلیتهای این کنسرت از نخستین اجراهایی بود که ساعتی بعد از باز شدن سایت به پایان رسید. اما روز یکشنبه بدون هیچ دلیل قانعکنندهای از سوی ستاد جشنواره اعلام شد که این کنسرت لغو شده است و کسانی که بلیت خریداری کردهاند میتوانند برای بازگشت پولهایشان اقدام کنند. ساعتی بعد از این اعلام گفته شد یغمایی جوان در نشست خبری که ظهر یکشنبه برگزار میشود دلایل لغو کنسرت را خواهد گفت. اما هنوز نشست خبری یغمایی برگزار نشده بود که خبر لغو کنسرت شجاعت حسین خان با وجود تبلیغات وسیعی که در سطح شهر تهران شده بود کنسل شده است. علت لغو این کنسرت خیلی زود مشخص شد: «عدم کنسولگری ایران برای صدور ویزای کاغذی برای گروه هندی.» به گفته برخی آگاهان شجاعت حسین خان قرار است ماه آینده در آمریکا کنسرت داشته باشد. با توجه به قانون ویزای جدید آمریکا که ممنوعیتهایی را برای کسانی که به ایران سفر میکنند گذاشته است او از ایران خواسته بود تا ویزای ورودش به ایران را در پاسپورتش نزنند و ویزای کاغذی به او بدهند. اتفاقی که با وجود تلاشی که از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت امورخارجه این ویزا صادر نشد و شجاعت حسینخان نیز حضورش در ایران را لغو کرد.
اما ماجرای یغمایی به این سادگی نبود. او که با چهرهای عصبی در نشست حضور پیداکرده بود با تأکید بر اینکه تاکنون نشده کنسرتی را لغو کند آن را به گردن گرفت و گفت: « این موضوع را نباید گردن یکی از بافتها یا بخش خاصی از موسیقی انداخت. تمام این اتفاقات را خودم به گردن میگیرم و میگویم علت این ماجرا مشکلات فنی در بافتهای مختلف صنعت موسیقی بود. در این فرصت کوتاه، امکان اجرا وجود نداشت و اگر بخواهم آن را صرفاً گردن یک بخش بیندازم، اشتباه محض است.»
یغمایی که تلاش کرد دلیل واقعی لغو کنسرت را نگوید، با عذرخواهی از مخاطبانی که بلیت خریده بودند به آنها گفت که با انتشار آلبوم تازه خود در ایران امیدوار است بتواند از خجالتشان بیرون بیاید. البته مسئولانی که از سوی جشنواره شرکت کرده بودند علت لغو کنسرت را ناهماهنگی نوازندگان اعلام کردند. موضوعی که یغمایی آن را با اعلام آمادگی اعضای گروهش تلویحاً رد کرد. این نکتهای بود که یکی از نوازندگان گروه یغمایی نیز بعد از این نشست به آن اشاره کرد و دلیل را مشکلاتی که پشت پرده اجرا وجود داشت دانست.
«مسعود همایونی»، نوازنده گیتار الکتریک گروه کاوه یغمایی، در پستی اینستاگرامی با بیان این که گروه آماده اجرای کنسرت بود به لغو کنسرت به دلیل فشارها اشاره کرد و نوشت: «گروه بعد از کلی تمرین و بسیار سرحال و با انگیزه آماده اجرا برای علاقهمندان بود، بازهم لطف دوستان شامل حال موسیقی و ما شد و این کنسرت کنسل شد. البته بعضی از دوستان لطف داشتند و علت کنسل شدن کنسرت را آماده نبودن گروه اعلام کردند که بنده شدیداً تکذیب میکنم».
این نکتهای که برخی منابع آگاه نیز آن را تأیید میکنند و میگویند که دلیل لغو کنسرت یغمایی فشارهایی بود که از سوی برخی نهادهای امنیتی و قضایی آمده است. یغمایی در ده سال گذشته خارج از ایران فعالیت میکرده و در این سالها بارها درخواست اجرایش در ایران با ممنوعیت روبهرو بوده است. او که از سال نود به ایران بازگشته است در این مدت بارها تلاش کرده است تا بتواند مجوز کنسرت یا آلبوم بگیرد. اما هر بار به دلیلی که برای خود او مشخص نیست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به او اعلام کرده است که نمیتواند چنین مجوزی بگیرد. او که فرزند کوروش یغمایی خواننده شناختهشده بعد از انقلاب است به نظر میرسد مانند پدرش با ممنوعیت کاری ناگفتهای روبهرو است که جلوی فعالیتش را گرفته است. هر چند یغمایی این بار با دعوت مسئولان جشنواره برای این دوره خود را آماده کرده بود. این دومین باری است که دبیر و مسئولان جشنواره بدون در نظر گرفتن خواست هنرمندان تن به فشارهایی میدهند که از خارج به آنها وارد میشود. پیشازاین دبیر جشنواره بعد از مصاحبه پر جنجال سالار عقیلی با من و تو بدون هیچ تأملی از جشنواره خط زد.نکته جالب این است که دبیر این دوره از جشنواره حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی است که به لحاظ حرفهای حافظ حقوق هنرمندان باشد. اما او برخلاف این رویه حرفهای خود سالار عقیلی را هنوز مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نهادهای قضایی نظری اعلام نکرده بودند از جشنواره حذف کرد. البته عقیلی بعد از چند روز با انتشار نامهای از خطر ممنوعیت کاری جست و البته به جشنواره بازگشت. اما مشکل یغمایی این گونه نبود و او مانند عقیلی که خواننده موردعلاقه مدیران تلویزیون است این شانس را نداشت و اجرایش لغو شد
البته این تنها یغمایی نبود که چنین مشکلی برایش پیش آمد. گروه تندر به سرپرستی اردوان انزابی نیز به یکباره از جدول جشنواره کنار گذاشته شد آن هم با ۱ تلفن. انزابیپور در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به آمادگی کامل گروه برای اجرا گفت: «ما خودمان هم در جریان دلیل لغو اجرا نیستیم، فقط امروز صبح از دبیرخانه جشنواره موسیقی فجر تماس گرفتند و لغو اجرا را اطلاع دادند. اجرای تندر به لحاظ فنی و اجرایی هیچ مشکلی نداشت حتی تست موسیقیِ کنسرت ۱ روز قبل از اجرا انجام شده بود و همهی عوامل آمادگی کامل برای برگزاری کنسرت را داشتند.»
او درباره احتمال تأیید نشدن اجرای گروه نیز گفت: «گروه موسیقی تندر به دعوت جشنواره موسیقی فجر در این رویداد حضورداشته است، از اینرو لیست قطعات و متن آهنگها چندی پیش به ستاد جشنواره تحویل دادهشده و از نظر دبیرخانه این اجرا بلامانع بود؛ ما حتی تا همین لحظه قصد تغییر در آنچه تحویل دادهشده را نداشتیم.»