واحد اطلاعات اکونومیست در گزارشی به وضعیت دموکراسی در جهان پرداخته و ایران را همرده یمن و لیبی و در ردیف ۱۵۴ قرار داده است. «واحد اطلاعاتی اکونومیست (EIU) » بخش پژوهشی و تحلیلی گروه اکونومیست، کمپانی خواهر نشریه بریتانیایی اکونومیست، است.
بر اساس این گزارش، تنها افغانستان، میانمار، کره شمالی، کنگو، آفریقای مرکزی، سوریه، ترکمنستان، چاد، لائوس، گینه استوایی و تاجیکستان وضعیت بدتری از ایران دارند.
واحد اطلاعات اکونومیست در ردهبندی خود گزینههای مختلفی مانند روند انتخابات و کثرتگرایی، عملکرد دولت، مشارکت و فرهنگ سیاسی، همچنین آزادیهای مدنی را مورد بررسی قرار داده و امتیازها از صفر تا ۱۰ است.
شاخص دموکراسی ایران در سال گذشته میلادی ۱.۹۵ بوده است که کمترین رقم برای ایران از سال ۲۰۱۰ است. افغانستان با امتیاز ۰.۳۲ در قعر جدول و نروژ با ۹.۷۵ در صدر جدول است.
واحد اطلاعات اکونومیست در گزارش خود به کشورهای دیگر نیز پرداخته است و میگوید: ۴۵.۷ درصد از جمعیت جهان در نظامهایی با سطحی از دموکراسی زندگی میکنند، در حالی که در سال ۲۰۲۰ این رقم ۴۹.۴ درصد بود؛ موضوعی که نشان میدهد وضعیت دموکراسی در جهان عقبگرد داشته و شاخص دموکراسی شاهد بیشترین افت از سال ۲۰۱۰ بوده است.
روزنامه های حکومتی اما با سانسور گزارشات واحد اکونومیست در رابطه با ایران فقط به گزارشات مربوط به کشورهای دیگر می پردازند. روزنامه انتخاب با حذف گزارشات بسیار منفی در مورد جمهوری اسلامی می نویسد: «اکونومیست: کمتر از نیمی از جمعیت جهان در دموکراسیها زندگی میکنند / دموکراتیک ترین کشورها نروژ، نیوزلند و فنلاند هستند / افغانستانِ تحت کنترل طالبان پایینتر از کره شمالی در قعر جدول»
بخش فارسی شبکه العالم که وابسته به جمهوری اسلامی است نیز گزارش واحد اکونومیست در رابطه با عربستان را تیتر می زند و می نویسید: «واحد اطلاعاتی اکنومونیست در گزارش تازه خود از وضعیت دموکراسی در جهان، عربستان را در پایین ترین رتبه جهان قرار داد.»
انعکاس گزارشات واحد اکونومیست در مورد ایران آن اندازه آشکار و نسبت به عملکرد جمهوری اسلامی آن اندازه منفی است که نمی تواند از انظار و افکار عمومی مردم ایران پنهان بمانند. رسانه های آزاد ایرانیان در سراسر جهان توانسته اند که با انتشار غیر جانبدارانه این گزارشات تصویری واقعی از موقعیت بسیار منفی جمهوری اسلامی در مقایسه با جهان آزاد ارائه دهند.