با اجرای طرح صیانت از فضای مجازی چه میشود؟ طراحان این طرح چه محدودیتها و ممنوعیتهایی برای کاربران وضع کردهاند؟ آیا در این طرح به مسدودسازی و فیلترینگ اشاره شده و یا ماجرا چیزی دیگری است؟
به گزارش تجارتنیوز، آخرین نسخه طرح صیانت از فضای مجازی اوایل بهمن ماه منتشر شد. اما در طرح صیانت از فضای مجازی به چه نکاتی اشاره شده است؟ چه محدودیتها و ممنوعیتهایی وضع شده، قوانین و مقررات توسط کدام نهادها وضع میشود و در صورت تخظی از قوانین، چه مجازاتی در انتظار افراد است؟
آخرین نسخه جدید طرح صیانت در ۲۱ ماده و ۸ صفحه تنظیم شده است و قرار است به بحث تنظیمگری در فضای مجازی بپردازد. متن کامل طرح صیانت از فضای مجازی را از اینجا دانلود کنید. اما مهمترین موارد و نکات این طرح چیست؟
مسدودسازی اینترنت نه، محدودیت ترافیک، آری
از همان ابتدای مطرح شدن طرح جدید صیانت از فضای مجازی، طراحان آن تاکید میکردند که در این طرح قرار نیست هیچ پلتفرم و یا پیامرسانی مسدود شود و خبری از فیلترینگ نیست. بررسی متن طرح صیانت هم این ادعا را تایید میکند. در هیچ کجای این متن به مسدودسازی و فیلترینگ اشاره نشده است. اما در این طرح کارگروهی با عنوان «کمیسیون عالی» تشکیل میشود که قوانین و مقررات فعالیت در فضای مجازی را مشخص میکند.
هر پیامرسان و پلتفرمی که بخواهد در فضای ایران فعالیت کند، باید قوانین و مقررات این کمیسیون را بپذیرد. اما اگر نپذیرد، مجازات میشود. مجازاتهای در نظر گرفته شده در بخش دوم این متن آمده. اما مهمترین نکتهای که به آن اشاره شده «اعمال خط مشی ترافیک»است. عبارتی که به معنای محدودکردن سرعت اینترنت برای این پیامرسانهاست.
تاکید اصلی اعضای کمیسیون مشترک هم روی شبکه اجتماعی اینستاگرام است. آنها میگویند قصد ما فیلترینگ اینستاگرام نیست. اما اینستاگرام باید قوانین ما را رعایت کند و اگر نکند، با آن برخورد میشود.
محدودسازی ترافیک متخلفان!
بر اساس این طرح، همه پیامرسانها و پلتفرمها چه داخلی و چه خارجی باید از قوانین و مقررات خاصی تبعیت کنند. اگر پلتفرم و پیامرسانی از این قوانین تبعیت نکند، با محدودیتهایی مواجه میشود. یکی از این محدودیتها، کاهش ترافیک و پهنای باند است.
در متن این طرح در این مورد آمده: اگر افرادی که در فضای مجازی خدمات ارائه میکنند، از مصوبات وضع شده تخطی کنند، با آنها برخورد میشود.
در مرحله اول، اعلام عمومی تخلف انجام گرفته است. پس از آن محدودیت در جذب کاربر جدید در بازه زمانی پنج روز تا سه ماه وضع میشود.
گام بعدی، جریمه نقدی از یک درصد تا ۱۰ درصد درآمد سالیانه است. اما این برخورد میتواند فراتر از این موارد باشد و به «محرومیت از عرضه و فعالیت خدمات منجر شود. آن هم از طریق کاهش مدت اعتبار یا تعلیق یا لغو یا عدم تمدید مجوز.
محدودیت در کلیه انواع تبلیغات، اعمال تعرفه ترجیحی و اعمال خطمشی ترافیک هم جزو برخورد با متخلفان است. به نظر میرسد نکته مهم این بخش همان «اعمال خط مشی ترافیک» است. عبارتی که مبهم است اما به نظر میرسد به معنای محدودیت ترافیک و یا محدودیت دسترسی به اینترنت برای پلتفرمهای متخلف است.
شش ماه حبس برای استفاده از فیلترشکن!
یکی از نکات بسیار مهمی که در طرح صیانت از فضای مجازی به آن اشاره شده است، مسدودسازی فیلترشکنهاست. بر اساس این طرح، وزارت ارتباطات مسئول مسدودسازی فیلترشکنهاست. این وزارتخانه مکلف است که به طور مستمر و موثر این نرمافزارها را شناسایی و غیرقابل استفاده کند.
همچنین طبق ماده ۱۹ این طرح، هرگونه فعالیت تجاری در زمینه تولید، توزیع، تکثیر و عرضه غیرمجاز نرمافزارها یا ابزارهای دسترسی بدون پالایش (نظیر VPN و فیلترشکن) ممنوع است و مرتکب، به حبس و جزای نقدی درجه شش محکوم میشود.
انتشار عمده فیلترشکنها هم ولو به قصد غیرتجاری شامل حبس و جزای نقدی میشود. اما در این طرح استفاده از فیلترشکن برای کاربران جرم عنوان نشده است. احتمالا به این دلیل که فرض اصلی این طرح این است که وزارت ارتباطات، کلیه فیلترشکنها را مسدود و غیرفعال میکند.