۱۵سال و تنها ۱۱درصد پیشرفت فیزیکی/موزه جیرفت درگیر و دار وعده‌ها

1402/07/07 مهر

 پروژه احداث موزه جیرفت که ۱۵ سال قبل آغاز شده علیرغم اهمیتی که در عرصه باستانشناسی دارد اما راکد مانده است و اقدامی برای رونق این پروژه نمی شود.

این موزه پس از گذشت ۱۵ سال از کلنگ زنی به دلیل کمبود اعتبار و عدم تخصیص بودجه تنها ۱۱ درصد پیشرفت فیزیکی داشته باشد و عملاً با وجود وعده‌های داده شده هیچ اقدام مؤثری برای احداث این موزه انجام نشد.

بنا به گفتۀ معاون میراث‌فرهنگی استان کرمان اتمام این موزه به ۵۲۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و به نظر می‌رسد هیچ چشم انداز مشخصی برای تخصیص این اعتبار وجود نداشته باشد.

محمد قربانی یکی از فعالان میراث فرهنگی در استان کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: پس از دو سال خشکسالی مطلق در جنوب کرمان در سال ۱۳۸۰ چندین روز بارندگی شدید روی داد که به طغیان رودخانه هلیل رود به عنوان تنها رودخانه دائمی جنوب شرق کشور ختم شد.

وی افزود: شدت سیلاب به حدی بود که چندین رودخانه طغیان کرد و شهر جیرفت در محاصره سیل قرار گرفت اما در نهایت سیلاب فروکش کرد اما این پایان ماجرا نبود، مردم محلی در بستر رودخانه مجسمه‌ها و گاه جواهراتی می‌دیدند که از سال‌ها قبل در بستر این رودخانه مدفون شده بود.

وی ادامه داد: حفاری‌های غیر مجاز بسیاری در بازه زمانی کوتاهی انجام شد و پس از مدتی مسئولان از ادامه حفاری‌های جلوگیری کردند و کشفیات را نیز در فراخوانی جمع آوری کردند اما این کشفیات سالهاست به دلیل عدم وجود مکان مناسب به نمایش گذاشته نشده است.

قربانی ادامه داد: پس از مدتی حفاری‌های قانونی نیز آغاز شد و در منطقه کنار صندل شمالی و جنوبی کشفیات قابل توجهی انجام شد که در این کشفیات الواحی کشف شد که از آنها به عنوان نخستین خط جهان یاد می‌شود.

وی بیان کرد: در پاییز سال ۱۳۸۱، ۱۳۸۲ و ۱۳۸۳، حفاری‌های علمی در این منطقه به سرپرستی دکتر یوسف مجید زاده آغاز شد اما پس از چند سال این محوطه‌های تاریخی که اهمیت بسیار زیادی در علم باستانشاناسی دارند به فراموشی سپرده شد و آنگونه که انتظار می‌رفت بحث گردشگری در جنوب کرمان رونق نگرفت.

وی ادامه داد: بحث احداث موزه نیز در سال ۸۷ مطرح و کلنگ زنی شد اما متأسفانه اعتبار مورد نیاز در دولتهای مختلف در نظر گرفت نشد و هم اکنون نیز موزه با ۱۱ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.