۸۰ درصد املاکی که در روستاهای کاشمر وقف‌ شده ثبت سامانه اداره اوقاف نیست

1402/07/13 ایسنا

سیداحمد حسینی رئیس اداره اوقاف و امور خیریه کاشمر گفت: به طور میانگین ۸۰ درصد املاکی که در روستاها وقف‌ شده به دلیل عدم آگاهی واقفان در سامانه اداره اوقاف و امور خیریه ثبت نشده است که در حال ساماندهی آنها هستیم.

وی افزود: وجود ۱۳۵۰ موقوفه و بیش از ۱۲ هزار ۸۰۰ رقبه این منطقه را به شهر وقفی در کشور تبدیل کرده است.

وی با بیان اینکه ۵۵۰۰ رقبه اعم از مسکونی، تجاری و زراعی فقط مربوط به موقوفه ابن علی الکاسفی به عنوان بزرگ‌ترین موقوفه این شهرستان است، تصریح کرد: موقوفه ‌ابن‌علی الکاسفی‌ در حدود ۲۰۰ سال قبل توسط (سیف‌الدین مظفر سلطان پسر شمس‌الدین علی کاسفی) وقف امام‌زاده سیدحمزه (ع) شد.

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه کاشمر همچنین از موقوفه میش مست به عنوان نخستین وقف انجام شده در شهرستان کاشمر نام برد و اظهار کرد: این وقف در حدود ۴۰۰ سال قبل انجام شده و پس از موقوفه ابن الکاسفی بزرگ‌ترین وقف‌نامه کاشمر است.

حسینی با اشاره به اینکه هرچند از سوی سازمان و اداره کل اوقاف و امور خیریه برای امسال ۶ وقف تکلیف شده اما تا امروز حدود ۵ وقف جدید را ثبت کرده‌ایم، بیان کرد: آخرین وقف انجام شده مربوط به یک باب منزل مسکونی به ارزش ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان برای امورات قرآنی و احادیث بوده است.

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه کاشمر ارزش ریالی ۵ وقف انجام شده را ۸ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان اعلام و عنوان کرد: متأسفانه کم اطلاعی و بعضاً بی اطلاعاتی مردم و برخی مسئولان از قوانین موقوفات آزار دهنده و مشکل‌ساز شده است.

وی با اشاره به اینکه عدم آگاهی مردم و بعضاً مسئولان از موضوعات وقف باعث وجود برخی مشکلات برای آنها می‌شود که نیاز است در این زمینه مردم و مسئولان حساسیت بیشتری نسبت به استعلام املاک داشته باشند، افزود: با وجود این که هرگونه واگذاری و فروش ملک کشاورزی موقوفه به شخص دیگری ممنوع است، اما بعضاً شاهد چنین اتفاقاتی در شهرستان هستیم.

حسینی در همین خصوص عنوان کرد: بعضاً یک‌سری از وقف نامه‌هایی که در روستاها نوشته می‌شود ثبت سامانه موقوفات اداره اوقاف و امور خیریه نمی‌شود و عملاً برخی از این موقوفات بعد از گذشت یک نسل از بین می‌رود.

وی با اظهار تأسف از اینکه به طور میانگین ۸۰ درصد املاکی که در روستاها وقف‌ شده در سامانه اداره اوقاف و امور خیریه ثبت نشده است، افزود: چون این موقوفات در سیستم این اداره ثبت نیست، نسل بعد مخالف ادامه آن هستند و از سویی ما هم چون سندی نداریم عملاً نمی‌توانیم از آن موقوفه حمایت کنیم.

آموزش و پرورش بدهکارترین اداره

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه کاشمر در ادامه به مطالبات اداره اوقاف و امور خیریه از ادارات شهرستان اشاره و اظهار کرد: علیرغم پیگیری‌های فراوان اما تاکنون در خصوص وصول مطالبات از ادارات و ارگان‌ها هیچ اتفاقی نیفتاده است.

وی از آموزش و پرورش و نیروهای مسلح به عنوان بدهکارترین اداره و ارگان‌ها نام برد و افزود: اگرچه ۵ سال قبل به صورت استانی موضوع مطرح و پس از مشخص شدن بدهی‌ها قرار بر این شد تا از سوی مجلس شورای اسلامی اعتبار مورد نیاز در بودجه لحاظ شود اما هیچ اتفاقی نیفتاد.

حسینی میزان کلی بدهی ادارات را بالغ‌بر ۱۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: با توجه به اینکه بالغ‌بر ۷۰ درصد املاک آموزش و پرورش وقفی هستند، متأسفانه مدارس حتی اجاره خود را هم نمی‌دهند.

وی با بیان اینکه بیش از ۷۰ درصد ادارات کاشمر وقفی هستند، تصریح کرد: بر اساس وقف نامه‌های انجام شده عملاً ۷۰ درصد کاشمر وقف است.

نگهداری از وقف کاری بسیار دشوارتر از وقف کردن است

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه کاشمر در ادامه با بیان اینکه نگهداری از وقف کاری بسیار دشوارتر از وقف کردن است، اظهار کرد: فردای وقف در گرو رفتار امروز ما با موقوفات دیروز است، اینکه وقف‌های ۲۰۰ سال قبل را چگونه نگهداری و زنده نگه داریم بسیار مهم است.

وی تصریح کرد:  نگهداری از موقوفات با انجام عملیات عمرانی، جلوگیری از تخریب، جلوگیری از تبدیل آنها به املاک شخصی و بهره‌برداری بهینه از موقوفات در قالب‌های مشارکتی یا سرمایه‌گذاری از محل عواید موقوفات در بازدهی حداکثری موقوفات نقش مؤثری دارد.

حسینی از ممنوع شدن واگذاری اراضی وقفی به صورت خام خبر داد و افزود: تمامی اراضی وقفی در قالب مشارکتی و سرمایه‌گذاری واگذار خواهد شد. اکنون چندین پروژه به صورت مشارکتی در حال انجام است.

وی خاطرنشان کرد: رسالت اداره اوقاف، رسالت بسیار خطیری است و وظیفه اصلی اوقاف جدای از بحث نگهداری و رسیدگی به موقوفات، بحث تبلیغ و نشر معارف اسلامی و برگزاری مسابقات قرآنی است.

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه کاشمر انتقال فرهنگ اسلامی از نسل قبل به نسل حال و آینده را از دیگر وظایف اداره اوقاف دانست و تصریح کرد: واقفی که ۲۰۰ سال قبل به دنبال وقف املاک خود بوده، تنها به دنبال اطعام نبوده بلکه نیت نهفته وقف ترویج فرهنگ دینی و اسلامی و عشق به اهل‌بیت (ع) است.

۸۵ درصد موقوفات کاشمر در حوزه روضه‌خوانی سیدالشهدا

وی با تأکید بر اینکه اصحاب رسانه با توجه ‌به جایگاه مهمی که در جامعه دارند باید بتوانند زمینه وقف‌های جدید در امورات مختلف را فراهم کنند، افزود: رسانه‌ها باید به افراد خیّر جامعه بها دهند و آنها را مطرح کنند تا این معنا در جامعه گسترش پیدا کند، رسانه‌ها می‌توانند کمبودها را بدون تعصبات قومی و حزبی مطرح کنند و به دنبال این باشند که خیرین و واقفان را به سمت‌ و سوی وقف‌های جدید و موردنیاز روز جامعه سوق دهند.

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه کاشمر از موقوفه ابن علی الکاسفی به عنوان بزرگ‌ترین موقوفه شهرستان کاشمر نام برد و گفت: ۸۵ درصد موقوفات شهرستان کاشمر در حوزه روضه‌خوانی سیدالشهدا است.

وی افزود: اگرچه در گذشته بیشتر وقف‌ها به سمت روضه‌خوانی سیدالشهدا بود اما در حال حاضر وقف‌هایی در حوزه‌های درمانی، بهداشتی، ورزشی، علمی، فرهنگی و… نیاز داریم تا بتوانیم خدمتی برای مردم انجام دهیم و از دردهای آنها کم کنیم.

حسینی ادامه داد: طی یک‌سال گذشته ۱۷۱ مراسم ملی و مذهبی در شهرستان برگزار شده که بیش از ۲۰ سخنران کشوری در این مراسم‌ها حضور داشته‌اند، همچنین بیش از ۱۲۰ هزار زائر در ایام پایانی صفر تنها در امامزاده سید مرتضی (ع) حضور پیدا کرده‌اند.