۱۰۳ اثر میراث‌فرهنگی ناملموس از چهارمحال و بختیاری در فهرست آثار ملی ثبت شده است

1402.07.23 خبرآنلاین

معاون میراث‌فرهنگی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری گفت: تاکنون ۱۰۳ اثر میراث‌فرهنگی ناملموس از این استان در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان چهارمحال وبختیاری ، قدرت‌الله ولی‌زاده کاجی با اعلام این خبر تأکید کرد: این آثار در راستای حفظ و حراست از این میراث و آداب، رسوم و سنن به‌‎عنوان میراث‌فرهنگی ناملموس استان چهارمحال و بختیاری ثبت شده‌اند.

او افزود: “مهارت پخت بُن‌توه”، “مهارت پخت کاچی شیر” و مهارت پخت “آش شنگ و مُچه” در نشست اخیر وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ثبت شد.

ولی‌زاده تصریح کرد: “تعزیه در روستای چلیچه” شهرستان فارسان، مهارت “قفل‌سازی چالشتر” شهرکرد، “آئین خیمه‌سوزان طاقانک” شهرستان شهرکرد، “گیوه‌بافی” شهرکرد، “آئین چراغ‌بَران” در شهرکرد، “آئین چاق‌چاقو” شهر سامان، “چوب‌بازی در فرهنگ بختیاری”، “ترانه‌های مَشک‌زَنی” در فرهنگ بختیاری، مهارت “بافت چوقا” در فرهنگ بختیاری، “عروسک رقصان لیلی”، “قالی‌بافی چالشتر” شهرکرد، “مال‌کَنون” (آغاز کوچ عشایر بختیاری)، “طلبون” روستای شوراب‌کبیر شهرستان سامان، “بهون‌بافی”؛ مهارت بافت سیاه چادر در بختیاری، “گلیم‌بافی”، بازی “الاخترو (الختر)”، بازی بومی محلی “کلاوروانک”، “شال‌بازی یا بندبازی”، “کلک‌سواری” در روستای گزستان شهرستان کوهرنگ، مهارت سنتی “پُخت گز” در بلداجی شهرستان بروجن، فنون و مهارت ساخت “بایداق” و آئین‌های مربوط به آن در شهرستان بروجن، مهارت “پُخت نان محلی کلگ بلوط” و “توچری” از مهم‌ترین آثار میراث‌فرهنگی ناملموس چهارمحال و بختیاری بوده که ثبت ملی شده است.

او یادآور شد: هم‌اکنون پرونده آثاری مانند “نوروزنامه”، “رسم خین و چو”، “گُرز و تَش”، “مهارت بافت فرش اولاد”، “فنون بافت کُنرک” از چهارمحال و بختیاری به‌منظور ثبت در فهرست آثار میراث‌فرهنگی ناملموس ایران در دست اقدام قرار دارد.

معاون میراث‌فرهنگی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: شناسایی و بیان تفاوت‌های فرهنگی مردم امری حیاتی به‌نظر می‏‌رسد و ضروری است تا میراث‌فرهنگی ناملموس و شکل‌هایی از فرهنگ را که حائز شرایط لازم برای ثبت و پاسداری است به این اداره‌کل معرفی کنند تا برای ثبت آن‌ها در فهرست آثار ملی کشور اهتمام بیشتری شود.

او گفت: میراث‌فرهنگی ناملموس فرایندهای فرهنگی است که با گذشت زمان و از نسل‌های پیشین باقی مانده و از یک نسل به نسل دیگر و سینه ‏به ‏سینه از اجداد بشر به انسان امروزی منتقل شده‌اند.

ولی‌زاده تأکید کرد: میراث‌فرهنگی ناملموس به مجموعه‌ای از مهارت‌ها، دانش‌ها، رقص‌ها، جشن‌ها، مراسم‌ها، هنرهای اجرایی، هنرهای نمایشی، ادبیات شفاهی، موسیقی، بازی‌ها، گویش‌ها، زبان‌ها، اصطلاحات، آداب و رسوم جوامع مختلف و مهارت‏‌های مربوط به تولید صنایع‏‌دستی سنتی گفته می‌شود.

او افزود: این حوزه از میراث‌فرهنگی اگر چه بسیار آسیب‌پذیر است، امروزه به عامل مهمی برای پاسداری از گوناگونی فرهنگی در مقابل جهانی‌شدن فزاینده تبدیل شده است.
معاون میراث‌فرهنگی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: درک میراث‌فرهنگی ناملموس در جوامع مختلف به گفت‌وگوهای میان‌فرهنگی کمک و احترام متقابل به دیگر سبک‌های زندگی را ترویج می‌کند.

ولی‌زاده یادآور شد: میراث‌فرهنگی ناملموس چند ویژگی اساسی شامل سنتی، معاصر و زنده، فراگیر، بازنمودی، و اجتماع‌محور دارد.