بافت تاریخی شهر شیراز در معرض نابودی است

1402.08.17 dw

انجمن صنفی مرمتگران آثار تاریخی در مورد نابودی بناهای تاریخی شیراز هشدار داد. بافت تاریخی شهر شیراز با ۴۱۰ اثر ثبتی و ۲۵۰۰ بنای باارزش تاریخی در فهرست میراث ملی ایران ثبت شده است.

انجمن صنفی مرمتگران آثار تاریخی استان فارس درباره شیوه مرمت برخی بناهای تاریخی شیراز هشدار داد و از آن با عنوان “تخریب پنهان” و “تغییر هویت” این شهر نام برد.

این انجمن درحالی درباره حجم مرمت‌های سلیقه‌ای در شیراز هشدار داده که محدوده ۳۶۰ هکتار از بافت تاریخی شهر شیراز با ۴۱۰ اثر ثبتی و ۲۵۰۰ بنای باارزش تاریخی در تابستان ۱۴۰۲ در فهرست میراث ملی ایران ثبت شده و مطابق قانون، حفاظت از این بافت و آثار آن الزامی است.

به گزارش ایسنا، انجمن صنفی مرمتگران آثار تاریخی استان فارس در بیانیه‌ای ضمن اشاره به “میراث گران‌بها و عصاره تمام گذشتگان” درباره بافت تاریخی شهر شیراز می‌گوید: «گاه‌گاهی در این دوره و زمان، شاهد تخریب به عمد و غیرعمد بناهای تاریخی در بافت به‌هم پیوسته شیراز (برخی به بهانه توسعه، برخی به بهانه نوسازی و برخی به بهانه تعریض گذر و…) هستیم.»

این بیانیه به “تخریب‌های پنهانی” اشاره می‌کند که به بافت و هویت تاریخی شیراز ضربه می‌‌زند. با این حال گفته شده “سازمان‌های مردم‌نهاد، انجمن‌های صنفی و افکار عمومی، با آگاه‌سازی توانسته‌اند در این زمینه ورود کنند و از سرعت این تخریب‌ها بکاهند”.

در بیانیه انجمن صنفی مرمتگران آثار تاریخی استان فارس در مورد “مرمت‌های سلیقه‌ای” آمده است: «مرمت و حفاظت از آثار تاریخی، حساسیت و ظرافتی دارد که مانند راه رفتن بر لبه تیغ است. اگر این مرمت سلیقه‌ای پیش برود، تمام هستی و تاریخچه یک اثر از بین می‌رود، بنا شخصیت خود را از دست می‌دهد و هویتش را می‌بازد. وجود دلالان باعث ورود افراد غیرمتخصص به این حیطه شده است که به صورت سلیقه‌ای مرمت‌هایی را انجام داده‌اند به نحوی که به مذاق سرمایه‌گذاران خوش بیاید، اما هویت و اصالت را از بنا دزدیده‌اند.»

این انجمن می‌گوید پس از “مرمت‌های سلیقه‌ای” بنا دیگر یک بنای تاریخی ارزشمند شیرازی نیست، بلکه بخش تاریخی شهر را به “شیر، گاو، پلنگی” تبدیل کرده که می‌توانسته نه در بافت تاریخی شیراز، بلکه در هر کجای دیگر باشد.

عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اسفند سال گذشته در سفری که به شیراز داشت با انتشار ویدیویی از بازدیدش از بافت تاریخی شیراز و ساکنان این منطقه، نوشت: «صرف نظر از اینکه گذشتگان چه کرده‌اند و چه کسی مقصر است فعلاً وضع مردم همین است که می‌بینید. دولت سیزدهم مصمم است که مشکل را حل کند. آسیب‌های اجتماعی هم به نوبه خود در بافت بیداد می‌کند. متأسفانه منظر خوبی برای گردشگران به ویژه توریست‌های خارجی فراهم نیست. گرفتاری مردم این منطقه، دستمایه تسویه حساب‌های سیاسی بین جناح‌های مختلف است و عاقبت آنچه مغفول می‌ماند خود مردم‌اند.»

وزیر میراث فرهنگی تصریح کرد: «نه پول داریم این خانه‌ها را مرمت کنیم نه تکلیف‌شان را مشخص می‌کنید.»