انتقال آب خلیج‌فارس خطر را از تخت جمشید و نقش رستم دور می‌کند

1403/06/07 ایلنا

مخاطرات زیست‌محیطی که مهمترین آنها شامل کمبود آب و فرونشست‌ها می‌شود نه‌تنها مردم که بناهای تاریخی را با تهدید جدی مواجه کرده است. درحالی فرونشست‌ها تخت‌جمشید و نقش‌رستم را هدف قرار داده‌اند که مدیرکل میراث‌فرهنگی استان فارس طرح انتقال آب خلیج‌فارس و کاوش‌های باستان‌شناسی را ازجمله راهکارهایی می‌داند که می‌تواند مهمترین آثار تاریخی ایران از دهان غول فرونشست بیرون بکشاند.

فرونشست درحالی مهمترین آثار استان فارس از جمله تخت‌جمشید و نقش‌رستم را تهدید می کند که پیشتر نیز قاسم نهاوندی (معاون محیط‌زیست استان فارس) از خطر فرونشست در نزدیکی تخت‌جمشید خبر داده بود.

اتفاقی که دلیل آن حفر و برداشت بی‌رویه چاه‌های کشاورزی در زمین‌های اطراف تخت‌جمشید در زمانی که ایران با کاهش بارندگی و خشکسالی مواجه است، عنوان می‌شود.

«محمدثابت اقلیدی» مدیر کل میراث‌فرهنگی استان فارس در گفتگو با ایلنا، در رابطه با تهدیدات فرونشست‌های تخت‌جمشید و نقش رستم گفت: به دنبال بارندگی‌هایی که اردیبهشت امسال در مجموعه نقش رستم داشتیم شاهد یک فرونشست در این مجموعه بودیم که پس از بررسی‌هایی که توسط کارشناسان میراث‌فرهنگی صورت گرفت متوجه یک رشته قنوات در منطقه شدیم.

او گفت: بلافاصله موضوع با پژوهشگاه‌ میراث‌فرهنگی در میان گذاشته شد و با مجوزی که از پژوهشگاه اخذ شد هم‌اکنون در سه نقطه از مجموعه نقش‌رستم مشغول کاوش‌‌های باستان‌شناسی هستیم تا پس از شناخت عارضه مشکل را به‌صورت اساسی حل کنیم.

مدیرکل میراث‌فرهنگی استان فارس به سایت جهانی تخت‌جمشید نیز اشاره کرد و افزود: در تخت‌جمشید دقیقا همین مورد مشابه نقش رستم وجود دارد با اینکه فرونشست با اثر فاصله دارد اما باز هم شاهد یک فرونشست هستیم که در مجاورت آن قنات قرار گرفته است که کاوش‌های میدانی می‌تواند به شناسایی عارضه و دفع آن بپردازد.

با این وجود، ثابت اقلیدی، موضوع فرونشست را بحران جدی عنوان می‌کند که به اعتقاد او باید در سطح کلان کشور دنبال شود. او معقتد است، از آنجا که دشت مرودشت کاملا کشاورزی است یا باید در این دشت کشت‌های کم‌آب جایگزین شود و یا اساسا کشتی صورت نگیرد و به فکر مشاغل جایگزین بود.

آنطور که این مسئول می‌افزاید: با این حال هر اقدامی که صورت می گیرد از آنجایی که با امرار و معاش مردم مرتبط است باید تدابیری اتخاذ شود که مردم با ضرروزیان مواجه نشوند.

او گفت: یکی از اتفاقات خوبی که قرار است صورت بگیرد، پروژه عظیم انتقال آب خلیج‌فارس است که در تلاش هستیم که یک انشعاب از آن را به کشاورزی مردم مرودشت اختصاص دهیم تا با استفاده از این شبکه آبیاری مردم بتوانند زراعت کنند هم به سفره‌های زیرزمینی آب تزریق کنیم.