1403/08/18 ایلنا
تئاتر نوجوان بسیار ضعیف و کمکار است. متأسفانه، در این رده سنی، تولید آثار نمایشی بسیار کم انجام میشود و به ندرت نویسندگان و کارگردانان دغدغههای نوجوانان را به درستی درک میکنند.
«اسکارلت و آن شب بارانی» یکی از آثار شرکت کننده در بیست ونهمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان است.
امید نیاز (کارگردان تئاتر) درباره چگونگی حضورش در جشنواره تئاتر کودک و نوجوان گفت: آخرین آثاری که اجرا کردم شامل نمایش «سندروم بلونیا» بود که در بخش بینالملل جشنواره تئاتر فجر به نمایش درآمد. همچنین نمایش دیگری به نام «اول شخص مفرد» با تهیهکنندگی آقای پرویز پرستویی اجرا شد. در سینما نیز فیلم سینمایی ۱۲ ماه و فیلم کوتاه دیدیم قشنگ نیست را کارگردانی کردهام که در جشنوارههای مختلف داخلی و خارجی از جمله فجر، لسآنجلس، سئول و ایرلند مورد تقدیر قرار گرفتهاند.
او افزود: علاوه بر این ۹جلد کتاب برای کودکان و نوجوانان تالیف کردهام و هماکنون به عنوان استاد دانشگاه هنر و معماری تهران مشغول تدریس هستم.
نیاز در ادامه درباره نمایش «اسکارلت و آن شب بارانی» گفت: این نمایشنامه بر اساس داستانی از اریک امانوئل اشمیت، نویسنده مطرح جهانی، نوشته شده. من این داستان را به صورت نمایشنامه درآوردم که مفاهیمی چون مرگ، زندگی، امید، نیروی مطلق (خداوند) و قهرمانانه زیستن را به تصویر میکشد.
وی بیان کرد: در اجرا سعی کردهام از شیوههای نوین استفاده کنم. این کار با حمایت مرکز امید و تهیهکنندگی آقای پرستویی تولید شده و در جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان همدان برای اولین بار رونمایی شد.
این کارگردان افزود: مخاطب اصلی ما نوجوانان و بزرگسالان هستند؛ چراکه من معتقدم نوجوانان فیلسوفان بیتجربهاند و باید به نیازها و دغدغههایشان توجه ویژهای شود. مفاهیم این نمایش سنگین و عمیق هستند و تمرکزی خاص را میطلبند.
او درباره دلایل انتخاب اثری از اشمیت گفت: در عصر حاضر، بسیاری از نوجوانان و حتی بزرگسالان ارزش لحظات را درک نمیکنند و وقتی به سنین بالاتر میرسند، متوجه میشوند که چه زود دیر شد. نمایشنامه ما درباره کودکی است که به سرطان مبتلاست و هر روز را به اندازه ۱۰ سال زندگی میکند. من احساس کردم که این داستان ضرورت اجرایی دارد، چراکه باور دارم طول زندگی مهم نیست، بلکه عرض و عمق آن اهمیت دارد. به عبارتی، نمایش ما بر جستجوی معنا در زندگی تأکید دارد و میخواهد مفهوم زندگی قهرمانانه را به تصویر بکشد.
وی افزود: این نمایش قطعاً به فرهنگسازی کمک میکند. البته نمیتوان گفت که مستقیماً به بیمارستانها کمک میکند؛ اما موقعیت سخت کودکان مبتلا به بیماریهای خاص را به جامعه معرفی میکند و باعث میشود مردم بیشتر با دغدغههای آنها آشنا شوند. این نمایش به احترام همه کسانی است که در شبهای بارانی برای خداوند نامه نوشتهاند، دلشان شکسته یا لحظات خاص و غریب خود را تنها در پناه خداوند گذراندهاند.
نیاز درباره وضعیت تئاتر نوجوان گفت: اوضاع تئاتر نوجوان بسیار ضعیف و کمکار است. متأسفانه، در این رده سنی، تولید آثار نمایشی بسیار کم انجام میشود و به ندرت نویسندگان و کارگردانان دغدغههای نوجوانان را به درستی درک میکنند.
وی تاکید کرد: تولیدات بیشتر معطوف به کودکان و بزرگسالان است و انگار حلقهای گمشده برای نوجوانان وجود دارد. فکر میکنم نمایش میتواند نوجوانان را جذب کند. این نمایش ویژگیهای تصویری، تخیل فراوان و مفاهیمی دارد که دغدغههای نوجوانان امروزی را بازتاب میدهد. موضوعاتی که برای نوجوانان ۱۴ تا ۱۷ سال قابل درک و مرتبط با تجربیاتشان هستند.
امید نیاز در پایان درباره اجرای اثرش پس از حضور در جشنواره تئاتر کودک و نوجوان گفت: پس از جشنواره، برنامهای برای اجرای نمایش در تهران داریم و احتمالاً در فصل پاییز این اجرا با همکاری حوزه هنری و مرکز امید به روی صحنه خواهد رفت.