حراج سکه‌های قاچاق شده هخامنشی و ساسانی در حراجی CNG نیویورک/ پیگیری وزارت میراث‌فرهنگی برای متوقف کردن حراجی

1403/10/01 ایلنا

غارت محوطه‌های باستانی شهر بیضا در استان فارس سال گذشته خبرساز شد و طی این اتفاق، حفاران غیرمجاز۶۰۰ سکه باستانی از دوره‌های تاریخی متعدد را قاچاق کردند که حالا بخشی از آثار، سر از حراجی نیویورک درآورده است. حراجی خصوصی سکه‌های باستانی در آمریکا (CNG) اقدام به برگزاری حراج این اشیاء کرده است. موضوعی که وزارت میراث‌فرهنگی صبح امروز به تایید آن پرداخت و با تایید اصالت سکه‌ها به ایلنا اعلام کرد، مانع از برگزاری حراجی نیویورک می‌شود تا این آثار به کشور مسترد شوند.

سال گذشته به دنبال انتشار خبر قاچاق گنج‌های ایران از محوطه‌های باستانی شهر بیضا در استان فارس مشخص شد حفاران غیرمجاز با هجوم به محوطه باستانی بیضا در استان فارس ۶۰۰ سکه باستانی از دوره‌های تاریخی متعدد را غارت کردند و در تلاش برای فروش این آثار در بازار زیرزمینی اشیای تاریخی هستند. دو نوجوان ۱۷ساله با انجام حفاری غیرمجاز، تعداد ۳۸۰ سکه سلوکی، ۹۷ سکه از دوران اسکندر مقدونی، ۱۹ سکه هوورز متعلق به دوره یکی از شاهنشاهان پارسی در شیراز و ۱ سکه مازه متعلق به مازایوس، یکی از ساتراپ‌های هخامنشی و ۲ سکه فنیقی که از معروفترین سکه‌های پر طرفدار در اشیای باستانی است را از یکی از محوطه‌های باستانی بیضا بیرون کشیدند و ۶ خریدار اشیای باستانی نیز برای خرید این آثار به شیراز سفر کردند تا این سکه‌ها را با قیمت‌های مختلف خریداری کنند.

حالا گفته می‌شود بخشی از آثار غارت شده، سر از حراجی نیویورک درآورده و حراجی خصوصی سکه‌های باستانی در آمریکا (CNG) اقدام به برگزاری حراج آن‌ها کرده است.

حراجی خصوصی سکه‌های باستانی در آمریکا در سایت خود اعلام کرده است، ساعت ۹ صبح ۱۴ ژانویه سال ۲۰۲۵ یعنی ۲۵ روز دیگر حراج آنلاین دو سکه ساسانی متعلق به محوطه باستانی شهر بیضا در استان فارس را برگزار می‌کند. این درحالی است که تصاویر منتشر شده بر سایت این حراجی کاملا با تصویر یکی از سکه‌هایی که یکسال قبل این سایت خبری در گزارش غارت محوطه باستانی بیضا منتشر کرده بود، همخوانی دارند.

موضوعی که وقتی خبرگزاری ایلنا صبح امروز با «محمدرضا زاهدی (رئیس اداره اموال فرهنگی و تاریخی اداره کل موزه‌ها» در میان گذاشت) با تایید صحت خبر و اصالت اشیاء مواجه شد.

رئیس اداره اموال فرهنگی و تاریخی اداره کل موزه‌ها اعلام کرد، این گزارش به‌محض آنکه منتشر شد، توسط اداره کل موزه‌ها پیگیری شد و وزارت میراث‌فرهنگی با پیگیری‌های صورت گرفته در تلاش است تا جلوی حراجی خصوصی سکه‌های باستانی در آمریکا (CNG) را بگیرد و این حراجی را متوقف کند.

محمدرضا زاهدی همچنین درخصوص تایید اصالت سکه‌های ساسانی و هخامنشی در حراجی نیویورک به ایلنا گفت: تا جایی که پیگیری کردیم و براساس اطلاعات موجود این اشیاء تاریخی اصالت دارند. از همین‌رو، مدارک این آثار آماده شده تا هر چه سریعتر موضوع استرداد این سکه‌های ساسانی و هخامنشی به کشور انجام بگیرد.

حراج سکه‌های قاچاق شده هخامنشی و ساسانی در حراجی CNG نیویورک/ پیگیری وزارت میراث‌فرهنگی برای متوقف کردن حراجی

حراج سکه فرمانروای زن ساسانی به قیمت ۷۷۰ میلیون تومان در آمریکا

حراج خصوصی سی. ان. جی در آمریکا اعلام کرده است که قیمت پایه حراج تنها یکی از سکه‌های ساسانی قاچاق شده از ایران به آن کشور ۶ هزار دلار برابر ۴۶۲ میلیون تومان و برآورد فروش آن به قیمت ۱۰ هزار دلار برابر با ۷۷۰ میلیون تومان است.

سکه حراج شده مشهور به سکه «آذر میدخت» دختر خسرو پرویز، ۳.۷۵ گرم وزن دارد که روی آن تصویر نیم تنه خسروپرویز پدر آذرمیدخت با نوشته نام آذرمیدخت به خط پهلوی در اطراف نیم تنه پادشاه ساسانی حک شده است. بر سر خسرو نیز تاج کیانی مزین به دو بال که در مرکزیت آن ماه و ستاره نقش شده، حکاکی شده است. پشت سکه نیز یک آتشدان ساسانی با دو نگهبان آتش با امضای ضرابخانه شاهی شیراز که سکه را در دوره ساسانی ضرب کرد حکاکی شده است. سکه آذرمیدخت به اعلام حراجی سی. ان. جی از سکه‌های بسیار کمیاب است.

آذرمیدخت دختر خسروپرویز و خواهر پوراندخت (ملکه ایران) بود که پس از مرگ پوراندخت در سال ۶۳۱ میلادی حکومت را به دست گرفت و حکومت تنها شش ماه دوام آورد. آذرمیدخت، «هرمز» حاکم خراسان را به این دلیل که از وی خواستگاری کرده بود، فراخواند و دستور قتل او را صادر کرد. وقتی رستم پسر هرمز از جریان آگاه شد، همراه سپاهی به مدائن آمد و آذرمیدخت را دستگیر و چشمانش را میل کشید و سپس به انتقام خون پدر دختر خسروپرویز را کشت.

ایران پس از او برای پادشاهی دچار تفرقه و حکومت دستخوش هرج و مرج شد. در کوتاه مدت پادشاهی به دیگری منتقل می‌شد و پادشاه جدید به قتل می‌رسید. این روند تا زمانی که یزدگرد، نوه خسروپرویز به پادشاهی رسید ادامه داشت تا آن که ثبات نسبی حکومت ساسانی برقرار شد. با این حال زنان در دوره ساسانی به بالاترین مقام‌های مذهبی، سیاسی و حتی تاج کیانی می‌رسیدند.

حراجی سی. ان. جی در نیویورک بدون اعلام این موضوع که سکه آذر میدخت متعلق به محوطه‌های باستانی بیضا در استان فارس که سال گذشته قاچاق و از مسیر آلمان به آمریکا رسیده است، این سکه را متعلق به آسیای میانه اعلام کرده است و هیچ نامی از فروشنده این اثر نبرده و اعلام نکرده است که این سکه که محصول حفاری غیرمجاز و قاچاق اشیای تاریخی از ایران به آمریکا است چگونه سر از این حراجی درآورده است؟

۵.۷ میلیارد تومان برآورد حراج سکه هخامنشی در نیویورک

اما سکه دومی که حراجی سکه‌های باستانی در آمریکا به حراج گذاشته است متعلق به ضرابخانه تخت جمشید و اثر دوره هخامنشی است. این سکه که با عنوان شاه پارسه و به قیمت پایه ۴۵ هزار دلار معادل ۳ میلیارد و ۴۶۵ میلیون تومان قیمت‌گذاری شده و برآورد نهایی برای فروش آن ۵ میلیارد و ۷۷۵ میلیون تومان است، قرار است ۲۵ روز دیگر بصورت آنلاین در حراج آنلاین سکه‌های باستانی در نیویورک به فروش برسد.

سکه پادشاهان پارس اما در حراجی سی. ان. جی برای فرار از برخوردهای قانونی یک سکه یونانی – شرقی نام برده شده است. این سکه نیز از همان مجموعه غارت شده بیضا که یکسال قبل صدای میراث در گزارشی تصویر آنرا منتشر کرد حاصل حفاری غیرمجاز دو نوجوان ۱۷ساله است که به صورت قاچاق به آمریکا رسیده و حالا قرار است حراج شود.

تاریخ‌گذاری این سکه به ۳۰۰ قبل از میلاد یعنی بیش از ۲۳۰۰ سال قبل می‌رسد و از جنس نقره به وزن ۱۷.۰۷ گرم است. حراجی سکه‌های باستانی در نیویورک البته اعلام کرده است که این سکه اواخر دهه ۱۹۸۰ از دکتر «ع. شمس آرام» که آن زمان در فرانکفورت آلمان زندگی می‌کرد، خریداری شده است.

سکه پادشاهان پارس به نظر می‌رسد یک حکمران هخامنشی را به تصویر کشیده و بر پشت آن نیز یک جنگجوی هخامنشی حکاکی شده که در دست چپ خود موهای یک سرباز یونانی را گرفته و او را به زانو درآورده و در حال آماده شدن برای کشتن او با خنجری است که در دست دارد. این یسکه به اعلام حراجی سکه‌های باستانی نیویورک بسیار کمیاب است.