ایرنا، ۱۴۰۳/۱۱/۲۷
هجدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران هم به پایان رسید؛ نمایشگاهی که برخی هنرمندان و فعالان میراث فرهنگی معتقد بودند فرصت خوبی برای جذب سرمایهگذار فراهم کرده بود اما کم و کاستیهایی هم داشت.
به گزارش خبرنگار ایرنا، هجدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و صنایع وابسته تهران از روز سهشنبه ۲۳بهمن با مشارکت ۷۰۰ شرکت داخلی و خارجی در سالنهای مختلف نمایشگاه بینالمللی تهران آغاز به کار کرد و تا بعدازظهر روز جمعه ۲۶ بهمن ماه پابرجا بود؛ نمایشگاهی که در آن استان فارس نیز با برخورداری از ۵۰۳ متر فضای غرفه حضور پُررنگی داشت و یکی از بزرگترین غرفههای نمایشگاه را به خود اختصاص داده بود.
این غرفه با بهکارگیری چهار ضلع گردشگری و عناصر هویتی فارس در طراحی جدارههایش در تلاش بود تا در طول برگزاری نمایشگاه توانمندیهای این استان پهناور را به منصه ظهور برساند و عرصهای برای به نمایش گذاشتن آثار هنرمندان برجسته فارس در حوزه صنایعدستی و هنرهای تجسمی باشد؛ هنرمندانی که درصدد بودند با حضور در این رویداد به جذب گردشگر و رونق گردشگری در فارس کمک کنند.
برپایی غرفه فارس با حضور هنرمندان
برخی از آنها حضور در این رویداد را فرصتی برای جذب سرمایهگذار میدانستند اما معتقد بودند که این رویداد هم مانند دورههای گذشته با کم و کاستیهایی رو با رو بود.
معصومه قاسمیزاده هنرمند منبتکار که از شهرستان آباده در این نمایشگاه حضور یافته بود در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: نمایشگاه از نظر کمی و کیفی بسیار خوب برگزار شد و غرفه فارس یکی از زیباترین غرفههای این نمایشگاه محسوب میشد اما برنامهریزی برای چیدمان به ویژه در روز نخست نمایشگاه خوب نبود و بهتر بود از افراد متخصص و با سلیقه برای این کار بهره گرفته میشد.
این منبتکار جوان که به گفته خودش حدود ۶ یا هفت سال سابقه فعالیت در این رشته هنری دارد در خصوص دغدغه هنرمندان فارس در این عرصه گفت: بسیاری از منبتکاران آباده بیمه ندارند و تسهیلاتی هم که برای منبتکاران در نظر گرفته میشود اولویتبندی نشده؛ این در حالیست که میبایست تسهیلات به صورت عادلانه و منصفانه برای همه هنرمندان در نظر گرفته شود.ساره انصاری هنرمند شیرازی که در عرصه نگارگری و نقاشی ایرانی فعالیت دارد هم در رابطه با بینظمی در روز نخست این رویداد گفت: این نمایشگاه به ویژه در روز نخست با بینظمی همراه بود؛ بینظمی که موجبات دغدغه غرفهداران را فراهم کرده بود؛ البته از نظر من نمایشگاه امسال فرصت خوبی را برای برگزاری ورکشاپ نگارگری و ارائه آثار هنری ایجاد کرده بود.
این هنرمند درباره دغدغه نگارگران به خبرنگار ایرنا گفت: متأسفانه برای ارائه و عرضه آثارمان حمایت نمیشویم و مکانی جهت فروش این آثار در اختیار نداریم؛ شناخت مردم و ارگانها حتی ارگان صنایع دستی نسبت به این رشته کم است و با وجود اینکه نگارگری هنری است که در دورههای مختلف در ایران فعال بوده اما هنوز هم در میان عموم مردم هنری ناشناخته است؛ مردم این هنر را به اسم مینیاتور میشناسند و با نگارگری سنتی هم آشنایی زیادی ندارند.
در حقیقت هنرمندان حاضر در این نمایشگاه معتقد بودند برگزاری این نوع رویدادها کمک شایانی به شناخت مردم از هنرهای اصیل ایرانی میکند و با فراهم کردن زمینه جهت جذب سرمایهگذار به اشتغالزایی و کسب درآمد برای هنرمند میانجامد.
غلام فلاح پور فعال صنایع دستی که در رشته خاتمسازی مشغول به فعالیت است در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: در سالهای گذشته در حوزه صنایع دستی نمایشگاههایی تخصصی جهت فروش برگزار میشد که غرفههای این نمایشگاهها با حمایت مسئولان به صورت رایگان در اختیار هنرمندان قرار میگرفتند؛ به همین دلیل اکثر هنرمندان برجسته استانها در رشتههای مختلف در این رویدادها شرکت میکردند و این نمایشگاهها هم به صورت قدرتمندی برگزار میشدند اما اخیرا هنرمندان برای شرکت در نمایشگاههای صنایع دستی چهار یا پنج روزه باید حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیون تومان هزینه کنند؛ این هنرمندان برای اینکه ضرر نکنند و هزینه اجاره غرفه و ایاب و ذهاب را جبران کنند مجبورند ضعیفترین کیفیت کار را با ارزانترین قیمت به مردم عرضه کنند.
برگزاری ورکشاپ در نمایشگاه
او سطح کمی و کیفی نمایشگاه امسال را بسیار خوب ارزیابی کرد و افزود: در نمایشگاه گردشگری امسال که در قالب ورکشاپ هم برگزار شد هنرمندان فاخر هر استان با حمایت مسئولان حضور یافتند؛ این نمایشگاه بر خلاف برخی از نمایشگاهها، بازاری برای فروش نبود چراکه دستاندرکاران برگزاری این رویداد بر این باور بودند که حضور اساتید و هنرمندان دعوت شده به این رویداد که آثارشان حرفی برای گفتن دارد برای استان بسیار سودمند است؛ البته هنرمندان میتوانستند از فرصت حضور در نمایشگاه استفاده کنند و به جذب سرمایهگذاران بزرگ برای کسب درآمد از طریق هنرشان بپردازند.
فلاحپور که معتقد است استقبال خوبی از نمایشگاه صورت گرفت، ادامه داد: باید میان نمایشگاه و بازار فروش محصولات صنایعدستی تفاوت باشد؛ برای فروش محصولات باید محلی مجزا از نمایشگاههای تخصصی در نظر گرفته شود.
این هنرمند یادآور شد: این نمایشگاه فرصتی را برای آشنایی گردشگران خارجی با صنایعدستی فارس فراهم کرد؛ امیدوارم در سالهای آتی هم نمایشگاهها برای هنرمندان هزینه نداشته باشد و آثار فاخر در آنها به نمایش گذاشته شود.