ماجرای کوچک شدن بافت تاریخی همدان چه بود؟

ایرنا، ۱۴۰۳/۱۲/۰۶

همدان- ایرنا- انعکاس خبری مبنی بر کوچک شدن بافت تاریخی همدان در فضای مجازی با واکنش مسوولان میراث فرهنگی و گردشگری همدان همراه شد و آنها این موضوع را تکذیب کردند.

 

برخی از فعالان میراث فرهنگی در فضای مجازی اینگونه مدعی شدند: “در سفر اخیر وزیر میراث فرهنگی به استان، استاندار همدان، از برگزاری بیش از ۳۰ جلسه کارشناسی برای بازنگری پهنه و بافت تاریخی همدان خبر داد؛ که بر اساس این جلسات و با حمایت‌های ایشان، تصمیم به کاهش محدوده ۵۰۰ هکتاری به ۳۰۰ هکتار گرفته شد، این ابتکار ضمن تقویت حقوق مالکانه، امید به گشایش و توسعه پروژه‌های شهری را افزایش می‌دهد”.

آنان به این موضوع اشاره کردند: “خروج ۲۰۰ هکتار از بافت تاریخی همدان که ضوابط ارتفاع و نوع ساخت و ساز را در بردارد در حالی است که این محدوده در حریم پرونده ثبت جهانی بافت تاریخی همدان قرار دارد و این تصمیم چالشی برای ایران برای به نتیجه رساندن آن خواهد شد”.

اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان به این شایعه واکنش نشان داد و این ادعای مطرح شده را تکذیب کرد.

روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان همدان اعلام کرد: در پی انتشار خبری مبنی بر کاهش مساحت بافت تاریخی همدان در فضای مجازی، ضمن تکذیب این اخبار بدینوسیله باطلاع میرساند پیرو دستورالعمل تهیه طرح ویژه بافت های تاریخی مصوب سال ۱۳۹۸(ماده ۳ قانون حمایت از بافت های تاریخی مصوب مجلس شورای اسلامی سال ۹۸) و پس از ابلاغ ضوابط حفاظتی بافت تاریخی شهر همدان از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به استاندار همدان، اقدام‌های لازم در خصوص تهیه طرح ویژه بافت تاریخی شهر همدان توسط اداره کل راه و شهرسازی در دستور کار قرار گرفت که در سال های گذشته مطالعات لازم توسط مشاور مجرب و مورد تایید وزارت میراث فرهنگی انجام و در جلسات متعددی با حضور دستگاه های متولی از جمله استانداری، راه و شهرسازی، میراث فرهنگی، شهرداری و .. موضوع مطرح و در نهایت در روزهای اخیر به مراحل نهایی و مثبتی منتج شده است.

روابط عمومی این اداره کل تاکید کرد: بر خلاف مطالب منتشره محدوده بافت تاریخی با مساحت ۵۰۰ هکتار تثبیت و مورد تاکید قرار گرفته و در محدوده محور فرهنگی ضمن تاکید بر محله محور بودن طرح بافت تاریخی شهر همدان و لزوم ایجاد ارتباطی بین محلات و تقویت و حفظ بافت اصیل و تاریخی شهر همدان و احیا آنها در مطالعات یاد شده، بر عدم تغییر در مساحت بافت تاریخی شهر همدان و حفظ اصالت اولیه آن تاکید شده است.

همچنین به این مهم اشاره شد که در این طرح با تعریف پروژه های مرمت، احیا و محرک توسعه در محدوده بافت تاریخی با مرکزیت چمن ها و احیای آنها و اتصال با چند محور پیاده – سواره (سنگفرش – حرکت آرام ) همچنین توجه ویژه به بازار و حذف سواره از آن، توجه به محوطه جهانی هگمتانه و تعریف فضاهای مناسب پارکینگ مورد نیاز ، پایانه های بار و .. ضمن تقویت ساختار فضایی کالبدی، بناهای تاریخی قرار گرفته و در محدوه نیز برای احیا و مرمت مورد توجه قرار گرفته است.