اقوام ایرانی برای شاهنامه خوانی به تهران می‌آیند

ایلنا، ۱۴۰۳/۱۲/۲۴

می‌دانستند.

«علی‌اکبر طلوعی» مدیرکل اداره میراث‌فرهنگی استان تهران نیز با تاکید بر اینکه شاهنامه‌خوانی اقوام مهمترین محور برنامه‌های نوروزی اداره میراث‌فرهنگی استان تهران به‌شمار می‌رود، به ایلنا گفت: با توجه به اینکه امسال تقارن ماه مبارک رمضان با ایام نوروز را داریم و رمضان و نوروز نیز دو آیین معنوی و ثبت شده در فهرست میراث‌ناملموس هستند که اتفاقا به ثبت جهانی هم رسیده‌اند، شاهنامه‌خوانی نیز به عنوان نخ تسبیح این دو آیین که به‌طور مفصل به رمضان و نوروز پرداخته است، در برنامه‌های نوروزی امسال مورد توجه قرار می‌گیرد.

 

وی افزود: درحال‌حاضر نیز اقوام با زبان‌ها و گویش‌های مختلف انتخاب شده‌اند تا در ایام نوروز با حضور در تهران به بازی شاهنامه‌خوانی بپردازند. قابل توجه است که لرها، کردها، بختیاری‌ها، قشقایی‌ها و دیگر اقوام شاهنامه‌خوانی‌های مختص به قوم و ایل خود را دارند و حتی شاهنامه‌خوانی بوشهری‌ها که خاص این منطقه است به‌صورت ویژه برگزار می‌شود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی استان تهران با تاکید براینکه نوروزگاه اصلی استان تهران پارک لاله و راسته بلوار کشاورز است، ادامه داد: در تمام موزه‌های استان تهران، نوروزگاه‌ها وجود دارند و گروه‌های شاهنامه‌خوان به صورت چرخشی در این نوروزگاه‌ها اقدام به برگزاری برنامه‌های خود می‌کنند اما نوروزگاه اصلی پارک لاله و راسته بلوار کشاورز است که شاهنامه خوانی اقوام به صورت مفصل در نوروز در این مکان و دیگر نوروزگاه‌ها اجرا می‌شود.

شاهنامه فردوسی، حدود ۶۰هزار بیت شعر دارد و بزرگترین سند مکتوب حماسه ملی ایران است که این کتاب غیر از حماسه‌ای بودن دارای پندها، نصیحت‌ها، اخلاق و ادب بوده زیرا فردوسی زنده کننده زبان و هویت ملی ایرانی است.

فردوسی، قالب مثنوی را برای نظم داستان‌های تراژیک شاهنامه برگزید و به دلیل آگاهی و علاقه به واژه‌های فارسی از لغت عربی در آن استفاده نکرده است.

خوانش شاهنامه به دلیل وزن حماسی ابیات آن کاری دشوار و نفس گیر است و برای خواندن آن و نقالی شاهنامه باید ممارست فراوان کرد.

در بین اقوام ایرانی، قوم بختیاری میراث‌دار شاهنامه خوانی پارسی هستند و ۴۰۰سال قدمت شاهنامه خوانی گواه این خوانش‌های حماسی است.