شب نشینی آملی ها با قصه های باستان شناسی در موزه تاریخ

ایسنا، ۱۴۰۴/۰۱/۱۲

قصه‌های باستان شناسی و موزه با عنوان《شبی در موزه تاریخ شهر آمل》 با حضور استادان برجسته باستان شناسی کشور و دوستداران میراث فرهنگی و باستان‌شناسی برگزار شد.

 

این برنامه شامگاه دوشنبه ۱۱ فروردین که نخستین فصل از آن همزمان با تعطیلات نوروزی در موزه تاریخ شهر آمل به یاد مرحوم دکتر مصطفی شریفی مدیر فقید پایگاه باغ جهانی عباس آباد بهشهر برگزار شد، حسن فاضلی نشلی باستان شناس و استاد دانشگاه تهران با موضوع «مازندران در عصر غارنشینی» و میثم فلاح  باستان شناس آملی درخصوص تاریخچه باستان شناسی مرکز مازندران و جمشید محمدی باستان‌شناس و مدیر موزه تاریخ شهر آمل در خصوص تاریخچه و اشیای موزه این شهر روایت مطرح کردند.

مدیر موزه تاریخ شهر آمل درخصوص برگزاری این برنامه گفت: هدف اصلی برگزاری این شب نشینی، ارتباط و آشنایی بیشتر شهروندان با حوزه باستان شناسی و معرفی بیشتر موزه تاریخ شهر است.

محمدی افزود: برگزاری قصه‌های باستان شناسی با حضور استادان این حوزه در محل موزه تاریخ شهر، اقدام‌ مهمی بوده که با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان آمل و استان و موزه تاریخ شهر  به صورت پایلوت اجرایی شد.

وی به ظرفیت‌های ارزشمند موزه تاریخ شهر و اشیای جمع آوری شده درآن اشاره کرد و گفت: موزه تاریخ شهر آمل با جمع آوری اشیای با ارزش تاریخی که قدمت برخی از آنها به هزاره سوم قبل از میلاد مسیح می‌رسد، یکی از مراکز دیدنی مسافران نوروزی محسوب می‌شود.

مدیر موزه تاریخ شهر آمل ادامه داد: موزه تاریخ آمل در دو طبقه شامل گالری‌های آثار باستان شناسی، مردم شناسی و اسناد تاریخی مازندران تشکیل شد.

محمدی با اشاره به اینکه گالری بخش اشیای مردم شناسی موزه آمل نمونه‌ای از بافته‌های محلی شامل جاجیم، گلیم، ظروف چوبی، ظروف مسی مانند آفتابه لگن، کاسه، سینی و دهها اثر دیگر در این بخش است، اضافه کرد: در بخش اسناد تاریخی این موزه، گزارش‌های ادارات وقت در خصوص زلزله و آتش سوزی آمل مربوط به سال های ۱۳۳۵ و ۱۳۳۶ و دست نوشته‌های شاهان دوره قاجار و مکاتبات اداری دربار قاجار با رؤسای حاکمان این شهرستان است.

وی اظهار کرد: قدیمی ترین دست نوشته‌های اسناد تاریخی موزه، به صورت اسامی علمای آمل در سال ۱۲۸۶ هجری قمری است.

مدیر موزه تاریخ شهر آمل ادامه داد: در بخش باستان شناسی که این بخش را از دیگر قسمت‌های موزه متمایز کرده وجود اشیای با ارزش تاریخی است که قدمت تعدادی از این آثار به بیش از سه هزار سال قبل از میلاد مسیح می‌رسد.

محمدی یادآورشد: بخش باستان شناسی موزه تاریخ آمل نیز آثاری همچون سفال، فلز، سنگ و شیشه است که به جای مانده از دوران پیش از تاریخ تا زمان قاجار در محدوده شمال کشور و نیز معرفی اشیای سفالینه از سایر استانهای کشور و فرهنگ‌های تاثیرگذار و تاثیرپذیر منطقه شمال کشور است.

سابقه مازندران در عصر غارنشینی و کشاورزی

یکی از باستان شناسان مطرح کشوری، به سابقه مازندران در عصر غارنشینی و همچنین پیشینه کشاورزی این استان به عنوان خاستگاه خاورمیانه باستان درموزه تاریخ آمل پرداخت.

حسن فاضلی نشلی نیز در آیین آغازین قصه‌های باستان شناسی و موزه با عنوان شبی درموزه تاریخ آمل، گفت: کاوش‌های چند مرحله‌ای سالهای گذشته در «غار هوتو» شهرستان بهشهر دستاوردهای زیادی از سکونت انسان و ارتباط با حیوانات پیرامونی و شرایط اهالی کردن چندین گونه از آنها دستاوردهای خوبی داشته است.

وی با اشاره به اینکه در کاوش‌های انجام شده، قدمت سکونت انسان در غارهای بهشهر به حدود ۱۴ هزار سال قبل تخمین زده شده است، تصریح کرد: در بررسی‌های انجام شده کشت برخی محصولات کشاورزی از جمله عدس، جو و برخی گونه‌های جانوری اردک، بز، حیوان‌های وحشی دیگر در کنار، انسان‌های آن دوره وجود داشته است.

این باستان شناس دانشگاه تهران ادامه داد: با کاوش‌های انجام شده، مازندران یکی از نخستین استان‌هایی بوده که شروع کشاورزی در آن رونق داشته و به نوعی خاستگاه کشاورزی در خاورمیانه باستان بوده که دستاوردهای آن بزودی نیز چاپ و منتشر خواهد شد.

فاضلی نشلی اضافه کرد: حتی کشت برنج در مازندران در ۲۵۰۰ سال قبل و در دوره هخامنشیان رواج داشته و این نشان از قدمت برنج و کشاورزی در این استان دارد.

وی دربخش دیگری با اشاره به اینکه برگزاری برنامه شبی با حضور باستان شناسان و مردم در موزه را یکی اقدام موثر در راستای حضور هر چه بیشتر مردم در موزه‌ها بیان کرد و گفت: در حال حاضر درهمه کشورها، موزه‌ها به عنوان مرکز ثقل  رویدادهای مهم فرهنگی، تاریخی و اجتماعی هستند.

عضو هیات علمی و استاد دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه باید موزه‌های شهرهای کشور را به نماد و آثار مهم تاریخی و فرهنگی و در رنگ و بوی شهری داشته باشیم، تصریح کرد: پیوند ایجاد شده با عنوان قصه‌های باستان شناسی و شبی در موزه آمل، بین شهروندان و حوزه میراث فرهنگی و موزه بسیار کمک کننده برای حضور هرچه بیشتر مردم در این حوزه‌ها خواهد شد.

فاضلی نشلی یادآورشد: اینکه همه اقشار مردم درهر رده سنی بدانند که نیاکان ما چه ارزش‌های تاریخی و فرهنگی برای نسل فعلی و آینده برجای گذاشتند بسیار مهم است و باید برگزاری این نوع برنامه‌ها را به فال نیک گرفت و به آینده تاریخ و انتقال آن به نسل آینده امیدوارتر شد.