سایت موزه «باباطاهر» همدان در چاله بی تدبیری

ایسنا، ۱۴۰۴/۰۱/۲۷

حدود یک‌سال از کشف آثار تاریخی در خیابان باباطاهر همدان گذشته و وضعیت آثار کشف شده و ساخت سایت‌موزه‌ وعده داده شده توسط میراث‌فرهنگی و شهرداری بلاتکلیف است.

 

۱۶ اردیبهشت‌ سال‌ گذشته، حین عملیات پیاده‌راه‌سازی خیابان «باباطاهر» یک دیواره تاریخی کشف و با نمایان شدن شواهدی از آثار تاریخی در این منطقه، پیاده‌راه‌سازی متوقف و به دلیل وضعیت اضطراری، مجوز کاوش ۲۲ اردیبهشت‌ از سوی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی کشور صادر شد.

به‌گزارش ایسنا، مرداد سال گذشته، عملیات کاوش‌های باستان‌شناسی در این محدوده پایان یافت و همانند دیگر پروژه‌های شهر وارد بازی تکراری مدیران و کشمکش‌های اداری شد.

همان زمان سرپرست کاوش‌های باستان‌شناسی خیابان باباطاهر همدان به خبرنگار ایسنا گفته بود که آثار کشف شده در معرض تخریب هستند و باید هرچه سریع‌تر روند طراحی و اجرای سایت موزه تعیین تکلیف شود.

محمد شعبانی در خصوص تعیین و تکلیف وضعیت آثار مکشوفه در خیابان باباطاهر و تبدیل آن به سایت موزه، نیز اظهار کرده بود که جلسه‌ای میان میراث‌فرهنگی و شهرداری برگزار شده و مراحل مقدماتی تهیه طرح‌های مختلف برای انتخاب یکی از آنها انجام شده است و امید است در اسرع وقت این فرایند و شروع عملیات اجرایی آن آغاز شود.

سجاد علی‌بیگی، رییس پژوهشکده باستان‌شناسی کشور نیز مرداد سال قبل در حاشیه بازدید از محل کاوش باستان‌شناسی خیابان باباطاهر به ایسنا گفته بود این محوطه می‌تواند به عنوان یک مکان مهم برای باستان‌شناسی شهری مورد توجه قرار گیرد شبیه آن‌چه در اصفهان، یزد و آذربایجان غربی دنبال می‌کنیم و امیدواریم اینجا نیز برای مردم شهر همدان و گردشگران جاذبه‌ای منحصربه فرد باشد.

‌وی ادامه کاوش‌های خیابان باباطاهر همدان را در گرو توافق میراث‌فرهنگی استان و شهرداری عنوان کرده و گفته بود بقایای ارزشمندی از دورهای قاجار و سلجوقی در این محوطه پیدا شده است و در کاوش گمانه عمیق، آثاری از دوران ساسانی، اشکانی، هخامنشی و ماد پیدا شد که نشان می‌دهد در این محوطه با لایه‌های مختلف شهر روبرو هستیم‌.

همان زمان علی دارابی، معاون میراث‌فرهنگی کشور نیز در بازدید از کاوش‌های باستان‌شناسی خیابان باباطاهر بر حفظ آثار تاکید کرده و اعتقاد داشت این فضا باید حفظ شود و با ساخت موزه در معرض دید علاقمندان قرار گیرد.

سرپرست کاوش‌ باستان‌شناسی خیابان باباطاهر مهر سال قبل درباره روند ساخت موزه به ایسنا، گفت: پس از پایان کاوش‌های خیابان باباطاهر و تصمیم مدیریت شهری برای احداث موزه روباز چند جلسه بین میراث‌فرهنگی و شهرداری برگزار و در نهایت مقرر شد طراحی، حفظ و آماده‌سازی برای احداث موزه بر عهده میراث‌فرهنگی و احداث موزه روباز و فرایند ساخت آن بر عهده شهرداری باشد.

شعبانی ادامه داد: شهرداری باید در اسرع وقت، پیمانکار را تعیین کند و سازه‌های اولیه موزه ساخته شود چرا که به دلیل نزدیکی به پیاده‌رو، دیوارها برای عابران خطر دارد و باید از خطرات احتمالی جلوگیری شود و سپس در مراحل بعدی فازهای دیگر موزه روباز انجام شود.

سایت موزه «باباطاهر» همدان در چاله بی‌تدبیری

حال پس از گذشت ماه‌ها از عملیات کاوش و آسیبی که در فصل زمستان به محوطه وارد شد، زمزمه‌هایی از مخالفت برخی از اعضای شورای شهر همدان با طرح سایت موزه و اختلافات میان میراث‌فرهنگی و شهرداری به گوش می‌رسد.

همچنین یکی از اعضای شورای شهر که قبلا نیز سایت موزه میدان مرکزی همدان را چاله میدان خطاب کرده بود، حالا کاوش‌های خیابان باباطاهر را سازه ضایع عنوان کرده و گفته است که پس از اجرای سازه موزه، دید مردم از میدان به گنبد و مناره بقعه امامزاده عبدالله(ع) مختل خواهد شد.

حمیدرضا حیدری، معاون میراث‌فرهنگی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان در پاسخ به ایسنا در رابطه با جدیدترین وضعیت موزه باباطاهر، اظهار کرد: چند روز قبل جلسه‌ای میان برخی از اعضای شورای شهر، میراث‌فرهنگی و شهرداری برگزار تا ساخت موزه سریع‌تر تعیین تکلیف شود.

وی اضافه کرد: در این جلسه مقرر شد طرح موزه در کمیته فنی شورای شهر مطرح و جزئیات بررسی و مصوب شود و در نهایت شهرداری عملیات اجرایی را آغاز کند.

معاون میراث فرهنگی استان همدان تصریح کرد: پس از تصویب نهایی شورا و تعیین بودجه موزه توسط شهرداری عملیات اجرایی سایت موزه خیابان باباطاهر شروع خواهد شد و امیدواریم این اتفاق هر چه سریع‌تر عملیاتی شود.

به‌گزارش ایسنا، این موضوعات که برای علاقمندان به میراث‌فرهنگی همدان آشناست، بار دیگر نشان داد اختلافات مدیریتی و گاها دیدگاه‌های شخصی قرار نیست دست از سر فرهنگ و هویت شهر بردارد و توسعه گردشگری و حفظ آثار تاریخی شعارهای قشنگی است که هرازگاهی جولانگاه رسانه‌ای مدیران می‌شود.