جعفر پناهی، کارگردان ممنوعالکار ایرانی، به دلیل نگاه انتقادی به مسائل سیاسی و اجتماعی ایران، شایسته دریافت جایزه ایمانوئل کانت آلمان تشخیص داده شد. همچنین یک زن کارگردان سعودی برای نخستین بار این جایزه را دریافت کرد.
جعفر پناهی روز شنبه (اول اکتبر/ ۱۰ مهر) برنده جایزه جهانشهروندی ایمانوئل کانت معرفی شد. از نظر هیئت داوران، پناهی در فیلمهای خود به مسائل سیاسی و اجتماعی ایران با نگاهی انتقادی مینگرد.
پناهی در مراسم اهدای جوایز که در شهر فرایبورگ آلمان برگزار شد، غایب بود. او در سال ۱۳۸۹ و در پی تحولات سیاسی پس از انتخابات ریاست جمهوری دهم به اتهام “اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام” به شش سال حبس تعزیری و ۲۰ سال محرومیت از حقوق اجتماعی – فیلمسازی، فیلمنامهنویسی، مسافرت به خارج از کشور و مصاحبه با رسانهها و مطبوعات داخلی و خارجیمحکوم شد.
جایزه ایمانوئل کانت که به نام فیلسوف نامی این کشور نامگذاری شده، هر دو سال یک بار اهدا میشود. این جایزه، آنطور که بنیاد کانت توصیف میکند، به کسانی اهدا میشود که شجاعانه و تطمیعناپذیر در مسیر تحقق صلح، تفاهم ملل و حاکمیت قانون تلاش میکنند. به همراه این جایزه ۱۵ هزار یورو پول نقد هم پرداخت میشود.
روز شنبه همچنین هیفاء المنصور، کارگردان زن اهل عربستان سعودی، جایزه ایمانوئل کانت را دریافت کرد. المنصور ۴۲ ساله در درام “وجده” (۲۰۱۲) دشواریهای دختربچهای ۱۱ ساله را به تصویر میکشد که میخواهد دوچرخهسواری کند. این فیلم که در شصتونهمین جشنواره فیلم ونیز (۲۰۱۲) معرفی شد، تا کنون جوایز بینالمللی متعددی را به خود اختصاص داده است.
سخنگوی بنیاد کانت، مستقر در فرایبورگ آلمان، روز شنبه المنصور را “مایهی امید هنر سینما در جهان عرب” توصیف کرد؛ “کسی که به تابوها میپردازد و از این طریق دیوارهای سکوت را در هم میشکند”.