توقیف یک کتاب آموزش زبان کردی

اداره اطلاعات مشهد تمام نسخه های یک کتاب آموزش زبان کُردی (کرمانجی) را به دلیل استفاده از الفبای لاتین توقیف کرده است.

به گزارش هرانا به نقل از پایگاه تحلیلی روژ، اداره اطلاعات استان خراسان رضوی تمام نسخ کتاب “نوشتن و خواندن کُردی کرمانجی” را علی رغم داشتن مجوز انتشار از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توقیف کرده است.

فرستنده: خانم دیانا بیگلری فرد

این کتاب آموزشی توسط “جواد علی نیا، عباس اسماعیلی، محمد تقوی و مهدی جعفر زاده” نوشته شده و ماه گذشته توسط انتشارات “عمو علوی” منتشر شده بود.

مقام های اداره اطلاعات مشهد شماری از مولفان و دست اندرکاران چاپ و نشر این کتاب را احضار کرده و با این استدلال که الفبای لاتین توسط حزب کارگران کُردستان ترویج می شود از آنان خواسته اند تا در نوشتن و نشر ادبیات کُردی از الفبای لاتین استفاده نکنند.

علی رضا سپاهی لائین از نویسندگان و شاعران کردمانج ساکن شمال خراسان با انتشار نامه ای سرگشاده توقیف این کتاب را “یک رخداد جغرافیایی غم‌انگیز” نامیده که به گفته او باور آن “در ذهن انسان متمدن و مومن و میهن‌دوست نمی گنجد”.

این نویسنده در ادامه می افزاید “خاطرتان هست که در ایام انتخابات، این جمله‌ ورد زبان‌ها شد و مردم به مزاح و شگفتی تکرار می‌کردند: زبان کُردی را خدا آزاد کرد؟ شاید آن شوخی و شگفتی دلیلش نه وضوح سخن، که تشکیک در صمیمت و حقیقت آن جمله، از سوی گوینده‌ و شنونده‌ بود؛ دلیلش هم این که؛ هنوز شور شادی انتخابات در دلها فروکش نکرده، انتشار یک کتاب‌چه‌ی صد صفحه‌ای آموزش خواندن و نوشتن کُردی خراسانی(کُرمانجی)، با نمایش غضب متصدیان امنیت در این جغرافیا، روبرو و از مولف و ناشر گرفته تا خریدار و خواننده، همه با تعقیب و ترعیب مواجه شده‌اند!”.

به گفته سپاهی لائین بسیاری از نویسنده های کرمانج ساکن در خراسان به دلیل روحیه “آزارنده و زننده” حاکم بر راه و رفتار متصدیان امنیتی در خراسان شمالی باوجود نگارش آثار بسیار، هنوز موفق به چاپ و نشر نشده اند.

این نویسنده در ادامه تصریح می کند که یا باید در نگارش و انتشار آثار به زبان کُردی از استانداردهای زبانشناختی زبان کُردی دست کشیده و “کتاب را باب سلیقه دوایر امنیتی و دور از اصول و مبانی علمی به چاپ بسپارند. یا اینکه اساسا ازخیر چاپ و نشر بگذرند.”

پیش از علیرضا سپاهی بائین مدیر انتشارات عمو علوی نیز به توقیف این کتاب اعتراض کرده است. یحیی علوی فرد با اشاره به اصل پانزدهم قانون اساسی تاکید کرده که “آموزش زبان کُردی کرمانجی” فرصتی جدید است برای دولت تا بتواند بهتر با مردم کرمانج ارتباط برقرر کند، ” اما متاسفانه با کج سلیقگی و نگاه صرفا امنیتی، این فرصت را یک تهدید می بینند.”

انتشارات عمو علوی تاکنون ۸ کتاب شعر کودک به زبان کُردی و بیش از ۳۰ کتاب در رابطه با ادبیات کُردی چاپ و منتشر کرده است.