جدول اجراهای سیوسومین جشنواره موسیقی فجر پنجم دیماه منتشر شد که همزمان با آن اعلام شد بلیتفروشی این رویداد، ششم دیماه همزمان در دو سامانه آغاز میشود که تا لحظه انتشار این گزارش بلیتفروشی آغاز نشده است.
به گزارش ایسنا با نگاهی به جدول سیوسومین جشنواره موسیقی فجر، درمییابیم حدود بیش از یک چهارم اجراهای سیوسومین جشنواره موسیقی فجر با دوره پیشین این رویداد یکسان است. ارکستر ملی ایران، ارکستر پارس، شهید پرویز خان، گروه موسیقی رستاک، ارکستر مهر، ارکستر نغمه باران، ارکستر سمفونیک تهران، گروه موسیقی نواحی دیلمون، گروه موسیقی داماهی، گروه موسیقی بمرانی، محمد علیزاده، حامد همایون و… از جملهی این اجراها هستند.
اضافه شدن سالن همایشهای«ایرانیان» و کم شدن اجراهای برج میلاد موارد دیگری است که با دیدن این جدول به چشم میآیند.
در سالهای گذشته سالن میلاد نمایشگاه بینالمللی برای بخش بیشتر اجراهای پاپ جشنواره مورد استفاده قرار میگرفت اما در این دوره این سالن حذف شده و ۱۷ سئانس از اجراهای پاپ فجر در سالن ایرانیان به روی صحنه میرود.
سالن ایرانیان در نزدیکی ورزشگاه آزادی و هتل المپیک در ابتدای اتوبان کرج قرار دارد که مخاطبان برای دیدن اجرای مورد علاقه خود مسافت زیادتر و شلوغتری را نسبت به دیگر سالنها طی کنند.
از آنجایی که اجراهای پاپ معمولا مخاطبان بیشتری نسبت به اجراهای دیگر دارند و قرار است هرشب دو اجرای پاپ در دو سئانس پشت سر هم در این سالن به روی صحنه برود باید دید کنسرتهای سالن ایرانیان بدون بینظمی و تاخیر در شروع اجرا برگزار خواهند شد؟
برج میلاد نیز خلوتترین مکان برگزاری سیوسومین جشنواره موسیقی فجر است که تنها پنج اجرا را میزبانی میکند. هنوز هیچ توضیحی درباره چرایی این تصمیم ارایه نشده است؛ درحالیکه گمانهزنیهای مختلفی درباره کم شدن اجراهای این سالن به گوش میرسد.
گروه های موسیقی داماهی و بمرانی که سال گذشته در برج آزادی اجرای خود را به روی صحنه بردند امسال در برج میلاد اجرا خواهند کرد.
***
حامد همایون که سال گذشته به عنوان یک ستاره نوظهور پاپ، بیشترین تعداد اجرا را در جشنواره به خود اختصاص داده بود، این بار نیز با دو اجرا در این رویداد حضور دارد. بهنام بانی، خواننده پاپ دیگری است که تابستان امسال توانست به طرز عجیبی کنسرتهای خود را سولد اوت کند؛ او نیز در دو سئانس در جشنواره موسیقی فجر به روی صحنه میرود.
جدول بخش پاپ سیوسومین جشنواره موسیقی فجر که معمولا تنها نگاه درآمدزایی به آن وجود دارد در حالی بسته شده است که از نسلهای قدیمی این حوزه مانند محمد اصفهانی، خوانندگانی مانند محسن یگانه که رکورددادر حضور در این بخش بودند یا افرادی مانند احسان خواجهامیری که توانسته بود تمام بلیتهای جشنواره را در دوره سیویکم سولد اوت کند؛ خبری نیست.
نام امید نعمتی، خواننده گروه موسیقی پالت، نیز بدون گروهی که با آن معروف شد در جدول اجرا آورده شده و او قرار است دو سئانس را در روز آخر جشنواره به در برج میلاد به روی صحنه ببرد.
امیرعباس گلاب هم که به تازگی دوران فعالیت رسمی خود را آغاز کرده، در این رویداد یک سئانس به اجرا میپردازد.
***
با توجه به برگزار نشدن مراسم افتتاحیه برای این رویداد، اولین اجرایی که چراغ این جشنواره را روشن میکند میتواند از اهمیت ویژهای برگزار شود که امسال این اجرا به ارکستر «چکاوک» رسیده است که قرار است ساعت ۱۸:۳۰ بیستم دی ماه در تالار وحدت به روی صحنه برود.
این در حالی است که دو اجرای ارکستر سمفونیک تهران به عنوان یکی از ارکسترهای دولتی ایران، در دو روز آخر این رویداد برگزار میشود.
شهرداد روحانی پیش از این در گفتوگویی با ایسنا درباره حضور این ارکستر در سی و سومین جشنواره موسیقی فجر گفته بود: «برنامه ارکستر سمفونیک تهران را از یک سال قبل به بنیاد رودکی ارایه کردم و با این حساب تاریخهایی را برای برنامه روتین ارکستر در نظر گرفتیم. ممکن است تاریخ جشنواره با زمانی که ما از پیش برای اجرا در نظر گرفتیم همپوشانی داشته باشد. اما اینکه قرار است این اجرا بخشی از جشنواره باشد یا نه باید از بنیاد رودکی پرسش شود. »
ارکستر ملی ایران نیز به عنوان دومین ارکستر دولتی، روزهای دوم و پنجم جشنواره به روی صحنه میرود.
***
مورد دیگری که با نگاه کردن به جدول این رویداد به دست میآید، درج نشدن ژانر موسیقیها است؛ آن هم با توجه به اینکه ژانربندی موسیقیهای این دوره به تفکیک سالن مشخص نیست.
***
در این دوره از جشنواره موسیقی فجر، تنها دو اجرا ویژه بانوان در نظر گرفته شده که هردوی این کنسرتها متعلق به موسیقی نواحی هستند.
***
حمیدرضا نوربخش ـ مدیر این جشنواره ـ در نشست خبری سیوسومین دوره این رویداد اعلام کرد: «در بخش بینالملل نیز نگاه من در این چند سال بر این بوده که اگر میخواهیم در ردیف جشنوارههای معتبر جهانی حضور داشته باشیم، این بخش را جدیتر بگیریم.»
ارکان اوگر (ترکیه)، ریکاردو ریبرو (موسیقی فادو، پرتغال)، همایون سخی (افغانستان)، مانو جکه (جز درامز، فرانسه)، فرانچسکو کفیسو (جز ساکسیفون، ایتالیا)، شهید پرویزخان (هند)، تریو اکشیکلن (مغولستان)، گروه رنسانس (صربستان)، لوکا چیارلا (سولو ارکسترا، ایتالیا)، جز و شهر (میشاییل کار، اتریش)، ارکستر سمفونیک آیسو (ایران و اتریش)، تریو وایلد استرینگز و مهیار طریحی (ایران/اسلوانی)، خانه درام چین و گروه لیان (چین و ایران)،خومه کمته (اسپانیا)، کوارتت کلنکه (آلمان)، بینتا ساسو (سنگال)، تریو شوسن (فرانسه) و اکی سوگی یاما (ژاپن) مهمانان بخش بینالملل این دوره هستند.
به گفته یکی از تهیهکنندگان موسیقی «موسیقی “فادو” به معنای “غم” در شبه جزیر اسپانیا، موسیقی مهم و در ذات خود دارای عناصری است که با فرهنگ ما خوانش زیادی دارد، زیرا بر کلام استوار و تغزلی است. این موسیقی را همسران و مادران دریانوردان از غم فراق عزیزان خود میخواندند.» بنابراین به نظر میرسد انتخاب یک خواننده فادو، انتخاب مناسبی باشد.
نکته مهمی که در این میان وجود دارد، فقدان اطلاعرسانی کافی و توضیح درباره موزیسین و ژانر موسیقی در بخش بینالملل جشنواره است.
از طرفی امید میرود مانند دورههای گذشته اجراهای بینالملل جشنواره لغو نشوند؛ البته نوربخش در اینباره تاکید کرد که امسال اجرایی لغو نخواهد شد.
اجرای تریو شوسن سال گذشته به دلیل اعتبار نداشتن گذرنامه یکی از اعضایش لغو شد؛ و این اجرا بار دیگر در جشنواره امسال به روی صحنه میرود.