محمد یگانه گفت: تنها اقدامی که تا بهحال از طرف وزارت ارشاد برای هنرمندان صورت گرفته، برگزاری بزرگداشتهای روتین بعد از فوت آنها است؛ اما در زمان حیات هنرمندان هیچگونه اقدامی برای آنها صورت نمیگیرد.
این خواننده و نوازنده پیشکسوت موسیقی مقامی خراسان در گفتوگویی با ایسنا تصریح کرد، یک نوازنده به علاوه نوازندگی باید سازنده و روایتگرهم باشد؛ زیرا موسیقی مقامی نوعی موسیقی روایتکننده است.
یگانه بیان کرد: در حال حاضر ایده و طرحی مبنی بر اجرای شاهنامهخوانی با دوتار مطرح شده که من در این زمینه فعالیت دارم؛ تا مردم شاعر بزرگ خود یعنی فردوسی را بهتر بشناسند و این کار به نوبهی خود نوعی اثر بدیع محسوب خواهد شد.
این مدرس و سازنده ساز خاطرنشان کرد: مهمترین اصل در انتخاب یک ساز مناسب برای نواختن، ایدهآل بودن صدای ساز است، افراد برای انتخاب یک ساز، باید به صدای ساز توجه بسیاری داشته باشند؛ همچنین برای دوتار لازم است که به اصطلاح دوتار را ساز کرد و به هنرجو داد.
او افزود: افرادی که در زمینه تدریس موسیقی و ساز میخواهند فعالیت خود را آغاز کنند باید حتما مورد تایید استاد خود قرار بگیرند؛ اما متاسفانه بسیاری از افراد در این حیطه بدون اینکه تاییدی از طرف استادان خود داشته باشند، به فعالیت در این حرفه میپردازند که متاسفانه زیاد هم موفق نخواهند بود.
یگانه عنوان کرد: بیشترین مشکلات در زمینه تاسیس آموزشگاه برای تدریس، عدم حمایت مسوولان و همچنین عدم ایجاد صندوق پرداخت وام و تسهیلات برای هنرمندان است تا راحتتر بتوانند یک آموزشگاه راهاندازی کرده و آن را به جلو هدایت کنند.
وی اظهار کرد: همچنین باید گفت از طرف نوازندگان نیز اقداماتی برای پیشرفت در زمینه ساخت ساز صورت گرفته است و خود بنده هم در این زمینه به هنرجویان بسیاری آموزش دادهام که در حال حاضر در زمینه ساخت ساز بسیار موفق هستند.
این مدرس و سازنده ساز بیان کرد: باتوجه به اینکه مدت ۴۵ سال است که در زمینه موسیقی مقامی و ساخت ساز در حال فعالیت هستم، باید گفت که هیچ حمایتی در موسیقی وجود ندارد؛ همچنین گفتنی است که در زمینه ساخت دو تار فعالیت داشتهام و این حرفه بهصورت موروثی به سه نسل از ما در بین اقوام منتقل شدهاست.
یگانه تصریح کرد: هنرمندان باید حرمت داشته و دارای معرفت انسانی باشند؛ همچنین از نظر اخلاقی دارای اخلاق حرفهای و پاک باشند.
این هنرمند درباره وضعیت فعلی موسیقی در استان خراسان رضوی عنوان کرد: در حال حاضر روند تدریس در استان برای دوتار بسیار خوب شده است؛ البته چندین ماه قبل استقبال مردم دراین زمینه بسیار عالی بود اما درحال حاضر با توجه به وضعیت پیش آمده از لحاظ اقتصادی میتوان گفت استقبال مردم بهشدت کم شده، زیرا توان مالی و اقتصادی مردم پایین آمده است.
وی اظهار کرد: با توجه به اینکه هیچگونه حمایتی از طرف هیچ ارگان و سازمان خاصی وجود ندارد، میتوان گفت نظارت هم در جهت پیشرفت موسیقی صورت نگرفته است؛ بخصوص موسیقی مقامی که به عنوان مثال اگر بخواهیم شاهنامه را برای مردم بازخوانی کنیم و این بازخوانی همراه با نواختن ساز دوتار باشد برای مردم بسیار دلچسبترخواهد بود؛ پس بهترین راه توجه و حمایت از این حرفه خواهد بود.