به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، حسام الدین سراج، خواننده ایرانی که به مدت دو ساعت در برنامه راه شب حضور داشت در ابتدا به شرح علاقه اش به عرصه موسیقی پرداخت و گفت: من موسیقی را با ساز شروع کردم، ابتدا تنبک می زدم و به همراه آن سنتور را نزد استاد سیروس ساغری در اصفهان شروع کردم و سپس با عزیمت به تهران محضر اساتیدی چون پایور، شفیعیان، و کامکار کار را ادامه دادم.
وی درباره ورودش به عرصه خوانندگی نیز گفت: مجموعه آهنگی را ساخته بودم که آن را نزد اساتید ارائه کردم و همانجا پیشنهاد شد خودم علاوه بر نوازندگی سنتور آلبوم باغ ارغوان خوانندگی آن را نیز بر عهده بگیرم. بعد از آن شد که وارد عرصه آواز شدم و به صورت حرفه ای این شغل را دنبال کردم.
در ادامه برنامه قطعه جدیدی از استاد سراج در برنامه پخش شد که باز خوانی اثری از انوشیروان روحانی بود. این قطعه برای نخستین بار از رادیو ایران پخش شد.
در بخش اول گفت و گو با سراج در برنامه راه شب، خواننده «آلبوم راه بی نهایت» به استعداد یابی اشاره کرد و گفت: اصولا کار موسیقی با تقلید شروع می شود و هر چقدر این تقلید کامل تر شود هنرمند آماده تر شده است البته اینکه این استعدادها در ادامه کار به نتیجه برسند سخت است هرچند در خوانندگی نتیجه بهتر است اما در آواز از بیست هنرجو نهایتاً دو یا سه نفر خواننده می شوند چرا که آواز ریاضت طلبی و تمرین زیاد می خواهد. خواننده باید زحمت بیشتری بکشد و به عنوان نماینده گروه بار بیشتری بر دوش دارد. هر چند برخی از آهنگسازها این مهم را درک نمی کنند.
سراج در ادامه در پاسخ به مجری برنامه درباره وضعیت شعر و موسیقی گفت: به اشعار موسیقی پاپ نقد وارد است، رسانه ها نباید شعر ضعیف را ترویج کنند. همچنین رادیو اگر این آثار را مدام پخش کند معیار می شوند. اشعار در موسقی پاپ اغلب بدون مضمون است و تنها بر قافیه تاکید شده است. در این لحظه مجری برنامه سعید بیابانکی اضافه کرد البته در قافیه هم مشکل دارند.
حسام الدین سراج در ادامه گفت: من با هیچ نوع موسیقی مخالفتی ندارم اما متوسط بودن خیلی بد است اگر در موسیقی پاپ شعر و اجرا خوب باشد حتما این نوع موسیقی مناسب است.
در بخش دوم گفت و گو با این خواننده به بزرگداشت سید عباس معارف پرداخته شد و سراج غزلی از دیوان این اندیشمند فقید معاصر را خواند.
در بخش سوم گفت و گو سراج در پاسخ به پرسش برنامه که از مخاطبان پرسیده شده بود چگونه به آرامش می رسید گفت: در وهله اول عدالت اجتماعی است که انسان را به آرامش می رساند.
وی ادامه داد معتقدم بعد از آن قناعت باعث آرامش می شود و در نهایت کمک به دیگران انسان را آرام می کند.
سراج در پایان صحبت های خود با نقل دو خاطره در برگزاری کنسرت هایش در ایران و افغانستان گفت: برگزاری کنسرت در خارج از کشور راحت است. مشکلات کار هنری در ایران به گونه ای است که هنرمند هنر را ترک میکند. ما امنیت هنری نداریم من به دوستان میگویم کم کم باید به دنبال یک شغل شرافتمندانه باشیم.
سراج در ادامه گفت: من به مسئولان حوزه هنری توصیه می کنم هنرمند و فرهنگ را تقویت کنند که اگر چنین نباشد به فرهنگ و هنر خیانت کرده اید. هنرمندی که حمایت نشود یا میرود خارج یا منزوی می شود و این یعنی تعطیلی هنر. کسی که مسئول است باید با خودش فکر کند مسئول چیست؟
وی ادامه داد: از من درخواست شد که در افغانستان کنسرت داشته باشم که اول به دلایل امنیتی موافق نبودم اما وقتی رفتم دیدم چقدر استقبال خوب است. هر چند اشتراک زبانی به این استقبال کمک کرد اما واقعا موقعیت فرهنگی در افغانستان از ایران بهتر است.
در پایان گفت و گو نیز قطعه ای به خوانندگی حسام الدین سراج و شعری از سعید بیابانکی با موضوع امام رضا (ع) پخش شد.
دسامبر 18