گزارش نقض حقوق هـنرمـــــــــندان در تیر ماه ۱۳۹۹
تهیه و تنظیم : ابراهیم فداکار
ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر
- هیچکس نمی بایست مورد شکنجه یا بیرحمی و آزار، یا تحت مجازات غیرانسانی و یا رفتاری قرارگیرد که منجر به تنزل مقام انسانی وی گردد.
با توجه به حجم بالای سانسور و عدم درج کلیه خبرهای مربوط به نقض حقوق هنرمندان ، این گزارش تنها ۲۰٪ خبرهای موجود در کشور را بازتاب خواهد داد.
در گزارش تیرماه ۱۳۹۹ به شرح نقض حقوق هنر و هنرمندان می پردازیم:
اجتماعی
کویتیپور آیا فرمان را چرخانده است؟
به گزارش خبرنگار فارس، غلام کویتیپور با انتشار کلیپ کوتاهی از همخوانی با دختر ۱۳ ساله توجهات را به خودش جلب کرد. هم این همخوانی و هم محتوای کوتاه و اعتراضی شعر، موجب شد تا نام کویتیپور ـ که در چند سال اخیر کمتر مطرح شده بود ـ دوباره بر سر زبانها بیفتد. کویتیپور که قطعه «ممد نبودی ببینی» را در روزهای پرافتخار حماسه آزادسازی خرمشهر خوانده بود و بعد از آن، نوحههای مختلفی مثل «عمه بابایم کجاست» از او پرمخاطب شده بود، چندی بعد از جنگ به استودیوخوانی روی آورد و قطعاتی را همراه با موسیقی اجرا کرد. او این روند را تا آنجا پیش برد که در گفتوگوهای متعدد، اعلام کرد از عنوان «حماسهخوان» به جای «مداح» برای او استفاده کنند. او این جمله را ۱۰ سال قبل در یکی از مصاحبههایش با «رادیو فردا» ایستگاه رادیویی فارسیزبان تحت امر کنگره آمریکا بیان کرد.
یکی از ویژگیهای خوب فضای مجازی کشف استعداد است
مسعود دهنمکی کارگردان سینما و تلویزیون در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا درباره حضور شاخ های اینستا گرام در سریال ها و پروژه های سینمایی و تلویزیونی گفت:راه های کشف استعداد بسیار متفاوت است و این تقلید هایی که در فضای مجازی صورت می گیرد یک مدل استعداد یابی محسوب میشود ،در مورد اینکه کارگردان ها چطوری با این موضوع برخورد می کنند رویکرد های متفاوتی وجود دارد.وی ادامه داد: وقتی فرد علاقهمند به دفتر فیلم سازی هم مراجعه میکند از او می خواهند که در یک موقعیت خاص قرار بگیرد حالا خود فرد علاقهمند این موقعیت را فراهم میکند و با انتشار فیلمی که بازی کرده تواناییهایش را به نمایش میگذارد.
سیروس گرجستانی درگذشت
سیروس گرجستانی بازیگر آثاری به یادمادنی مانند «متهم گریخت»، «زن بابا» و «گاو صندوق» در ۷۶ سالگی از دنیا رفت.او به دلیل سکته قلبی در بیمارستان شهید لواسانی چشم از جهان فروبست. گرجستانی فعالیت در تئاتر را در سال ۱۳۴۹ و فعالیت در تلویزیون را در سال ۱۳۵۶ شروع کرد. او در سینما هم کارنامه پر و پیمانی داشت. «زرد قناری»، «آپارتمان شماره ۱۳»، «مسافر ری» و این اواخر «قانون مورفی» برخی از آثار کارنامه سینمایی گرجستانی هستند.
غلامرضا سحاب درگذشت
غلامرضا سحاب پیشکسوت صنعت چاپ و نشر پیش از ظهر امروز درگذشت. غلامرضا سحاب پیشکسوت صنعت چاپ و نشر پیش از ظهر امروز سهشنبه ۱۷ تیر درگذشت. وی که متولد ۱۳۲۷ بود آثار مهمی در حوزه جغرافیا و مطالعات جغرافیایی در کارنامه دارد. «اصول علم جغرافیا: جغرافیای محمد صفیخان نسخه برابر اصل (شناخت از سه کتاب درسی جغرافیایی)»، «اطلس شصت سال کارتوگرافی (نقشهنگاری) آثار قلمی استاد عباس سحاب ۱۳۷۳ – ۱۳۱۳ شمسی»، «اسناد تصویری کلات نادری و سرخس»، «پسر طبیعت (قصه حی بن یقظان)»، «دومین اطلس جغرافیایی دوره قاجار: شامل نقشههای ایران، تهران» و «قارههای جهان در یکصد و بیست سال قبل و» … از جمله آثار غلامرضا سحاب هستند.
تقوایی، مردی که بارها خواستن را فریاد زد!
ناصر تقوایی کارگردانی است که بیآنکه بخواهد و بداند سالها از سینما دورمانده و به حاشیه رانده شده است. اما حضور این کارگردان موج نوی سینمای ایران همواره بر سینما و آتیه سینمای ایران تاثیرگذار بوده است.او که خالق آثار موفق و ماندگاری در سینما و تلویزیون است. در اواخر دهه 40 تا 50 و در کنار کارگردانان نوظهور و صاحب سبکی مانند «مسعود کیمیایی» و «داریوش مهرجویی» با آثار تأثیرگذار بر جریان سینما وارد این عرصه شد. ازاینرودر شمارکارگردانان موج نوی سینماایران قرار می گیرد. او خون تازه و نگاهی جدید را در رگ و پی سینما ایران دمید. بهطوریکه میتوان تولد سینمای ایران پس از دوره ساخت فیلم فارسی را به او و کارگردانان همعصرش نسبت داد. او همچنین برنده جایزه پلنگ برنزی جشنواره فیلم لوکارنو برای فیلم ناخدا خورشید در سال ۱۹۸۸ است.
در جامعه مطالبه دیدن فیلم خارجی بر پرده سینما وجود ندارد
همواره اکران فیلمهای خارجی در سینماهای ایران با مخالفت و موافقتهای بسیاری همراه بوده و در این بین معمولاً مخالفان اکران این فیلمها موفق به جلوگیری از این اتفاق شده و هر چند سال یک بار این موضوع در بین اهالی سینما مطرح میشود. با تعطیلی طولانی مدت سینماها و بازگشایی ناموفق سالنهای سینما که استقبال چندانی از فیلمها صورت نگرفت ایدههای مختلفی برای استقبال مردم و ریسک کمتر برای فیلمهای ایرانی مطرح شد که یکی از این ایدهها میتواند اکران فیلمهای خارجی باشد.
بازیگر «شبهای برره» درگذشت
سید جلال طباطبایی بازیگر مجموعههای طنز تلویزیونی مانند «شبهای برره» درگذشت. به گزارش گروه فرهنگ و هنر سید جلال طباطبایی بازیگر سینما و تلویزیون، بر اثر سکته قلبی درگذشت.
ساقی زینتی: حواشی «شهرزاد» مرا نابود کرد
ساقی زینتی بازیگر سریال «شهرزاد» گفت: به تازگی بازی در یک تله فیلم را به پایان رساندهام که قرار است از شبکه سراسری روی آنتن تلویزیون بروم، علاوه بر آن به تازگی قرارداد حضور در سریال جدید «مسعود ده نمکی» را امضا کردهام و قرار است در آن به ایفای نقش پردازم. میزان نوشت: ساقی زینتی بازیگر سریال «شهرزاد» گفت: به تازگی بازی در یک تله فیلم را به پایان رساندهام که قرار است از شبکه سراسری روی آنتن تلویزیون بروم، علاوه بر آن به تازگی قرارداد حضور در سریال جدید «مسعود ده نمکی» را امضا کردهام و قرار است در آن به ایفای نقش پردازم. ساقی زینتی درباره مضمون سریال «دادستان» ساخته مسعود ده نمکی بیان کرد: این سریال در دوازده قسمت برای پخش در شبکه سوم سیما آماده میشود، این اثر از نظر من سریالی با کیفیت و دارای داستانی جذاب است که به امید خدا به زودی کلید می خورد.
فرهنگ ادبیات صحبتهای لیلی گلستان درباره صحنه حراج نقاشی سهراب سپهری در سریال «آقازاده»
در قسمت اول سریال «آقازاده»، در حراجی با عنوان «حراج خاورمیانه»، یک نقاشی جعلی از سهراب سپهری به قیمت بالا فروخته میشود. این قسمت از سریال اشارهای واضح دارد به گالری لیلی گلستان. لیلی گلستان چه بخواهد، چه نخواهد به واسطه خانوادهاش در مرکز شایعات عجیب و غریبی است. اینکه او خودش گاهی در آتش جنجالها میدمد و گاهی آنها را فرومینشاند حتما ریشه در خون گلستانیاش دارد. او دختر ابراهیم گلستان و فخری گلستان، خواهر کاوه گلستان و مادر مانی حقیقی است. گاهی سخنرانیاش در تدکس جنجال درست میکند و گاهی اظهارنظرهایشان درباره فروغ فرخزاد. او خودش در اینباره گفته است: «این کارها از نوع رفتار و تربیت و فضای فرهنگی- هنری و سالها تجربهام میآید. این کارها با هدف سر و صدا کردن یا دیده شدن نمیکنم. من کار خودم را میکنم و اتفاقا مردم میپسندند، مثلا ترجمه میکنم و اتفاقا به چاپهای بالاتر میرسد. شاید ماجرا این است که مردم میدانند من کار بزن در رو نمیکنم. فهمیدهاند که با وسواس و دقت زیادی کار میکنم. در ضمن این هم طبیعی است که پشت سرم حرف بزنند. وقتی کسی دیده شود، پشت سرش حرف هست، همیشه همین بوده، قبل از انقلاب و حالا. از این بابت ناراحت نیستم.»
اعتراض ها ، انتقاد و تجمعات
مجید انتظامی: پدرم موافق دوبله صدایش نبود
مجید انتظامی فرزند زندهیاد عزتالله انتظامی گفت: پدرم اصرار داشت که در فیلمها خودش برای نقشهایش صحبت کند؛ او در همه فیلمها به جز دو فیلم «ستارخان» و «هزاردستان» خودش صحبت کرد. به نقل از روابط عمومی موزه سینما، در آستانه زادروز زندهیاد «عزت الله انتظامی» فریدون جیرانی به گفتگو با مجید انتظامی در موزه سینما نشست.
مسعود روشنپژوه: مدیران تلویزیون باید بدانند که فضای مجازی و تلویزیون دو مدیوم کاملاً متفاوت هستند
مسعود روشنپژوه با اشاره به کمتر شدن ممیزیها در برخی برنامههای اسپانسرمحور تلویزیون تأکید کرد که در برنامهای مثل «دورهمی» میزان ممیزیها نسبت به دیگر برنامهها بسیار کمتر است و برخی سوالاتی که مهران مدیری از مهمانانش میپرسد را هیچ یک از مجریان تلویزیون اجازه مطرح کردن ندارند. مسعود روشنپژوه، مجری، تهیهکننده و کارگردان برنامههای تلویزیونی، در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا، اظهار داشت: به نظر من اصلیترین دلیل موفقیت چند برنامه تلویزیونی که این روزها مخاطبان بسیاری دارند زمان پخش مناسب و استفاده از عوامل حرفهای تلویزیون است.
چرا علی کریمی به برنامه مهران مدیری نرفت؟
به گزارش گروه روی خط رسانه برنا؛ چند روز قبل بود اعلام شد مهران مدیری و تهیه کننده برنامه دورهمی به دنبال آوردن کریمی به برنامهشان بودند که با پاسخ منفی جادوگر مواجه شدند تا او بعد از حضور در برنامه نود عادل فردوسیپور، در هیچ برنامه تلویزیونی دیگری حاضر نشود. کریمی البته مشکلی با حضور در تلویزیون ندارد منتهی یک موضوع دیگر باعث شده که او به مهران مدیری پاسخ منفی دهد.
پوراحمد: غرق نوشتن قصهام/متاسفم ازشنیدن برخی شایعات
کیومرث پوراحمد که این روزها خودش میگوید در قرنطینه خانگی سخت غرق نوشتن یک قصه است، نسبت به برخی مسائل مطرح شده مبنی بر واگذاری مجوزهای سریالهای شبکه نمایش خانگی از سازمان سینمایی به صدا و سیما واکنش نشان داد. کیومرث پوراحمد که این روزها و در پی شیوع کرونا (به گفتهی خودش مثل هفت سال از ده سال گذشته) بیشتر اوقات در خانه به سر میبرد گفت : این روزها خبرهای شنیدم، مبنی بر اینکه قرار است، مجوز ساخت سریالهای شبکه نمایش خانگی از سازمان سینمایی به صدا و سیما منتقل شود و وقتی از مدیران سازمان سینمایی هم پیگیر شدم،خیلی دقیق خبر نداشتند اما متاسفانه وقتی چنین شایعاتی شنیدهام. بسیار متاسف شدم و مطمئن هستم اگر این اتفاق بیافتد، ما بازار تماشای سریالهای شبکه ماهوارهای GM را داغ کردهایم.
لزوم تفاهم ارشادوتلویزیون برای نجات تئاتر/روحانی هنررا فراموش کرد
هادی مرزبان معتقد است در شرایط کرونایی موجود، تولید و پخش تلهتئاتر میتواند علاوه بر اشتغالزایی برای هنرمندان تئاتر، رابطه مخاطبان با این هنر را نیز حفظ کند. هادی مرزبان کارگردان باسابقه تئاتر که پس از بالغ بر یک دهه پیگیری، سال گذشته موفق به اخذ مجوز و آغاز تولید نمایش «دکتر نون» برای اجرا در تالار وحدت شده بود، درباره سرانجام تولید این اثر نمایشی با توجه به شرایط کرونایی ایجاد شده و توقف تمرینها، گفت: حدود ۱۲ سال است به دنبال اجرای «دکتر نون» هستم. حتی زمانی با زندهیاد جمشید مشایخی نمایش را تمرین میکردیم. ولی در آن زمان به دلیل شرایط مالی و وضعیت اجتماعی، تولید نمایش اتفاق نیفتاد. خوشبختانه سال گذشته بعد از ۱۲ سال امکانات اجرا مهیا شد و با بازیگران بسیار خوبی از جمله آقای رضا کیانیان تمرینهای «دکتر نون» را شروع و ۳ ماه ادامه دادیم.
دادن مجوز شبکه نمایش خانگی به صداوسیما به معنای نابودی آن است
ضیا هاشمی میگوید: دادن شبکه نمایش خانگی به تلویزیون اشتباه است. البته شبکه نمایش خانگی هم اشکالاتی دارد که باید برطرف شوند ولی وقتی صحبت از واسپاری آن به صداوسیما میشود یعنی میخواهیم آن را نابود کنیم. به گزارش خبرنگار ایلنا، بحث واگذاری مجوز تولید مجموعههای شبکه نمایش خانگی از وزارت ارشاد به صداوسیما موضوع روز این روزها بوده که با انتقادات بسیاری همراه شده است. با این همه سازمان صداوسیما از مدتها قبل در تلاش است تا هر طور شده تولید مجموعههای نمایشی را به صورت انحصاری در دست بگیرد.
سینما را نکشید/ وضعیت دستیاران سینما نگران کننده
مسعود سلامی فیلمبردار سینما از وضعیت بد معیشتی قشر دستیاران در سینما گفت. آخرین فیلمی که در آن همکاری داشتم فیلم سینمایی «خط فرضی» به کارگردانی فرنوش صمدی بود که مربوط به ۵ ماه پیش میشود. البته در این مدت دو سه فیلم به من پیشنهاد شد اما به دلیل اینکه کمدی بودند و نمیخواهم در چنین آثاری حضور داشته باشم نپذیرفتم چون با وجود اینکه برای این آثار زحمت زیادی کشیده میشود اما نوع فیلمبرداری چنین آثاری هیچوقت به چشم نمیآید.
انتقاد اصغر همت از وضعیت معیشتی تئاتریها در دوران کرونا
اصغر همت با ابراز تاسف از وضعیت اقتصادی و تنگناهای مالی هنرمندان تئاتر در دوران کرونایی گفت: ظاهرا ضربالمثلی که میگوید «سیر از گرسنه خبر ندارد، سوار از پیاده» این روزها جای خود را در تئاتر پیدا کرده چون مسئولان کار کرده و نکرده، در این مدت حقوق خود را دریافت کردهاند اما بچههای ما در کار کرایه خانه و فراهم آوردن مایحتاج عمومی ماندهاند. این بازیگر با سابقه مشغول بازی در نمایش «تنها خرچنگ خانگی لای ملافهها خانه میکند اتللو» بود که با شیوع کرونا و تعطیلی تئاتر از اجرا باز ماند. او از وضعیت معیشتی هنرمندان انتقاد کرد و از دلخوشیهای بیهوده در تئاتر سخن گفت و عقایدش را در این زمینه مطرح کرد.
بازداشت ها
هادی مهرانی به حبس محکوم شد
هادی مهرانی، مدیر یک کانال تلگرامی از سوی دادگاه از بابت اتهام “تبلیغ علیه نظام” به سه ماه حبس تعزیری محکوم شد. وی فروردین ماه سال جاری توسط نیروهای امنیتی بازداشت و در زندان اوین به دلیل حال نامناسب جسمی به بهداری این زندان منتقل شده بود. به نقل از امتداد، هادی مهرانی، مدیر یک کانال تلگرامی از سوی دادگاه از بابت اتهام “تبلیغ علیه نظام” به سه ماه حبس تعزیری محکوم شد.
صدور و اجرای حکم
اجرای حکم شلاق سجاد صادقی، مجری و کارشناس رادیو
حکم ۷۴ ضربه شلاق سجاد صادقی، مجری و کارشناس رادیو در تاریخ ۷ تیرماه اجرا شد. آقای صادقی پیشتر به دلیل منتشر کردن اطلاعاتی پیرامون دریافت رشوه در یکی از معاملات نفتی توسط وزارت اطلاعات بازداشت و نهایتا در اسفندماه ۹۸ با شکایت حسین آفریده، عضو کمیسیون انرژی مجلس در دورههای ششم و هفتم مجلس شورای اسلامی توسط دادگاه کیفری دو مجتمع قضائی شهید قدوسی تهران به سه فقره ۷۴ ضربه شلاق تعزیری محکوم شد. این حکم در مرحله تجدیدنظر عینا تایید شد. بر اساس ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی ۷۴ ضربه شلاق قابلیت اجرایی داشت. ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز شنبه ۷ تیرماه ۱۳۹۹، حکم ۷۴ ضربه شلاق سجاد صادقی، مجری و کارشناس رادیو اجرا شد.
علمی ، فرهنگی
فروش بنای مکعبی قرن پنجم زواره بدون نظر میراث؟
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری اردستان گفت: به تازگی فردی اقدام به خریداری سه و نیم دانگ قلعه سنگ بست زواره بدونِ نظر کارشناسی میراث فرهنگی کرده است. مهدی مشهدی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: قلعه سنگ بست از قدیم به افرادی ارث رسیده است و آنها حدود یکدانگ این بنا را با هدف حفظ بنا به میراث فرهنگی هدیه میدهند ولی متأسفانه اداره کل میراث فرهنگی این افراد را الزام به سند نکرده است.
گنبد امامزاده حمزه تخریب شد/ از اوقاف شکایت کردیم
معاون میراث فرهنگی استان خوزستان با اعلام خبر تخریب کامل گنبد امامزاده حمزه گفت: از اوقاف که بدون هماهنگی با میراث فرهنگ درصدد تخریب این بنای تاریخی برآمده است، شکایت کردیم. به گزارش خبرنگار ایلنا، طی روزهای گذشته و در آخرین تعطیلات خردادماه بازهم شاهد تخریب میراث فرهنگی بودیم. میراثی که اینبار نه تنها بخشی از آن بلکه تمام مجموعه با خاک یکسان شد. گنبد اورچین شاهزاده حمزه در ماهشهر به بهانه نوسازی تخریب شد.
شرایط مالی بد است، برنامهای برای خرید آثار نداریم
مدیرکل مرکز هنرهای تجسمی با اشاره به آنکه در شرایط مالی نامناسبی به سر میبریم از نبود برنامهای خاص برای خرید آثار یازدهمین دوسالانه ملی سرامیک ایران خبر داد. به گزارش خبرنگار ایلنا، صبح امروز نشست خبری یازدهمین دوسالانه ملی سرامیک ایران با اعلام فراخوان این دوسالانه و با حضور مسئولان و دبیر این دوسالانه برگزار شد.
تیغ بیتوجهی را از گلویِ تاریخ اصفهان بردارید
سرپرست هیأت باستانشناسی تپه اشرف که پس از کشف کارگاههای ذوب فلز و تولید عصارۀ انگور دورۀ اشکانی، همچنین بقایای اسکلت یک اسب، اخیراً به یک تصفیهخانۀ آب در این محوطه رسیده، از بیتوجهی مسئولان به این یافتههای مهم تاریخی ابراز گلایه کرد و گفت: متأسفانه تاکنون هیچ رسیدگی ویژهای به تپه اشرف نشده و من دیگر از درخواست کردن ناامید شدهام. علیرضا جعفری زند، در گفتوگو با ایسنا با اشاره به تازهترین یافتههای تاریخی در تپه اشرف اظهار کرد: طی روزهای گذشته یک چاه سنگی در این محدوده پیدا کردیم که به سبک چاههای سنگی تخت جمشید بود و انتهای آن به صخره میرسید. متأسفانه میسر نشد که ما کنار این چاه را کاوش و بناهای مرتبط با آن را پیدا کنیم اما اکنون در محوطۀ دورۀ اشکانی به دو چاه دیگر رسیدیم که به فاصلۀ چهار متر از یکدیگر قرار دارند.
تخریب بزرگترین بنای خشتی ایران بعد از ارگ بم در دامغان!
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان دامغان از توقف عملیات تخریب دیوار تاریخی باروی دامغان خبر داد. مهدی قاسمی29 تیر ماه با اعلام این خبر افزود: به دنبال گزارش مردمی درخصوص تخریب قسمتی از دیوار بارو در شمال شرقی دامغان، نیروهای یگان حفاظت دامغان، همراه با ماموران کلانتری ۱۱ دامغان در محل حاضر شدند و با پیگیری فوری و دستور دادستان مبنی بر توقف عملیات، از تخریب بیشتر دیوار جلوگیری شد.
کمبودها و محرومیتها
سینما گرفتار ویروس «بلاتکلیفی»/ سینماداران: هیچ چیز قطعی نیست!
در حالی که طبق اطلاعرسانی قبلی سازمان سینمایی قرار بر آغاز فعالیت سالنهای سینمایی از فردا یکشنبه اول تیرماه است، اما به گفته رئیس انجمن سینماداران هنوز هیچ چیز در این زمینه قطعی نیست! هرچند با اعلام رسمی رئیس جمهور و طبق تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام شده بود سینماها در کنار دیگر مراکز هنری میتوانند از ابتدای تیرماه با ۵۰ درصد ظرفیت و رعایت «پروتکلهای بهداشتی» فعالیت خود را از سر بگیرند، اما در کمتر از ۲۴ ساعت مانده به موعد اعلام شده، شواهد نشان از اوج بلاتکلیفی مسئولان سینمایی و بحران تصمیمگیری آنها در این زمینه دارد.
مرمتگران خانه «نیما» کجا رفتند؟
اهالی محله دزاشیب در خیابان رمضانی میگویند مدتهاست کسی برای مرمت به خانه «نیما» رفتوآمد نمیکند؛ این خانه فقط دو نگهبان دارد که تنها کار حفاظتیشان از خانه، شستن ماشین است.خانه نیما یوشیج – پدر شعر نو فارسی – در طول دو سه سال گذشته دردسرها و حاشیههای مختلفی را به دوش کشیده؛ از بحث خروج از ثبت خانه گرفته تا مالکی که میخواست آن را تخریب کند و در نهایت فکر ایجاد سفرهخانه به سرش افتاد تا خریدِ خانه توسط سازمان زیباسازی و قولهایی که برای مرمت و احیای آن مطرح شدند.
اظهارات یک کارگردان بعد از تعطیلی چهار ماهه / «زیست تئاتری دچار مشکلات بزرگی شده»
آرش فلاحتپیشه که از پایان این هفته نمایش «پنهانخانه پنج در» را به صحنه میبرد، میگوید گیرم که ما یک سال دیگر هم دندان روی جگر بگذاریم اما چه تضمینی وجود دارد که کرونا برطرف شود یا شرایط تغییر کند. این هنرمند تئاتر که این نمایش را با گروهی از هنرجویان و بازیگران جوان تئاتر روی صحنه برده بود، به دلیل کرونا از ادامه اجرا بازماند و حالا جزو اولین کارگردانانی است که اجرای خود را از سر میگیرد.
سوزاندن یک اثر ۳۰۰ ساله توسط افراد ناشناس
یک دوستدار میراث فرهنگی از سوزاندنِ درب تاریخی یکی از خانههای مرعشی در محله در عباس شوشتر خبر داد. قاسم منصور آل کثیر در گفتوگو با خبرنگار مهر گفت: امروز صبح درب خانه مرعشیها که نزدیک به سه قرن قدمت دارد به دلایل نامشخص توسط افراد ناشناس سوزانده شد. وی توضیح داد: این خانه متعلق به خانواده مرعشی در محله در عباس شوشتر است که در این محله ابنیههای دیگری نیز که قدمت تاریخی دارند، وجود دارد.
فروختن ماشین برای خرید مواد ضد عفونیکننده /اجرای تئاتر به چه قیمتی؟
مدیران برخی از تماشاخانههای خصوصی دلشوره اضافه شدن یک بدهی جدید به مجموعه بدهیهای تئاتر را دارند و میگویند اگر وضعیت به همین منوال پیش برود، باید ماشینهایشان را بفروشند تا بتوانند مواد ضد عفونی کننده تهیه کنند. تنها چند روز بعد از اعلام بازگشایی سالنهای تئاتر و سینما و کنسرتهای موسیقی، خبر رسید که آمار مبتلایان به کرونا بالا رفته است تا برای هزارمین بار این پرسش در ذهن تئاتریها بچرخد که اجرا در این شرایط چقدر منطقی و معقول است.
اقتصاد ایران از پیش از تاریخ تا امروز تحث تاثیر مذهب بوده
اقتصاد ایران از پیش از تاریخ تا امروز تحث تاثیر مذهب بوده/ اسکلت ساسانی پوستچی، صفوی است نه ساسانی/ نمیتوانیم در خارج از مرزهای ایران کاوش کنیم چون اعتبار نداریم.علیرضا سرداری که باستانشناس متخصص دورۀ پیش از تاریخ است، میگوید: در محوطههایی مانند کردستان عراق؛ گروههای متعدد باستانشناسی از کشورهای مختلف حضور دارند اما جای ایرانی خالی است. آنها میگویند پول بیاورید و هر تعداد محوطه میخواهید کاوش کنید اما وقتی باستانشناسی ایران اعتبارات لازم را ندارد و نمیتواند هزینه کند، بنابراین نمیتواند در چنین محوطههایی حضور داشته باشد.
کارگردان «کشتارگاه»: از شرکت در جشنواره فجر پشیمانم
کشتارگاه یکی از فیلمهایی بود که در هفتههای گذشته به دنبال شیوع ویروس کرونا و تعطیلی سینماها به صورت آنلاین پخش شد. فیلمی اجتماعی با بازی امیرحسین فتحی، مانی حقیقی، باران کوثری و حسن پورشیرازی که مضمونی درباره قاچاق ارز و مناسبات اقتصادی ناسالم دارد. عباس امینی کارگردان فیلم کشتارگاه پیشتر دو فیلم «والدراما» و «هندی و هرمز» را ساخته بود که هر دو در بخش نسل جشنواره فیلم برلین شرکت کرده بودند.
تماشاخانههای خصوصی در معرض تعطیلی/ دولت فقط وعده میدهد!
رئیس انجمن صنفی تماشاخانههای خصوصی ایران تأکید کرد در شرایط فعلی بحران کرونا که هیچ حمایتی از این تماشاخانهها صورت نگرفته به احتمال زیاد بخش اعظمی از این سالنها ناچار به تعطیلی هستند.شاهین چگینی رئیس انجمن صنفی تماشاخانههای خصوصی ایران درباره وضعیت فعلی تماشاخانه خصوصی و روند فعالیت آنها با توجه به شرایط کرونایی موجود و نبود حمایت از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به خبرنگار مهر گفت: قبل از بازگشایی سالنها من در مصاحبهای گفتم که در شرایط فعلی باز شدن با باز نشدن تماشاخانههای خصوصی هیچ فرقی نمیکند. دوستان موضوع را به این سمت برده بودند که پروتکلهای بهداشتی رعایت و ظرفیت سالنها نصف شود، در حالی که موضوع برای ما این نیست.
200 میلیارد تومان حق بیمه هنرمندان چه شد؟
ظاهرا مشکلات هنرمندان با بیمه تامین اجتماعی و بیمه تکمیلی ادامه دارد و لطفی که قرار بود شامل حال آنان شود، چندان کمدردسر نبوده است. به گزارش ایسنا، اوایل فروردین امسال همان روزهایی که همه هنوز در شوک کرونا بودیم، از سوی تشکلهای هنری مانند خانه سینما، خانه تئاتر و دفتر موسیقی خبر رسید که صندوق اعتباری هنر، حق بیمه سه ماه نخست اعضای خود را پرداخت میکند.
ادامه کشمکشها میان صداوسیما و ارشاد بر سر شبکه نمایش خانگی
مهدی کوهیان میگوید: بر اساس آخرین مقرری قانونی که در حوزه محصولات سمعی و بصری و فعالیتهای ویدیویی داریم، شورای عالی انقلاب فرهنگی از سال ۷۱ ماموریت اعطای مجوز در حوزه ویدیویی را به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داده است. چندی پیش سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد که تا اطلاع ثانوی مجوزی برای تولید سریالهای نمایش خانگی صادر نخواهد کرد. بهمن حبشی (مدیرکل دفتر نظارت بر تولید فیلم) در توضیح این خبر گفت که به دلیل اینکه تعداد مجوزهای صادره و سریالهای درحال تولید و آماده توزیع برای نمایش خانگی بیشتر از نیاز و ظرفیت بازار است، برای تعادل بازار و اینکه با پدیده سریالسوزی در شبکه نمایش خانگی مواجه نشویم، فعلا مجوزی برای تولید سریالهای تازه صادر نمیکنیم.
لغو کنسرت ها و نمایش فیلم ها
تا روشن نشدن تکلیف اکران ترجیح میدهیم سینما بسته بماند
حمید ناجیان با اشاره به نبود شرایط مناسب و عدم اکران فیلمهای خوب و موفق در گیشه تأکید کرد که اگر بازگشایی سینماها با فیلمهای خوبی صورت نگیرد و سازمان سینمایی از فیلمهای اکران شده حمایت نکند، سینمای ایران اکران تابستان را هم از دست میدهد. حمید ناجیان، مدیر روابط عمومی سینما ایران، در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا، اظهار داشت: سینما ایران همانند بسیاری از سینماهایی که در روز اول بازگشایی تعطیل بودند همچنان تعطیل است و دلیل اصلی این اتفاق نبود فیلم مناسب برای اکران است.
هیچکس حاضر نیست سود کمتری بگیرد
یک کارگردان جوان تئاتر که نمایشش به دلیل کرونا متوقف شده است، ابراز تاسف میکند که در وضعیت کرونایی هم آنچنان که باید و شاید با گروههای نمایشی همراهی نشد و هیچ کس حاضر نیست کمی از سود خود چشمپوشی کند. محمد خانحسینی مشغول اجرای نمایش «چ.ف.ت. بر وزنِ رفت» در تئاتر شهرزاد بود که بعد از دو اجرا به دلیل تعطیلات کرونایی، متوقف شد. او تصور میکرد بعد از یک هفته، بار دیگر اجرای خود را از سر میگیرد ولی با ادامهدار شدن تعطیلی تئاتر، اجرای او هم مانند تعدادی دیگر از گروههای نمایشی، متوقف ماند.
مطبوعات
کانون نویسندگان ایران: هدف از صدور احکام اعدام برای معترضان «ایجاد رعب و وحشت در جامعه» است
کانون نویسندگان ایران در واکنش به صدور حکم اعدام برای سه نفر از بازداشت شدگان اعتراضات آبان ماه، با انتشار بیانیهای صدور چنین احکامی را نیاز حکومت برای «سرکوب اعتراضات بالفعل و پیشگیری از اعتراضات بالقوه» عنوان کرد. کانون نویسندگان ایران در بیانیهای که روز دوشنبه ۹ تیرماه منتشر کرده است، در واکنش به صدور احکام اعدام برای امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی، و محمد رجبی، از بازداشتشدگان اعتراضات آبان ۹۸، و همچنین انتساب اتهام «فساد فیالارض» به هشت نفر دیگر از شرکتکنندگان در این اعتراضات، نوشت که «چه تیراندازی به سوی معترضان آبان و کشتن صدها تن از آنها (در آماری بیش از هزار تن) و چه انشای حکم اعدام در باره برخی معترضان بازداشت شده، هر دو از یک نیاز حکومتی نشات میگیرد: سرکوب اعتراضات بالفعل و پیشگیری از اعتراضات بالقوه. »
هنرمندان زندانی
آزادی زندانیان مطبوعاتی
آزار جنسیتی
کمیته دفاع از حقوق هنر و هنرمندان
کانون دفاع از حقوق بشر در ایران