بهتازگی مصاحبهای از محمد سلگی مدیرکل اداره توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شد که در آن او گفته بود استفاده از کلمه «شراب» در کتابها ممنوع است. اکنون او میگوید چنین نگفته و رسانهها گفتوگوی او را «کاملاً معکوس» بازتاب دادهاند.
محمد سلگی امروز، سهشنبه ۲۹ دی درباره سانسور کلمه «شراب» که به او نسبت داده شده به خبرگزاری مهر گفت در مصاحبه با مجله «شیرازه» گفته است که در گذشته رویه سانسور کلمات وجود داشته اما موضع فعلی دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت ارشاد خلاف این رویه است.
فرستنده : آقای علی تبریزی
سلگی گفت: «در شرایط فعلی و در بررسی مفاد آثار به نقش و جایگاه کلمه در جمله توجه میشود، زیرا کلمات با توجه به نقش و جایگاهشان در جمله معنا مییابند.»
در متنی که از مصاحبه مجله «شیرازه» با محمد سلگی منتشر شده او در بخشی از این گفتوگوی تفسیری گفته است: « کتابهای زیادی داشتهایم که ۱۰ بار، ۲۰ بار، ۳۰ بار چاپ شدهاند و بعد به آن مجوز داده نشده است. یا سختگیریهایی داشتهایم. درباره کلماتی مانند شراب که میگویند، نباید در کتاب بیاید. جایی متن در تقبیح شراب بوده است، اما گفتهایم کلمه شراب اصلاً نباید بیاید. یا درخصوص ذکر اسامی حیوانات و اسامی خارجی، ذکر اسم رئیس جمهور فلان کشور و… سختگیریهایی بوده است.»
سلگی در سخنان امروز خود هر گونه رویکرد برخورد واژگانی در بررسی کتابها در وزارت ارشاد را رد کرد و افزود اگر کلمه شراب در جایی استفاده شود که مراد و معنای جمله تقبیح شراب باشد، حذف کلمه شراب «غیرعقلانی» است.
او همچنین افزود که اداره کتاب در مواجهه با اسامی حیوانات و اسامی خارجی نیز به جمله و معنای جمله توجه دارد و به هیچ وجه مطلق کلمه را مد نظر قرار نمیدهد.
در ایرانِ پس از انقلاب سانسور کتاب همواره حاکم بوده است و تنها در دورههایی شدت آن کم یا زیاد شده است. در دولت دهم نیز بهرغم وعده حذف سانسور کتاب وزارت ارشاد همچنان کتابها را سانسور میکند و چندین اثر برخی از نویسندگان هنوز اجازه انتشار نگرفتهاند.
مهرماه ۱۳۹۲ عدهای از نویسندگان به علی جنتی، وزیر ارشاد و فرهنگ اسلامی نامه نوشتند و به او گفتند: ممیزی را بردارید، ما خودمان پاسخگو کتابهامان هستیم. این نامه بیپاسخ ماند، اما بازتاب گستردهای در رسانهها داشت.
کانون نویسندگان ایران نیز ۱۵ آبان ۱۳۹۲ با انتشار بیانیهای به وضعیت سانسور در ایران و وعدههای وزیر ارشاد در اینباره پرداخت و اعلام کرد که «بساط سانسور در هر شکل و اندازه باید برچیده شود.»
کانون نویسندگان در بیانیه اخیر خود بهمناسبت روز ۱۳ آذر، روز مبارزه با سانسور، اعلام کرد که اگر مقاومت مردم و نویسندگان و هنرمندان سانسورستیز نبود اکنون ایران به «قعر قرن» واپس رانده شده بود.