اژه‌ای: پرونده همدستان جیسون رضاییان بسته نیست

محسنی اژه‌ای سخنگوی قوه قضاییه می‌گوید سیستم اطلاعاتی ایران همدستان جیسون رضاییان را می‌شناسد و آنها “به موقع” تحت پیگرد قضایی قرار خواهند گرفت. اژه‌ای همچنین از وجود تعدادی زندانی دوتابعیتی دیگر در ایران خبر داد.

غلامحسین محسنی اژه‌ای، سخنگوی قوه قضاییه ایران، شامگاه شنبه (۱۷ بهمن/ ۶ فوریه) در برنامه “نگاه یک” تلویزیون دولتی ایران گفت، پرونده جیسون رضایی، خبرنگار واشنگتن‌پست، بسته نشده ‌است.

اژه‌ای در پاسخ به این پرسش خبرنگار صدا و سیما که “آیا آزادی جیسون رضاییان به معنای بسته شدن پرونده ارتباطی وی با همدستانش در ایران است؟” گفت: «خیر؛ همه اینها شناسایی شده و تمام کسانی که در این زمینه‌ها شناسایی می‌شوند در فرصت و موقع مناسب در موردشان اقدام قضایی می‌شود. مهم این است بفهمیم طرف در حال چه کاری بوده است و پرونده مرتبطین رضائیان بسته نشده است.»

سخنگوی قوه قضاییه از”همدستان” جیسون رضاییان نامی نبرد. او همچنین گفت: «ما همچنان زندانی دوتابعیتی داریم که معمولاً جرائم‌شان از همین قبیل است.»

بیشتر بخوانید: جیسون رضاییان؛ سوژه‌ای برای گروکشی میان ایران و آمریکا

جیسون رضاییان، خبرنگار واشنگتن‌پست، سه هفته پیش در چارچوب مبادله زندانیان با آمریکا آزاد شد و همراه همسرش یگانه صالحی به آمریکا رفت. رضاییان در ۲۲ ژوئیه ۲۰۱۴ در تهران بازداشت و پس از یک سال پشت در‌های بسته دادگاهی شد، اما هیچگاه روشن نشد که او بر اساس چه اتهامی محاکمه و چه حکمی برایش صادر شده است.

وابستگان حکومت ایران از این روزنامه‌نگار آمریکایی ایرانی‌تبار به عنوان “جاسوس و نفوذی” نام می‌بردند. اژه‌ای نیز شب گذشته گفت، جیسون رضاییان “به اتهام جاسوسی دستگیر شده بود و حکمش قطعی نبود”. روزنامه واشنگتن‌پست و مقام‌های آمریکایی بارها این اتهام را رد کرده و خواستار آزادی فوری او شده بودند.

مرخصی مهدی هاشمی

یکی دیگر از موضوع‌های گفت‌وگوی محسنی اژه‌ای در برنامه تلویزیونی شامگاه شنبه، مرخصی مهدی هاشمی، فرزند زندانی اکبر هاشمی رفسنجانی بود. اژه‌ای گفت: «اعطای مرخصی به وی به خاطر انتخابات نبوده است. در خصوص مسائل انتخابات گذشته این فرد اتهاماتی داشت که حکم گرفت و اتفاقا اشد مجازات هم به وی اختصاص داده شد.»

سخنگوی قوه قضاییه افزود: «این فرد بر اساس نظر پزشک نیاز پیدا کرد که به دلیل بیماری در بیمارستانی بیرون از زندان برود و درمان شود. نه برای این زندانی، بلکه برای همه زندانیان اینطور است و برخی از آنها تحت نظر با مأمور مراقب اعزام می‌شوند و آنجا پزشک است که تشخیص می‌دهد چقدر باید در بیمارستان بماند و چقدر باید دوران نقاهت را طی کند.»

محسنی اژه‌ای گفت، برای دادن مرخصی درمانی به مهدی هاشمی “قوه قضائیه تحت فشار نبوده است”. در مورد پرونده مهدی هاشمی او همچنین افزود: «در مورد این پرونده فشارهایی به قوه می‌آمد ولی مهم این است که دستگاه قصایی تسلیم نشد و نکته دیگر این است که وقتی یک طرف یک پرونده دارای ثروت و قدرت باشد حتما فشار وارد خواهد شد. در این پرونده تخفیفی هم قائل نشدیم و در این مرخصی هیچ فشاری به قوه وارد نشده و بعد از دو هفته متهم به زندان برگشته و اکنون در زندان است.»

اژه‌ای درباره اینکه “چرا جزئیات پرونده مهدی هاشمی منتشر نشده است؟” گفت: «اگر ملاک ما قانون است باید ببینیم قانون چه گفته. وقتی می‌گوید حکم قطعی انتشار یابد، یعنی کل حکم و چنین چیزی امکان‌پذیر نیست. کدام روزنامه هست که کل صفحات خود را بدون پول به این احکام اختصاص دهد؟ ممکن است بگویند قوه قضائیه باید پولش را پرداخت کند، ولی چنین چیزی برای قوه قضاییه دیده نشده است.»

مهدی هاشمی تابستان گذشته (۱۸ مرداد ۱۳۹۴) پیش از احضار به زندان، داوطلبانه خود را به اوین معرفی کرد. او پیش از ورود به زندان در جمع خبرنگاران بیانیه‌ی کوتاهی را خطاب به مردم ایران قرائت کرد و از خبرنگاران خواست، مطالب و تصاویر او را منتشر کنند. او در این پیام محاکمه خود را “عادلانه و قانونی” ندانست و گفت “اغراض سیاسی” عامل اصلی محاکمه و محکومیت وی بوده است.

بیشتر بخوانید: جیسون رضاییان؛ سوژه‌ای برای گروکشی میان ایران و آمریکا

مهدی هاشمی در بیانیه خود گفت، با توجه به اینکه خواست او برای برگزاری علنی دادگاهش پذیرفته نشده، به منظور صیانت و دفاع از حیثیت و شخصیت پدرش، خواستار “پخش کامل و بدون حاشیه کلیه جلسات محاکمه” خود از صدا و سیمای جمهوری اسلامی است. قوه قضاییه اما از انتشار علنی جلسات دادگاه مهدی هاشمی خودداری می‌کند.

درباره برجام

اژه‌ای در گفت‌وگوی تلویزیونی خود گفت، ایران در توافق هسته‌ای به اهداف خود نرسید. او گفت: «تیم مذاکره‌کننده ما تلاش کرد و واقعا فراوان زحمت کشید، اما آیا ما به همه هدفمان رسیدیم؟ به نظر شخصی من نه. آیا حالا که توانستیم بخشی از ظلم را از خودمان رفع کنیم، باید بگوییم یک افتخار ملی است؟ باز هم به نظرم نه. آیا باید خیلی به این برجام مباهات کنیم؟ باز هم می‌گویم نه. البته استقامت ما مباهات دارد که دشمن وادار شد راه خود را عوض کند.»

معاون اول قوه قضاییه گفت: «من مخالف برجام نیستم اما نباید طوری تبلیغ کنیم که دشمن فکر کند چه شده است.» او افزود: «آیا دشمنی که این همه بلا سر ما آورده قابل اعتماد است؟ آمریکا شیطان است و نمی‌توان به شیطان اعتماد کرد. حالا چطور می‌توان با شیطان کار برد – برد انجام داد؟ من می‌خواهم بگویم برجام را طوری نشان ندهیم که خودمان و دشمن را به اشتباه بیندازیم؛ البته دستشان درد نکند تیم دیپلماسی کار خوبی کرد.»

محسنی اژه‌ای همچنین از “تلاش دشمن برای نفوذ در کشور” در فضای پس از برجام سخن گفت و افزود: «ما از یک طرف به‌شدت نیاز به سرمایه‌گذار داریم و از یک طرف نیاز به رفع بیکاری و از طرف دیگر کسانی نیایند نفوذ کنند و ما را محتاج خودشان کنند و اینکه ما الان داریم روی پای خودمان می‌ایستیم، دوباره کاری کنند وابسته اقتصادی شویم.»

بحث “نفوذ” را آیت‌الله خامنه‌ای پس از امضای توافق هسته‌ای مطرح کرد و از آن پس این بحث به گفتمان اصلی حامیان رهبر جمهوری اسلامی در ترکیب حکومت تبدیل شد. تحلیل‌گران می‌گویند، هدف خامنه‌ای از طرح این تئوری، جلوگیری از گسترش و عادی‌شدن مناسبات ایران با غرب و نیز جلوگیری از بهره‌مند شدن دولت روحانی، میانه‌روها و اصلاح‌طلبان از نتایج برجام بوده است.