تخریب و نوسازی ” مسجد کازرونی” اصفهان ممنوع است

1402.05.09 ایرنا

اصفهان -ایرنا – معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان گفت: موضع میراث فرهنگی استان مشخص است و شفاف اعلام کرده ایم که هرگونه تخریب و نوسازی ” مسجد تاریخی کازرونی” ممنوع است.

سید مهدی موسوی موحد روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: مسجد کازرونی واجد ارزش فرهنگی و تاریخی است و نه تنها به خاطر قدمت تاریخی بلکه به دلایلی چون معماری آن که در دوره گذار از سنت به مدرنیته ساخته شده ، چرخش هوشمندانه شبستان آن به سمت قبله و خاطره جمعی که مردم محله عباس آباد از این مسجد دارند، جزو بناهای واجد ارزش فرهنگی تاریخی است و به همین دلیل اجازه تخریب نخواهیم داد.

مسجد کازرونی یکی از مساجد معاصر اصفهان در محله عباس آباد است که در اواخر پهلوی اول و اوایل پهلوی دوم به دست علی اکبر کازرونی بنا شد. این مسجد وقف نیست و در تملک خانواده کازرونی است اما برخی هیات امنای این مسجد به دنبال نوسازی آن هستند. کارشناسان پیکسوت حوزه میراث فرهنگی معتقدند این مسجد تداوم معماری گذشته و دوره گذار آن است و باید حفظ شود.

از این رو معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان در تیرماه امسال خطاب به شهرداری منطقه یک نامه ای نگاشته که در آن آمده است:” نظر به بند ۳۲ مصوبات کمیسون ماده ۵ مورخ ۲۱ اسفندماه ۱۴۰۱ در خصوص مسجد کازرونی ، به آگاهی می رساند بنای تاریخی یاد شده از آثا ارزشمند شهر اصفهان است و بر این اساس هرگونه تخریب ، تفکیک و نوسازی آن ممنوع و صرفا مرمت اصولی بنا متناسب با ساختار اصیل و کالبد تارخی ، مطابق با طرح مورد تایید و با نظارت این اداره کل امکان پذیر خواهد بود.”

موسوی موحد با اشاره به نامه ای که از سوی اداره متبوعش به شهرداری نوشته شده است، گفت: هیات امنای مسجد کازرونی بدون مجوز میراث فرهنگی و شهرداری نمی‌توانند اقدامی در این مسجد انجام بدهند و این موضوع را در نامه ای که خطاب به شهرداری منطقه یک اصفهان است تاکید کرده ایم و بنابراین مجوز تخریب و نوسازی مسجد را نداده ایم و این کار ممنوع است.

وی افزود: گرچه مسائلی هست که در این رابطه درگیر آنها هستیم ولی نظر ما مشخص است و شهرداری هم درخواست ستاره دار شدن این بنا را در طرح تفصیلی اصفهان داده است.

به گفته معاونت میراث فرهنگی اصفهان درخواست ستاره دار شدن مسجد کازرونی در مرحله اول در کمیته کارِ اداره کل راه و شهرسازی قرار می‌گیرد و بعد از رفتن در کمیسیون ماده ۵ ، با ستاره دار شدن مسجد کازرونی، اقدامات در راستای حفظ این مسجد، مراحلِ خودش را طی می‌کند.

وی با اشاره به مسائلی که در رابطه با مسجد کازرونی باید بررسی شود، گفت: زمینی در کنار مسجد کازرونی از سوی هیات امنا خریداری شده که قرار است پیرو فضاهایی که هیات امنا یا نمازگزاران نیاز دارند، به مسجد الحاق شود اما درخواستی که ما داشته ایم این بوده است که طرح معماری آن را متناسب با بنای مسجد ارائه کنند و بعد از اینکه به تایید کمیته فنی معاونت میراث فرهنگی استان رسید، بقیه مراحل می تواند طی شود.

موسوی موحد با بیان اینکه هیات امنای مسجد نیازهایی مبنی بر توسعه مسجد و ایجاد فضاهای فرهنگی مثل کتابخانه دارند، گفت: در مکاتبه و نامه ای هم که داشتیم تاکید ما بر این بوده است که باید طرح معماری بنایی را که برای زمینِ مجاورِ مسجد در نظر دارند، ارائه کنند.

وی افزود: این طرح هم باید متناسب با ضوابط میراث فرهنگی و معماری مسجد باشد و به تایید معاونت میراث فرهنگی استان اصفهان برسد تا بتوانند پس از آن اقدامی در این رابطه انجام بدهند اما تا این لحظه طرحی به ما ارائه نشده است.

موسوی موحد یادآو شد: مسجد کازرونی هم به لحاظ کالبدی و هم به لحاظ مسائل مربوط به خاطره جمعی نمازگزاران و اهالی محله عباس آباد که نظرشان بر حفظ و نگهداری مسجد است، باید حفظ شود.

وی در پاسخ به ایرنا در رابطه با روند ثبت ملی مسجد کازرونی گفت: ثبت ملی آثار یکسری معیارها و آثار واجد ارزش فرهنگی تاریخی هم یکسری معیارهای دیگر دارد که با هم متفاوت اند. در زمان حاضر ما مسجد کازرونی را واجد ارزش فرهنگی تاریخی در شورای ثبت حریم استان به تایید رسانده ایم و باید گفت ثبت ملی در مراحل بعدیِ کار قرار دارد.

پیگیری ایرنا برای مصاحبه با اعضای هیات امنای مسجد کازرونی بی‌نتیجه بود.

به گزارش ایرنا، معماری دوره گذار و حفظ تداوم معماری گذشته در مسجد کازرونی، چرخش هنرمندانه شبستان این مسجد رو به قبله و همچنین آثار کاشی‌کاری و خطاطی آن به خط نستعلیق از ویژگی های بارز این اثر تاریخی است.

این مسجد بخشی از خاطره جمعی مردم اصفهان را در خود محفوظ دارد و افرادی که نماز در محراب این مسجد اقامه کرده اند افرادی چون حاج‌آقا رحیم ارباب استاد علم فقه ،حاج میرزا علی آقای شیرازی از عرفای بزرگ ایران و مرحوم حاج شیخ حسن نجف‌آبادی از علمای بزرگ بوده اند.

همه این ویژگی ها موجب شده تا به عقیده کارشناسان این اثر واجد ارزش تاریخی و ثبت در فهرست آثار ملی باشد. در چند سالِ اخیر اما هیات امنای این مسجد توسعه این بنای مذهبی تاریخی را پیگیری کرده‌اند و رسانه ها و فعالان میراث فرهنگی نسبت به این اقدام معترض بوده‌ اند.