اعتراض کارگردانان به روند تأیید پوستر تئاترهای تهران

برخی کارگردانان تئاتر در حالی از بهانه‌ها در گرفتن تأیید پوستر نمایش خود می‌گویند که پوسترها مهمترین عامل تبلیغاتی این روزهای تئاتر ایران است.

باشگاه خبرنگاران پویا – احسان زیورعالم

این روزها برای کارگردانان تئاتر گرفتن مجوز یک پوستر به امری سخت و مشقت‌بار بدل شده است. به نظر می‌رسد آزادی هنری که نیاز خلق یک اثر است، در کنار دخالت‌های فکری و البته اعمال نظرهایی فارغ از چارچوب‌های ممیزی، برای گرفتن یک مجوز ساده در جهت انتشار پوستر یک نمایش، شرایط را سخت کرده است. موضوعی که شاید چندان به چشم نیاید؛ اما می‌تواند شرایط فروش و جلب مخاطب را تحت تأثیر قرار دهد.

 

مرضیه مهاجر که قرار است نمایش «پسرهای پشت‌نقاب» را در پردیس تئاتر شهرزداد روی صحنه برد، در گفتگو با خبرنگار تسنیم گفته است انوشیروان میرزایی، مسئول تأیید پوسترهای تئاتر بارها مانع تأیید پوستر کارهایش شده است. این کارگردان جوان گفته است هر بار میرزایی با انگشت نهادن بر مسائلی چون فونت انگلیسی، شکل نوشتن واژه نقاب، گلدار بودن لباس شخصیت پسر در پوستر، فانتزی بودن فضا، ساده بودن اثر، زیادی مفهومی بودن مانع تأیید پوسترها می‌شود. شایان ذکر است که دلایل مذکور هیچ یک مورد ممیزی نیست.

مهاجر رویه میرزایی در اداره کل هنرهای نمایشی را فرسایشی دانسته و معتقد است بیشترین مشکلات برای گرفتن مجوز در اداره کل هنرهای نمایشی صرف مجوز پوستر می‌شود. این کارگردان از 22 اسفند تاکنون برای تأیید پوستر مشکل داشته است و پس از شش پوستر موفق به اخذ مجوز شده است. مرضیه مهاجر می‌گوید پوستر کنونی را به هیچ عنوان به اندازه پوستر اصلی کارش دوست ندارد.

مرضیه مهاجر در بخشی از صحبت‌هایش به پوستری اشاره می‌کند که در آن پسری نیمه‌برهنه با زخمی روی کمر به تصویر کشیده شده است و میرزایی بدون اشاره به برهنه بدون نیمه‌تنه بالای پسر، زخم روی کمر را علت عدم دریافت مجوز عنوان کرده است. او می‌گوید با توجیه خشن بودن زخم، آن را به زخم بخیه شده تبدیل کرده‌اند.

این کارگردان معتقد است در حالی میرزایی خشونت در پوستر نخست اثرش را عنوان کرده است که تعداد قابل‌توجهی از پوسترهای موجود در تهران حاوی محتوای خشونت‌آمیز است و به شکل گسترده نیز در سطح شهر منتشر شده‌اند. او مدعی است که میرزایی به او گفته است که پوسترهای نمایش با متن هماهنگی ندارد و این در حالی است که وظیفه خوانش متن در اداره کل هنرهای نمایشی با گروه دیگری است.

این کارگردان گفته است در این مدت با آقای میرزایی بارها بحث کرده است که خشن بودن یا فانتزی بودن یک اثر ملاک قضاوت نمی‌تواند باشد و جایگاه این فرد جایی نیست که چنین محتوای پوستر را به چالش بکشد.

چندی پیش نیز انوشیروان میرزایی ممانعتی برای انتشار ویدئوی تبلیغاتی «ده سال تنهایی» ایجاد کرده بود که علت آن را بیش از حد سینمایی بودن این تیزر اعلام کرده بود. این در حالی است که «ده سال تنهایی» اشکان خطیبی با محوریت فیلم‌های محبوب شخصیت‌های نمایش و با اتکا به ترفندهای سینمایی روی صحنه اجرا شده است.

این مشکلات در حالی شکل می‌گیرد که انوشیروان میرزایی یکی از داوران بخش هویت بصری جشنواره تئاتر فجر 36 نیز بوده است و چنین نگاهی موجب نگرانی گروه‌های نمایشی می‌شود. نگرانی بدتر آن است که پوستر نمایش‌ها به عنوان اعلان یک نمایش قرار است مخاطب را ترغیب و عامل فروش باشد؛ لذا رویه موجود می‌تواند فضا را برای ابتر کردن تبلیغات و خنثی‌سازی اثرگذاری پوستر مهیا کند.

خبرگزاری تسنیم آماده انتشار دیدگاه انوشیروان میرزایی است.